Now Reading:
Opsežni radovi u Cestici: uređuje se natjecateljske staze Sportskog ribolovnog kluba – investicija je vrijedna 180 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Opsežni radovi u Cestici: uređuje se natjecateljske staze Sportskog ribolovnog kluba – investicija je vrijedna 180 tisuća eura

Uslijed velike vode, 2012. godine nanos je zatrpao natjecateljsku stazu i zimovnik izrađen 2010.godine.

Sportski ribolovni klub „Općine Cestica 1995“ osnovan je 17. travnja 1995.godine u Cestici. Gospodari ribolovnom zonom „Cestica“ i to rijekom Dravom od državne granice sa Slovenijom, akumulacijom HE „Varaždin“ (Ormoškim jezerom), dijelom odvodnog kanala HE Formin, pritocima Zajzom i Pošalitvom i pripadajućim rukavcima (Stružer) i mrtvicama. Ukupna površina voda je 225 ha.

U njima obitava više od 30 vrsta riba. Na Dravi, jezeru i kanalima najviše se lovi deverika, nosač, mrena, podust, klen, plotica, žutooka, uklija, šaran, amur, tolstolobik, som, štuka, smuđ, bolen, manjić idr. Uslijed velike vode, 2012. godine nanos je zatrpao natjecateljsku stazu i zimovnik izrađen 2010.godine.

U tijeku su radovi na popravku i vraćanju postojeće natjecateljske staze u prvobitno stanje.
Uz lijevu obalu i pokos izraditi će se staza širine 4 m uzdignuta iznad vodene površine na kojoj će se odvijati natjecateljske aktivnosti te će biti omogućen ribolov i članovima kluba. Ukupna duljina natjecateljske staze je oko 400 m, a površina zahvata je 1600 m².

Nositelj zahvata su Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu, Varaždin čiji je direktor Danijel Bunić u petak, 17. ožujka 2023.godine obišao radove zajedno s pročelnicom Općine Cestica Gabrielom Kos.

Projekt u iznosu od 180.000,00 eura u cijelosti financiraju Hrvatske vode, a radovi bi trebali biti završeni do 1. travnja ove godine.

Predsjednik SRK „Općine Cestica 1995“, Marijan Kolednjak istaknuo je da je to krucijalni projekt za ovu udrugu.

-Ako znamo da prošle godine nismo imali gdje održati natjecanje povodom Dana Općine Cestica u rujnu, zbog plitkog vodostaja i vodenog bilja, onda je ovo kapitalna stvar. Ne samo za natjecanje. Najveći je dobitak u dubini vode, koji kod slapišta iznosi cca 2,00 m a od sredine do mosta od 3,00 do 3,50 m i predstavlja krasan zimovnik za ribe, gdje će se moći loviti cijele zime, naravno kada neće biti zamrznuto ledom. Ovo će svakako biti mjesto druženja, mjesto za provođenje male škole ribolova i sličnih aktivnosti na vodi. Po samom pragu natjecateljske staze staviti će se šljunak da ne dođe do povrede prilikom šetnje ili natjecanja, moći će pristupiti kamion sa ribom za poribljavanje, riba će kratko biti u tunelu  kroz koji se pušta u vodu i neće s visoka padati u istu. Bit će napravljena pristupna i izlazna rampa kao i rampa za spuštanje čamaca i dr. Na pokosima iznad staze će se staviti kamen, koji će se prekriti zemljom na kojoj će se posijati trava koja će istu držati, tako da u slučaju visokih voda ista neće erodirati. Na nekoliko će se mjesta napraviti stepenice za spuštanje na stazu, kako je to bilo napravljeno prvi puta a koje ćemo napraviti mi o našem trošku. U konačnici, to će biti lijepa priča, koju trebaju upotpuniti naši članovi u ribolovu i druženju – rekao je Kolednjak.

U klubu se tijekom kalendarske godine održavaju minimalno dvije velike eko akcije oko čišćenja i uređenja obale i vodotoka pod motom „Da nam Drava bude čista a obala blista“ i nekoliko manjih u prigodama natjecanja. Prva takva radna akcija ove godine će se održati u subotu, 25. ožujka 2023.godine. Okupljanje je u 8 sati kod ribičkog doma u Velikom Lovrečanu te se pozivaju svi članovi, simpatizeri i novi članovi da se priključe ovoj akciji. U slučaju jako lošeg vremena, akcija se odgađa za 1. travnja u 8 sati.

Također, iz SRK „Općine Cestica 1995“ pozivaju sve zainteresirane, male ili velike, da se učlane u udrugu a to mogu učiniti putem e-maila: info@srk-cestica.hr , Facebook stranice: https://www.facebook.com/srkcestica1995  ili pozivom na broj: +385 98 342 918.

sjever.hr/cestica.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.