Now Reading:
Ministrica Vučković na otvorenje sajma u Gudovcu stigla s 5,6 milijuna eura vrijednim ugovorima za poljoprivrednike
Full Article 3 minutes read

Ministrica Vučković na otvorenje sajma u Gudovcu stigla s 5,6 milijuna eura vrijednim ugovorima za poljoprivrednike

Otvoren je tradicionalni 24. proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji se održava od 24.-26. ožujka u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara, a uključuje prateći 5. HOROP – Sajam opreme za hortikulturu te 5. GRO-KO – Sajam građevinske i komunalne opreme.

Na Sajmu sudjeluje oko 400 domaćih i inozemnih izlagača, a stručna predavanja organizira Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Ove godine zemlja-partner je Sjeverna Makedonija.

Kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka na otvorenje je stigla ministrica Poljoprivrede Marija Vučković.

-Tradicionalni proljetni međunarodni bjelovarski sajam prava je prilika da zahvalimo našim poljoprivrednicima na vrijednom trudu i radu u izazovnim vremenima, ali i uručimo nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti 5,6 milijuna eura. Ovime će se realizirati vrijedne investicije prvenstveno u posebno osjetljiv sektor mliječnog govedarstva koji treba našu punu podršku, ali i omogućiti investicije u korištenje obnovljivih izvora energije te ulaganje u višegodišnje nasade – izjavila je ministrica Vučković te podsjetila kako je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem ponovno reagirala na brojne tržišne poremećaje te u okviru novog paketa mjera osigurala i 45,7 milijuna eura pomoći za poljoprivrednike, šumare i ribare.

Paket donosi 26,5 milijuna eura vrijednu potporu za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, dodatnih milijun eura za potpore malim mljekarama za nadoknadu dijela troškova sabiranja mlijeka, 10 milijuna eura za korištenje obnovljivih izvora energije te 4,3 milijuna eura vrijedna potpora za sektor ribarstva i akvakulture, kao i gotovo 4 milijuna eura pomoći za sektor prerade drva i proizvodnje namještaja.

Tom prigodom uručeni su i ukupno 5,6 milijuna eura vrijedni ugovori iz Programa ruralnog razvoja, za nova ulaganja u mliječno govedarstvo, višegodišnje nasade i korištenje obnovljivih izvora energije.

Otvorenju je nazočio i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Sjeverne Makedonije Ljupča Nikolovski, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Miro Totgergeli, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

Putem Programa ruralnog razvoja do sada je isplaćeno čak 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica, od čega 141,7 milijuna eura u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

www.sjever.hr
24.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.