Now Reading:
Položen kamen temeljac za novi Društveno-vatrogasni dom u Kamenici – Škvarić: Red je da nove generacije u nasljedstvo mladima ostave novi sadržaj
Full Article 3 minutes read

Položen kamen temeljac za novi Društveno-vatrogasni dom u Kamenici – Škvarić: Red je da nove generacije u nasljedstvo mladima ostave novi sadržaj

U manjim naseljima okupljališta građana svih generacija društveni su ili vatrogasni domovi u kojima se odvija društveni život, a takvo će novo okupljalište uskoro imati i stanovnici lepoglavskog naselja Kamenica.

U četvrtak je, naime, upriličeno polaganje kamena temeljca i povelje na izgradnji novog društveno-vatrogasnog doma u Kamenici koji će, osim vatrogascima, biti namijenjen i drugim mještanima, ali i gostima.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetio je da je Kamenica najstarije naselje u tom kraju, starije i od Lepoglave koje je slijedom vremena izgubilo na važnosti, dodajući kako je na današnjim generacijama da tu važnost vrate na mjesto koje svi zaslužuju.

-Kada govorimo o naseljima, uvijek govorimo o tome da su vatrogasni i društveni domovi okupljališta na kojima svi mještani zajedno mogu ispoljiti zahtjeve, potrebe i sadržaje koji njima trebaju. Naravno treba imati i one sadržaje gdje će mnogi, a vjerujem i naši dragi prijatelji i gosti koji će dolaziti u naš kraj, imati prostor gdje mogu čuti informacije o ovim prekrasnim sadržajima, o povijesti. Znamo da je povijest bitna, ali moramo gledati i u budućnost. To znači da si moramo stvarati nove ciljeve, ostvariti nove vizije i to moramo svi zajedno, ali određeni preduvjeti moraju postojati – rekao je Škvarić.

U izgradnju Vatrogasnog doma u Kamenici krenulo se na zahtjev mještana, mjesnog odbora i vatrogasnog društva koji su izrazili želju da imaju prostor u kojem će moći aktivno djelovati, Grad Lepoglava pokrenuo je izradu projektne dokumentacije, dobivene su sve suglasnosti i s izgradnjom se konačno i krenulo. Ukupna vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna, a ovo je prva faza koja vrijedi oko 100 tisuća eura.

-Izašli smo iz temelja, došli pod prvu deku, a vjerujem da ćemo u narednim godinama, ne samo iz gradskog proračuna, nego kroz korištenje sredstava iz fondova Europske unije za što Grad Lepoglava ima znanja, sposobnosti i volju, završiti ovaj objekt. Našim budućim generacijama želimo ostaviti Zadružni dom kojeg su napravile naše prethodne generacije, ali je sad red da nove generacije u nasljedstvo mladima ostave jedan novi sadržaj – rekao je Škvarić.

Uz kamen temeljac, danas je ugrađena i povelja koju će, vjeruje gradonačelnik Lepoglave, za nekih 50 do 100 godina kada će graditi nešto novo, netko i pročitati.

Predsjednik DVD-a Kamenica i predsjednik Mjesnog odbora Kamenica Zorislav Rodek izjavio je da se Društveno-vatrogasni dom gradi na mjestu na kojem je bio Zadružni dom star više od 50 godina, srušen zbog dotrajalosti.

-Sada izgrađujemo ovaj novi, lijepi Dom. Mnogi nas pitaju zašto u tako malom mjestu kao što je Kamenica treba biti tako velik dom, a mi im odgovaraju da imamo viziju kako treba izgledati jedno malo seosko mjesto u kojem želimo da mladi ostanu i da se u njega vrate druge obitelji. Kamenica ima svoju prošlost i budućnost, a ovaj dom neće samo koristiti mještani Kamenice, nego i mještani okolnih mjesta koja gravitiraju prema Kamenici – rekao je Rodek.

U Domu će biti prostorije koje će se koristiti za društveni, kulturni i ostali život, bit će tu i prostor za udruge, ali i za liječnika, a vatrogasci će napokon dobiti dom u kojem mogu držati svoja vozila i ostalu vatrogasnu opremu.

a.kučić/sjever.hr
23.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.