Now Reading:
Međimurska županija i Općina Nedelišće kreću u projekt izgradnje Centra za starije osobe! Potpisan je i predstavljen projekt s kojim se prijavljuju na natječaj
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija i Općina Nedelišće kreću u projekt izgradnje Centra za starije osobe! Potpisan je i predstavljen projekt s kojim se prijavljuju na natječaj

Održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt izgradnje Centra za starije osobe Međimurske županije. Lokacija izgradnje Centra će biti u Općini Nedelišće s kojom Županija jako dobro surađuje.

Međimurski župan Matija Posavec kaže kako i Međimurska županija, ali i Općina Nedelišće žele iskoristiti šansu natječaja koji je objavljen, a vezan je za prijavljivanje projekata centara za starije osobe.

-Potrebe u Međimurju postoje i mi smo tih potreba svjesni, cijelo smo vrijeme tražili neku mogućnost da prijavimo realizaciju kapitalne investicije te s obzirom da je natječaj objavljen, prijavit ćemo projekt izgradnje novog Centra za starije osobe – rekao je Posavec.

Riječ je o centru koji će osim standardnih usluga, pružati i izvaninstitucionalne usluge, a sva potrebna projektna dokumentacija i kriteriji su zadovoljeni. Župan kaže kako bespovratno mogu dobiti 6 milijuna eura, a pošto je ukupna investicija nešto veća, tražit će se dodatna rješenja sufinancirana kada projekt bude odobren.

Ovo je samo jedno u nizu naših ulaganja, ovoga puta za osobe treće životne dobi. Ovo je kapitalna investicija koja je vrijedna i potrebna ovom kraju. Zahvaljujući brzoj intervenciji i kvalitetnoj suradnji odlučili smo da Centar bude na području Općine Nedelišće koja je ponudila zemljište sa svom infrastrukturom. To je nekako i centar županije, jedna od najvećih općina u Hrvatskoj i najveća u Međimurju, u blizini je Čakovca i lokacija je definitivno prihvatljiva – zaključio je Posavec.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak kaže kako će Centar uz 122 mjesta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama imati i poseban odjel za osobe s Alzheimerovom bolešću, ordinaciju opće i dentalne medicine, fitness i prostor za fizikalne terapije.

-To je jedan niz usluga koji će i Općini Nedelišće, ali i svim stanovnicima Međimurske županije sigurno pomoći u obavljanju svih njihovih svakodnevnih zadataka, samom smještaju, ali i samih usluga. Postoji niz osoba kojima je potreban smještaj, zadovoljan sam što s tim krećemo – rekao je Novak.

Općina Nedelišće provodi i projekt Zaželi kojim se pruža pomoć i osobama koje ne trebaju biti smještene u dom, već im je potrebna pomoć kod kuće. Zahvalio se Novak i pročelnici Tošić Grlač, REDEA-i, ali i županu Posavcu s kojim imaju odličnu suradnju.

-Kao što je župan rekao, troškove izrade potrebne projektne dokumentacije ćemo podijeliti, dogovorili smo i idejno i vizualno rješenje, a danas ćemo i predati prijavu. Ovo je samo još jedan u nizu projekata u kojima Općina Nedelišće i Međimurska županija uspješno surađuju. Jako smo zahvalni i nadamo se da će suradnja biti još i bolja – poručio je Novak.

Sonja Tošić Grlić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb kaže kako je inovacija Centra to što je moguće i osobe koje su u kući i o kojima se brine kod kuće, pa kad se obitelj mora u jednom trenutku odvojiti, privremeno smjestiti u dom. Napomenula je i kako svaka županija ima različitu socijalnu politiku, a kako oni trenutno imaju socijalne planove na nivou Republike Hrvatske i smatra kako je takvo dugoročno promišljanje potrebno te da stvara stabilnost socijalnog sustava.

md/sjever.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.