Now Reading:
Međimurska županija tražit će ocjenu ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti – Posavec: Nećemo odustati, neće nas slomiti, za našu bolnicu borit ćemo se i dalje!
Full Article 9 minutes read

Međimurska županija tražit će ocjenu ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti – Posavec: Nećemo odustati, neće nas slomiti, za našu bolnicu borit ćemo se i dalje!

Hrvatski sabor je u petak usvojio izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti podrškom od 77 zastupnika u Hrvatskom saboru. Prema tom Zakonu, od iduće godine osnivačka prava svih općih i županijskih bolnica u Hrvatskoj preuzima država.

O toj je temi u utorak novinarima govorio međimurski župan Matija Posavec, uz nazočnost predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavine, saborskih zastupnica Boške Ban Vlahek i Andreje Marić, vijećnika u županijskoj skupštini Željka Pavlica te pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonje Tošić Grlač.

Župan je istaknuo kako spomenuti Zakon ima i nekih dobrih elemenata jer je u nekim segmentima prepoznao probleme poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, na što Međimurska županija upozorava već deset godina, otkako su sami izgradili Dom zdravlja, a fokus je stavljen i na ranu intervenciju u djetinjstvu.

-Međutim, ono što smatram da je potpuno i duboko pogrešno to je centralizacija sustava općih i županijskih bolnica. Drugim riječima, 77 saborskih zastupnika je procijenilo da netko tko sjedi u Zagrebu i netko tko je postavljen, a ne izabran, najbolje poznaje potrebe Međimurja, Zagorja, Dubrovnika, Istre ili bilo kojeg drugog kraja Hrvatske u odnosu na one koji žive na tom području i koji su direktnom voljom građana izabrani da obnašaju vlast u svojim sredinama. Takvom odlukom vjerujem da je razočarana i velika većina Međimuraca i ja osobno, i kao župan i kao Međimurac izražavam duboko razočaranje ovom odlukom – poručio je Posavec.

Dodao je da će osobno nastaviti borbu sa svim onima koji će se željeti priključiti inicijativi i nastojati uvjeravati snagom argumenata da se ta odluka i taj članak zakona promijeni. Kazao je i da ne znači da nešto što se izglasalo nije podložno promjeni.

-Međimurska županija će, neovisno o prijenosu osnivačkih prava, zadržati vlasnička prava jer su vlasnička prava i vlasništvo po Ustavu Republike Hrvatske neotuđivi i upravo u inat tim pogrešnim odlukama i nečijoj želji da se preuzmu osnivačka prava naše bolnice, mi ćemo i dalje nastaviti sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, s obnovom naših odjela, obnovom zgrada, nabavkom opreme i ulaganjima u liječnički kadar. Nikada dok sam ovdje i dok sam župan u vremenu koje je pred nama neću potpisati nijedan papir ili pristati na bilo što i na bilo kakav pokušaj da se ukine neki od odjela, zaustavi neka od investicija ili da se suštinski intervenira u organizaciju zdravstvenog sustava u Međimurju na način kako smo mi to zacrtali i na način kako to najbolje znamo – odlučno je rekao međimurski župan.

Istaknuo je da će Međimurska županija odredbu ovog Zakona uputiti na ocjenu ustavnosti jer smatra da je taj članak u suprotnosti s člankom Ustava koji govori kako županije obavljaju poslove u svom samoupravnom krugu djelovanja koji se odnose na zdravstvo, na razvoj mreže zdravstvenih ustanova i kako se prilikom određivanja djelokruga rada Županija mora voditi računa o širini i prirodi poslova te o zahtjevima učinkovitosti i ekonomičnosti.

-U ime izvršne vlasti Međimurske županije smatram kako to preuzimanje osnivačkih prava neće riješiti problem u hrvatskom zdravstvu, a razloga je nekoliko. Prvo, prema svim analizama koje sam proučavao, dugove u hrvatskom zdravstvu ne stvaraju opće i županijske bolnice, već dvije trećine svih dugova stvaraju kliničke bolnice i klinički bolnički centri, a oni su bili i jesu i ostat će u rukama države. Zato preuzimanje osnivačkih prava prema svim analizama neće ostvariti nikakvu uštedu – rekao je Posavec.

Naglasio je i da je međimurska bolnica među onim bolnicama koje svaki mjesec odrade usluge iznad limita u milijunskim vrijednostima.
-Onda bolnica ostaje bez prihoda i kad se fakturira taj rad iznad limita se jednostavno ta odluka Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potpisuje. Nije moguće održati sustav ukoliko se u bilo kojoj ustanovi, ovom slučaju bolnice, ne plaćaju ulazni troškovi i to je trebala biti temelj svih reforma ako se želi nešto učiniti, a ne centralizirati sustav – istaknuo je.

Posavec je napomenuo da se Međimurska županija kao osnivač zdravstvenih ustanova svo ovo vrijeme ponašala racionalno i štedljivo, izgradila zdravstveni sustav u skladu s potrebama lokalnog stanovništva i uvijek bila korak ispred drugih – i onda kada je trebalo jačati primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i onda kad je trebalo ulagati ili širiti mrežu zavoda za hitnu medicinu.

-Nismo dobili odluku i mogućnost da imamo potporu financijsku da uspostavimo hitnu medicinu u Kotoribi ili u Murskom Središću, pa smo to financirali iz vlastitog proračuna, a ta sredstva nisu mala. Tu su ugovori o dodjeli bespovratnih europskih sredstava kojima smo gotovo 200 milijuna kuna u proteklih 5-6 godina uložili u cijeli zdravstveni sustav. Ti ugovori su i dalje na snazi, potpisani su – kazao je župan istaknuvši da je posebno razočaran činjenicom da je potpora za preuzimanje osnivačkih prava Županijske bolnice u Čakovcu došla i od ljudi koji obavljaju odgovorne političke dužnosti.

-Imate saborskog zastupnika koji dobiva plaću od strane građana Međimurja, koji je biran od strane građana Međimurja i koji je glasao za preuzimanje bolnice i na taj način je jasno i javno pokazao da kad se nađete pred odlukom da birate između interesa vlastite političke stranke ili interesa građana Međimurja, onda birate interese političke stranke…Svatko na svojoj političkoj, javnoj dužnosti ima obavezu zastupati regionalne interese, specifičnosti i posebnosti Međimurja i dokle god sam župan tako će i biti – obećao je Posavec pozvavši sve druge političare da ne rade suprotno.

-Imamo dobru volju da bez obzira na ovu odluku Hrvatskoga sabora od petka, mi ćemo se nastaviti boriti, upozoravati, apelirati, tražiti saveznike da se do kraja godine dokle Zakon ne stupi na snagu, da ova odluka i ovaj članak o zdravstvenoj zaštiti ne promijeni – poručio je župan Posavec i dodao:

-Imali ste u petak izglasavanje Zakona o roditeljima njegovateljima i u tri dana se to promijenilo. Očekujem i želim da postoji taj zdrav razum, mrvica svijesti i poštovanja regija te poštovanja svakog građana naše države, da se taj članak zakona promijeni – jedan članak zakona od 200 i nešto koliko taj zakon ima. Ništa nije nemoguće, samo treba dobra volja. Nećemo odustati, neće nas slomiti, borit ćemo se i dalje, sve do kad ne uspijemo u tome da stvari budu pravilne!

Andreja Marić: Ovi zakoni neće riješiti ključne probleme u zdravstvu

Zatupnica Andreja Marić naglasila je da su svi godinama iščekivali reformu zdravstva koja bi trebala riješiti financijsku, organizacijsku i kadrovsku devastaciju hrvatskog zdravstva.

-U više navrata smo upozoravali zdravstvenu administraciju, konkretno ministra Beroša, i mi oporbeni zastupnici i brojne stručne udruge, što bi trebalo napraviti međutim se to, nažalost, ne sluša. Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju koji su izglasani u petak donose neke novine i poboljšanja, ali neće riješiti ključne probleme u zdravstvu, a to su neuređenost sustava, loše upravljanje, kadrovska devastacija, rastući dugovi, loši ishodi liječenja, nedostatak prevencije i edukacije građana, administrativna preopterećenost, rad na više radilišta. Moramo priznati da je postojeći sustav nakaradan – oštro je kazala Marić.

Dodala je da država po svom nahođenju određuje visine limita te da su cijene zdravstvenih usluga nerealne.

-Država određuje kolike će biti plaće djelatnika, a morate znati da većina, pogotovo općih županijskih bolnica, preko 90 posto svojih limita troši na plaće, financiraju specijalizacije. Država nema sluha, nema plan i nema viziju kako će riješiti ove probleme oko financiranja. Očekujemo da se upravo ovi problemi oko financiranja, oko nedovoljnih limita, oko toga da se plati ono što se odradi, to očekujemo od postojeće administracije, a u ova dva zakona to ne vidimo. Čak 75 posto ukupnog duga u zdravstvu rade ustanove kojima upravlja država i nemamo nikakvog jamstva što će se dogoditi ako država preuzme našu bolnicu – rekla je Marić.

Ban Vlahek: U Županijsku bolnicu Čakovec je od 2017. godine uloženo oko 195 milijuna kuna

Boška Ban Vlahek naglasila je da je u Županijsku bolnicu Čakovec je samo od 2017. godine do danas uloženo oko 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u zadnjih pet godina iznosila oko 60 milijuna kuna.

-Kolegica Marić i ja podnijele smo amandmane na Zakon o zdravstvenoj zaštiti, tražeći da se našoj Županiji ostave upravljačka prava nad našom bolnicom, budući da imamo jednu ustanovu takvog sekundarnog tipa, ali amandmani su odbijeni – kazala je Ban Vlahek.

Objasnila je i što ju je posebno razočaralo.

-Moram izraziti žaljenje što je među 77 zastupnika koji su za to glasali i naš kolega saborski zastupnik gospodin Dražen Srpak iz vladajuće većine koji je ovim putem pokazao da mu je bitnija stranačka pripadnost, nego borba za naše Međimurje. Izražavam žaljenje i što je među tih 77 zastupnika i gospodin Veljko Kajtazi, vječiti borac za naše Međimurje koji je jednako tako digao ruku protiv naše bolnice i doslovno je jednim potezom predao u upravljačku strukturu države – rekla je Ban Vlahek.

S današnje konferencije za novinare župan Matija Posavec poručio je da „postoje saveznici i u nekim drugim županijama koji misle jednako kao i u Međimurskoj”.

-Mi smo do sada, na svakoj javnoj raspravi, na svakom sastanku koji je organiziran od nadležnog Ministarstva, na sjednicama Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na sastancima s Vladom, pisali smo predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade, saborskim zastupnicima, svima. Naveli smo snagu argumenata, dosadašnji rad, limite, način kako se stvaraju i kako riješiti dugove. Sve je argumentirano pismeno i ta borba se nastavlja i dalje – lobiranjem, razgovorom, svim relevantnim čimbenicima koji mogu utjecati – zaključio je Posavec.

a.kučić/sjever.hr
21.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.