Now Reading:
Varaždinski hitnjaci predali svoje zahtjeve Stričaku, on poručio: Svima nam je cilj da naše zdravstvo bude što bolje i kvalitetnije! Na optužbe djelatnika odgovorio i Smoljanec
Full Article 6 minutes read

Varaždinski hitnjaci predali svoje zahtjeve Stričaku, on poručio: Svima nam je cilj da naše zdravstvo bude što bolje i kvalitetnije! Na optužbe djelatnika odgovorio i Smoljanec

Djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije u ponedjeljak su održali mirni prosvjed zbog, kako tvrde, mobbinga i nezakonitosti koje se događaju pod vodstvom sadašnjeg ravnatelja Mladena Smoljanca. Traže njegovu hitnu smjenu, a svoje su zahtjeve predstavili i varaždinskom županu Anđelku Stričaka koji ih je u ponedjeljak primio u Varaždinskoj županiji kako bi se upoznao s problematikom.

Kako je objasnio, Hrvatski sindikat hitne medicine i Sindikat „Zajedno” prošli su im se tjedan obradili putem dopisa, što su odmah isti dan uputili nadležnim institucijama na postupanje.

-Danas smo održali jedan od prvih sastanaka, jer smatram da je potrebno upravo zbog pacijenata i zaposlenika naših zdravstvenih ustanova održavati jedan dijalog. Svima nam je cilj da naše zdravstvo bude što bolje i kvalitetnije – poručio je Stričak.

Da je Županiji zdravstvo jedan od prioriteta govore i brojke. Naime, pola svog proračuna izdvojit će za potrebe u zdravstvu, a sredstva se, između ostalog, odnose na izgradnju potrebnog zdravstvenog prostora, nabavu materijala, medicinske opreme i na specijalizacije liječnika.

-Sindikat tih udruga izvijestio me o primjedbama uposlenika na rad ravnatelja Smoljanca, zamolio sam ih da sve to dostave u pisanom obliku te ću odmah po tome zatražiti i očitovanje mjerodavnih institucija, inspekcija, HZZO-a, a isto tako i očitovanje Upravnog vijeća koje imenuje i razrješava ravnatelje. Zakon propisuje na koji način se ravnatelj imenuje, a isto tako i zbog čega ga je moguće razriješiti – objasnio je Stričak.

Na novinarsko pitanje je li bio upoznat s nezadovoljstvom djelatnika varaždinske hitne koje već jedno vrijeme ključa, čelni čovjek Varaždinske županije odgovorio je kako je za ovu problematiku najprije doznao preko društvenih mreža, zatim i prošli ponedjeljak kada je Sindikat Županiji dostavio svoj dopis te u četvrtak kada je Hrvatski sindikat hitne medicine s njim zatražio sastanak.

-Stručne službe županije su reagirale odmah, isti dan. Čuo sam se s ravnateljem, koji sve to opovrgava i zato se potrebno malo strpjeti da čujemo mišljenja nadležnih institucija, a kada će to biti ovisi o njima. Čim dobijemo njihovo očitovanje, isti dan ćemo mi reagirati. Apeliram na sve nadležne institucije da ovo riješe prioritetno – naglasio je Stričak.

Danijel Šota, predsjednik Hrvatske udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći objasnio je kako su sindikati i Udruga hitna uživo 194 zatražili sastanak sa županom Stričakom kako bi ga upozorili na sve ono što se događa u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu te ukazali na nezakonitosti koje radi ravnatelj.

Podsjetimo, situacija je eskalirana nakon što je ravnatelj Smoljanec donio, a potom i povukao odluku kojom je medicinskom osoblju zabranio da se u sanitetskom prijevozu voze naprijed s vozačem, a prije nekoliko dana u medijima se pojavila fotografija koja pokazuje kako u prostoru za pacijente prevoze i poštu.

– Toga ima puno, nažalost, sav onaj mobbing i teror koje vrši ravnatelj su sad poznati i županu. Tražili smo da župan ravnatelja zavoda momentalno razriješi dužnosti što nije učinio ni neće jer će čekati rezultate svih onih mjerodavnih institucija u državi koje bi to trebale napraviti na osnovu naših kaznenih prijava – pojasnio je Šota.

Dodao je i da su htjeli da se ovo odmah riješi kako djelatnici u međuvremenu ne bi nastavili trpjeti te napominje kako Varaždinska županija zaslužuje bolju, organiziraniju, kvalitetniju i stručniju hitnu pomoć jer ima ljude koji su sposobni voditi zavod.

-Žao mi je da takvi ljudi odu u druge centre raditi zbog jedne osobe koja ne zna voditi zavod kako treba. Ići ćemo dalje, čekati sve, a ako bude trebalo ići i naviše razine i u većem i u jačem broju te dokazati da smo u pravu – rekao je Šota.

Napominje kako hitnjaci i dalje traže smjenu ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe-Bujević koja je, tvrdi, također jedna od odgovornih za ovakve stvari u zavodima.

-Nastavit ćemo s ovakvim akcijama i dalje i nećemo dozvoliti da se ovakve stvari, nauštrb pacijenata događaju te da trpe lošu organizaciju hitne službe zbog pojedinaca – poručio je.

Najavio je i kako će, ako bude potrebno i ako se situacija ne riješi, djelatnici saniteta ići u mirni štrajk, budući da djelatnici hitne to ne mogu. Ipak, rok za dogovor još ne postoji, no žele brzu i promptnu reakciju nadležnih i hitnu razrješenje ravnatelja.

Na novinarsko pitanje koliko djelatnika stoji iza ovog zahtjeva, Šota je odgovorio kako će uskoro znati točan broj. Naime, na inicijativu župana Stričaka, djelatnici će potpisati zajedničku izjavu da ravnatelj nad njima vrši mobbing te da su nezadovoljni njihovim radom, no upozorio je da se puno djelatnika boji tog koraka jer su, tvrdi, svi koji nešto kažu premješteni ili maknuti s dužnosti.

-Sindikati su protiv ravnatelja podnijeli kaznenu prijavu od koje nećemo odustati, tražit ćemo potraživanja i dalje, kaznenim putem i da se utvrdi odgovornost. Nažalost, neće odgovarati pojedinac koji je napravio to kazneno djelo, nego će odgovarati ustanova, ali ako je župan tako tražio, tako će biti – zaključio je.

O svemu se oglasio i ravnatelj Smoljanec koji kaže kako će kao čelnik Zavoda uvijek podržavati sve opravdane prosvjede zaposlenika. Međutim, ističe kako Zavod ima organizirano Povjerenstvo za zaštitu dostojanstva i rada djelatnika kojem, do ovog trenutka, nitko nije dostavio ni pismeni ni usmeni prigovor.

-Covid dodatak se isplaćivao sukladno uredbi Vlade. Danas je jedan od sindikalnih čelnika rekao da 17 Zavoda isplaćuje ovako, a četiri drugačije. Mi smatramo da smo isplatili za sve što je odrađeno korektno, do zadnje lipe ili do sad do zadnjeg centa što je trebalo. Ako netko u ovoj državi naredi da se isplati ono što nije odrađeno onda ću ja vama pokazati to rješenje – istaknuo je Smoljanec poručivši kako nije točna tvrdnja djelatnika da im je covid dodatak zadnji put isplaćen 2020. godine.

Osvrnuo se i na optužbe za mobbing naglasivši kako nikada u životu nije digao glas, a kamoli nekome prijetio ili nešto loše rekao.

-Ja sam čovjek koji sve rješava dijalogom i u moju kancelariju svatko može ući bez najave, bez ikakvoga prethodnoga dogovora i sve probleme smo uvijek rješavali do sada – rekao je Smoljanec te dodao kako svih 160 djelatnika koji danas nisu prosvjedovali to znaju, dok za ovih desetak nezadovoljnih ne zna što žele.

Na pitanje je li u Zavodu bila inspekcija, Smoljanec je odgovorio da ‘institucije rade svoje postupke’. Novinare je zanimalo i što je sa spomenutim prijevozom pošte.

-Godine 2012. je Varaždinska županija i većina županije koje nisu sjedišta KBC-ova dogovorila. To nisu razglednice s mora, to su biološki materijali koji ne mogu ići običnom poštom i koji se voze sanitetskim vozilom. Ništa se nije događalo što nije pismeno riješeno na nivou Varaždinske županije 2012. godine – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
20.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.