Now Reading:
Nezadovoljne hitnjake koji traže smjenu ravnatelja danas će primiti i župan Stričak. Evo što su nam rekli iz Županije
Full Article 3 minutes read

Nezadovoljne hitnjake koji traže smjenu ravnatelja danas će primiti i župan Stričak. Evo što su nam rekli iz Županije

Nezadovoljni djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije za ovaj su ponedjeljak najavili mirni prosvjed na kojem traže smjenu ravnatelja Mladena Smoljanca zbog, kako tvrde, mobbinga i činjenice da im ne isplaćuje covid dodatak.

Do eskalacije je došlo nakon što je ravnatelj donio, a potom i povukao odluku da u kabini sanitetskog prijevoza može biti isključivo vozač, dok se djelatnici moraju voziti u prostoru za pacijente.

Okupljanje je predviđeno u 10 sati ispred Zavoda odakle će djelatnici u povorci krenuti prema zgradi Varaždinske županije gdje će ih primiti župan Anđelko Stričak kako bi se upoznao s problemima koji muče djelatnike. Varaždinskoj smo županiji poslali upit kako bismo saznali jesu li bili i prije upoznati s problematikom i koje aktivnosti Županija poduzima kako bi djelatnici Zavoda imali što bolje uvjete za rad, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Kada ste upoznati sa samom najavom prosvjeda i okolnostima koje su do toga dovele?

Varaždinska županija je za najavu prosvjeda saznala prvo na društvenim mrežama, a tek potom smo u četvrtak, 16. ožujka, zaprimili dopis Hrvatskog sindikata hitne medicine kojim to potvrđuju te traže razgovor sa županom. To je ujedno i prvi i jedini dopis koji nam je od njih upućen.

Na njihov zahtjev smo odgovorili čim smo dobili kontakt podatke. Naime, sjedište navedenog sindikata je u Vinkovcima, a na dopisu nisu bili navedeni adresa, brojevi telefona ili e-mail adresa. Predsjedniku Sindikata predložili smo termin sastanaka sa županom u ponedjeljak, 20. ožujka, u 10.30 sati, što je i prihvaćeno.

Također, Varaždinska županija je ranije, u ponedjeljak, 13. ožujka, zaprimila i dopis drugog sindikata „Zajedno“, koji je zatražio inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Temeljem njihovog dopisa, Ministarstvo zdravstva je zatražilo postupanje HZZO-a, DORH-a, Državnog inspektorata i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Jesu li organizatori prosvjeda, točnije predstavnici sindikata ili Stručnog vijeća stupili s Vama u kontakt i razgovarali o cijeloj problematici?

Nisu. Jedini dosadašnji kontakt su naprijed spomenuti dopisi koje smo zaprimili u ponedjeljak, odnosno četvrtak.

Je li Vas ravnatelj upoznao s cijelom situacijom? Postoje zahtjevi za njegovom smjenom, koji je Vaš stav kao osnivača ustanove?

Odmah po zaprimanju dopisa sindikata “Zajedno”, 13. ožujka 2023., zatraženo je očitovanje Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o navodima iz dopisa. Ravnatelj je očitovanje dostavio 15. ožujka te njime pobija navode Sindikata. Ravnatelja zdravstvene ustanove razrješuje Upravno vijeće, iz razloga navedenih u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o ustanovama.

Dakle, ravnatelja se bez ikakvih štetnih posljedica po ustanovu, može razriješiti isključivo iz razloga koji su navedeni u Zakonu. Stoga su nadležna tijela (HZZO, DORH, Državni inspektorat, Hrvatski zavod za hitnu medicinu) ta koja utvrđuju je li koja od pritužbi sindikata razlog za pokretanje razrješenja ravnatelja.

Koje se aktivnosti poduzimaju da bi djelatnici Zavoda imali što bolje uvjete rada?

Samo u prošloj godini Varaždinska županija je za Zavod za hitnu medicinu izdvojila 2 milijuna kuna (265.445 eura).

Time su nabavljena četiri nova vozila za sanitetski prijevoz, kao i medicinska oprema, primjerice defibrilator, EKG, prijenosni aspirator, motorola stanica za komunikaciju s timovima na terenu, torbe za hitnu medicinsku službu i drugo.

U ovoj godini će biti uloženo još više sredstava, 390.471 euro. Nabavljamo pet novih vozila za sanitetski prijevoz, već su nabavljena dva aspiratora i jedan defibrilator, a uz to će biti nabavljena i druga medicinska te radna i zaštitna oprema.

tklopotan / www.sjever.hr
20.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.