Now Reading:
Kolar o centralizaciji zabočke bolnice: Nećemo zaustaviti nijedan projekt kojeg financiramo, a kako će to država – ne znamo!
Full Article 8 minutes read

Kolar o centralizaciji zabočke bolnice: Nećemo zaustaviti nijedan projekt kojeg financiramo, a kako će to država – ne znamo!

Nakon što je Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojio paket reforme zdravstva koji, između ostalog, obuhvaća i prenošenje osnivačkih prava nad bolnicama sa županija na državu, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na tu je temu u ponedjeljak, ispred Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana održao konferenciju za medije.

Kako je na samom početku istaknuo, OB Zabok je odlična bolnica u čiji medicinski kadar pacijenti imaju povjerenja. Naglasio je zatim da se izmjenama Zakona o zdravstvu koju je u petak donio Sabor Republike Hrvatske, odnosno kako je rekao, HDZ-ova većina, osnivačka prava nad Općom bolnicom Zabok oduzimaju Krapinsko – zagorskoj županiji te se onemogućava Zagorkama i Zagorcima da sami upravljaju sa svojom bolnicom.

– Čitavo sam se vrijeme nadao da ćemo kroz drugo čitanje uspjeti uvjeriti, prije svega nadležno ministarstvo, a nakon toga i saborsku većinu, da je to krivo i loše. Čak mi je premijer Plenković dao i neku nadu na sastanku u prosincu u Splitu, kada je pitao tko je protiv i kada se javilo nas šest župana i još trojica njih koji su se javili da bi bili protiv, ali nemaju svojih općih bolnica, a on je tada rekao – “Ako je to jedini prijepor, razgovarat ćemo još o tome”. Nije to bio jedini prijepor, mi smo davali još niz prijedloga i sugestija da taj zakon bude što bolji, jer nam je to u interesu, no nažalost do tog razgovora nije došlo – rekao je župan Kolar dodavši kako je donesena odluka koja je kriva i loša, kako kratkoročno tako i dugoročno.

– To je i jedan ogroman korak unatrag, jer centralizacija bilo kojeg sustava u Republici Hrvatskoj je loša što se pokazalo kroz prethodno razdoblje, dok se pak svaka decentralizacija pokazala dobra, brža, učinkovitija i dostupnija ljudima, što je i krajnji cilj postojanja bilo koje ustanove ili institucije – rekao je Kolar.

Dodao je i kako se, razmišljajući kako bi sustav trebao izgledati od 1. siječnja sljedeće godine, prisjetio razdoblja korone kada se pojavilo niz problema, kao što je manjak respiratora, nedostatak high flow uređaja i slično, a na koje je trebalo hitno reagirati.

– U tom smo trenutku djelovali brzo, precizno i učinkovito iz razloga jer smo mi upravljali bolnicom, imali smo direktne informacije i mogli reagirati na vrijeme. U ovom sporom, centraliziranom sustavu, za takve postupke trebali bi mjeseci. Nije bilo ijednog jedinog razloga da se mijenjaju osnivači, nego smo svi podržali da se mora promijeniti sustav koji je trom, neučinkovit i neodrživ – kazao je Kolar napomenuvši kako se dugi niz godina guraju zdravstvene ustanove u minus jer se donose odluke o visini plaća, ne osiguravajući sredstva za njih, daju nerealni limiti s kojima se ne mogu pokriti plaće i režijski troškovi te troškovi prema dobavljačima, a kamoli da se ulaže u objekte i održava ih.

– O cijeni medicinske usluge uopće neću govoriti jer je ona totalno podcijenjena i nerealna. Kad vidite koje su cijene pojedinih pregleda u privatnom zdravstvenom sektoru, a koje su u državnom, onda ćete shvatiti koje gubitke preko samog Zavoda stvaraju zdravstvene ustanove. Treba mijenjati sustav, a ne osnivača – rekao je te ponovno ustvrdio da bi u financijski uređenom sustavu Županija sto posto bolje upravljala bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo.

– Da je posložen sustav koji će funkcionirati s jasnim pravilima igre, ovlaštenjima i financijskom održivošću pa da smo nakon toga mi kao osnivači stvarali minus i nismo se držali novog protokola i novog sustava, te da nam se tada oduzmu osnivačka prava, to bi bilo logično. Međutim, to se napravilo prije nego što se napravio sustav, za što nema apsolutno nikakvog argumenta – pojasnio je župan Kolar i naglasio kako je očito centralizacija sustava bio cilj od prve sekunde, zapitavši se što se krije iza centralizacije specijalnih bolnica.

– Možda prodaja? Pa i mi znamo prodati! Ako smo tolike godine ulagali i ako se nešto prodaje, onda je red da taj novac uzmemo mi i uložimo ga u primarnu zaštitu, u naše domove zdravlja – rekao je Kolar.

U nastavku svog obraćanja objasnio je kako se zasad pacijentima neće promijeniti ništa jer će Županija upravljati bolnicom do 31. prosinca te će se od danas na dalje na dnevnoj razini pratiti svi potezi Ministarstva zdravstva, kako bi se vidjelo na koji način žele preuzeti bolnicu.

– Na raspolaganju smo im da se to napravi uz najmanje moguće problema. Tu smo za bilo kakvu primjedbu, prijedlog, sugestiju, s mojim jasnim stavom da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti pod osnivačkim pravima regionalne samouprave, a tercijarna pod državom. U svim normalnim europskim zemljama je tako, a smatram da mi jesmo normalna europska zemlja – kazao je Kolar.

Na upit novinara postoje li pripremljeni neki projekti Županije koji će sada biti obustavljeni te hoće li se kada bolnica postane državna, u nju ulagati jednako kao i u specijalne bolnice koje će ostati u nadležnosti županije, ili više, odgovorio je kako bi bilo sjajno da država ulaže u bolnicu, no da nažalost, u ovom trenutku nije jasan način kako se određuje limit općih bolnica.

Nema jasnog kriterija, je li to ukupan broj djelatnika, pacijenata, medicinskih pregleda ili broj zahvata. Tako da je sve moguće, ali ja danas želim govoriti u dobroj vjeri, jer nisam pristaša teorija zavjera nego zdravog razuma. Što se tiče projekata, mi nećemo zaustaviti nijedan jedini projekt kojeg financiramo iz vlastitih sredstava jer to ne radimo zbog Zagreba, nego zbog naših pacijenata iz Krapinsko – zagorske županije i svih pacijenata iz okolnih županija koji se dolaze liječiti u našu bolnicu te zbog naših djelatnika kojima se ovom prilikom zahvaljujem na trudu – rekao je te zaključio:

– Vjerujem u zdrav razum, međutim, vjerovao sam i sada, da će nastaviti sa svim našim projektima. Mi ćemo imati jednog člana u Upravnom vijeću i preko njega pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati. Pohvalit ćemo svaki dobar potez i na svaki loš potez reagirati, i to javno. Jer to je naša obaveza prema našim ljudima. I nakon 31. prosinca to će biti naša bolnica i nakon 31. prosinca Županija će ulagati u ovu bolnicu, bez obzira što smo izgubili upravljačka prava i intervenirati kada će biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine ili ako ćemo tražiti nadstandard. Prema tome, poruka našim djelatnicima i pacijentima – Krapinsko-zagorska županija i dalje stoji iza svoje bolnice i napravit ćemo apsolutno sve da osiguramo jednake uvjete kao što imaju i sada, ako ne i bolje, a doći će vrijeme kada ćemo vratiti osnivačka prava.

Konferenciji za medije je prisustvovala i zamjenica župana, Jasna Petek koja je pak kao primjer da je centralizacija spora, troma i nefleksibilna navela sferu socijalne skrbi.

– Od početka ove godine centri za socijalnu skrb svih županija više nemaju pravnu osobnost nego se upravlja njima iz Ministarstva. Ako pratimo medije i slušamo struku, već nakon dva i pol mjeseca primjene ovog modela, pokazuje se da je neučinkovit, prije svega za korisnike socijalne skrbi – pojasnila je naglasivši kako Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana uz svesrdnu podršku Županije, kako financijsku tako i svaku drugu, svih je ovih godina provodila odlične projekte i nadogradnju sustava te je u pružanju nekih usluga bili među najboljima u Hrvatskoj.

– Naše rodilište je među najsuvremenijim i najboljim u Hrvatskoj. To je rezultat dugogodišnjih ulaganja, prije svega u ljude, a onda i uvjete rada i boravka pacijentica na tim odjelima. Uz veliku podršku osnivača, naša je bolnica i znanstveno – nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Također, oformljen je i Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju. Sve su to dodane vrijednosti koje prije svega odgovaraju na potrebe za zdravstvenom zaštitom naših ljudi koji žive u županiji – istaknula je zamjenica Petek te se osvrnula na promjene koje novi zakon donosi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Novi zakon primarnoj zdravstvenoj zaštiti pruža mogućnost ugovaranja dodatnih sadržaja i usluga koje bi bile jako važne i idu u smjeru prevencije. To su sestrinska savjetovališta, uz logopedsku službu na primarnoj zdravstvenoj zaštiti predviđa se i psihološka djelatnost te mogućnost ugovaranja dispanzera koji se odnose na ranu intervenciju, sociomedicinsku skrb i odgovaraju na specifične potrebe stanovništva na jednom području. Novi zakon omogućava nam ugovaranje, ali nema ničeg ako se neće izmijeniti mreža javnozdravstvene službe – pojasnila je te dodala kako su Ministarstvu uputili prijedloge za novu mrežu javnozdravstvene službe koja se odnosi na ove djelatnosti, a koje su, kako je rekla, na primarnoj razini izuzetno važne kako bi pacijenti dobili sveobuhvatnu, odgovarajući skrb te da se na kraju rastereti i sekundarna zdravstvena djelatnost.

www.sjever.hr
20.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.