Now Reading:
Varaždinski „hitnjaci” poručili – Dosta je! Kušec: Dosta je mobinga, omalovažavanja, prijetnji, idemo do kraja, ako treba i sa štrajkom!
Full Article 5 minutes read

Varaždinski „hitnjaci” poručili – Dosta je! Kušec: Dosta je mobinga, omalovažavanja, prijetnji, idemo do kraja, ako treba i sa štrajkom!

Ispred Nastavnog zavoda za hitnu medicinu u Varaždinu u ponedjeljak su se okupili nezadovoljni djelatnici hitne i sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, članovi Hrvatskog sindikata djelatnika hitne medicinske pomoći te Sindikata medicinske sestre/tehničari „Zajedno”.

Svi oni zajedno traže hitnu smjenu ravnatelja Zavoda, Mladena Smoljanca, a prema riječima Krunoslava Kušeca, predsjednik sindikata „Zajedno”, na taj su način željeli poručiti – Dosta je!

– Dosta je mobinga, dosta je omalovažavanja i prijetnji, dosta je malverzacija u vezi isplata covid dodatka, čime je ravnatelj Smoljanec svoje djelatnike oštetio za oko 250 tisuća eura, što nije mali novac. Gdje je taj nova i kome je namijenjen je ono što nas zanima – rekao je Kušec podsjetivši da je ministar zdravstva Vili Beroš u siječnju 2021. godine donio uredbu kojom se jasno pojašnjava kome i kada se isplaćuje covid dodatak.

-Pitam vas, tko je gospodin Smoljanec da ide mimo odluke Vlade, mimo odluke Beroša? Tražimo još jednom da se gospodin Smoljanec hitno smijeni s dužnosti ravnatelja, ako ima imalo dostojanstva neka da sam neopozivu ostavku, mada čisto sumnjam da će do toga doći – kazao je Kušec i poručio:

-Mi nećemo odustati, idemo do kraja, ako treba i sa štrajkom. Zahvaljujem svim djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije što su rekli – Dosta je!

Predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota istaknuo je da je mirni prosvjed uz zajedništvo svih sindikata udruga koje su na neki način uz hitnu službu, način da pokažu jedinstvo.

-Tražimo smjenu ravnatelja zbog dovođenja u opasnost prije svega djelatnika Hitne službe, a onda i svih ostalih stvari o kojima smo govorili, nepodopština koje ravnatelj radi prema svojim djelatnicima, ali ne samo prema njima, nego i prema krajnjim korisnicima, odnosno pacijentima. Očekujemo ozbiljan razgovor sa županom, gdje ćemo ukazati na sve nepravilnosti i pokušati na neki način ishoditi da smjenom ravnatelja dovedemo Zavod na razinu kakvu Varaždin i Hitna služba zaslužuju – kazao je Šota.

Zahvalio je svim udrugama koje su se odazvale, kao i sindikatima, a posebno djelatnicima NZZHM koji su smogli snage i hrabrosti doći na prosvjed.

-Bilo dosta pritisaka na djelatnike da ne izađu na ovaj skup, da ne podrže sindikate i udruge, ali ništa ne može biti jače od onoga što zastupamo, a to je pravo djelatnika i pacijenata na pravu Hitnu i sposobnu da brine o sebi i na pravi način odgovori na sve izazove – poručio je Šota.

Vladimir Markuš, voditelj Saniteta u sindikatu „Zajedno” govorio je o sanitetskom prijevozu u Zavodu naglasivši da vozači saniteta, sestre i tehničari prolaze neviđenu torturu ravnatelja Smoljanca.
-Diskriminirani su i na djelu je gušenje sindikalne aktivnosti. Svjedoci smo nedavne sramotne odluke da se sestre moraju voziti u zadnjem dijelu sanitetskog vozila , bez obzira ako nema pacijenata u vozilu. Sramotna i ponižavajuća odluka za medicinske sestre i tehničare! Djelatnici Saniteta su diskriminirani po radnom pravu jer im se ne isplaćuje covid dodatak, dok ga drugi djelatnici saniteta u Hrvatskoj dobivaju, a kad spominjem sanitet, podrazumijevaju se i djelatnici hitne medicine. Nisu jednako plaćeni za isti posao, o čemu govori podatak da 17 županija isplaćuje covid dodatak – naglasio je Markuš.

Na prosvjedu je sudjelovala i liječnica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Anđela Simić koja je istaknula da je i ona tu kako bi tražila neopozivu ostavku ili razrješenje ravnatelja Smoljanca.

-Prije svega ga tražim da se ispriča svim građanima Varaždinske županije i svim našim gostima koji su bili primorani za vrijeme hitnih intervencija voziti se u neprikladnim vozilima koja nisu namijenjena za hitnu službu i nemaju sanitetsko podvozje te su morali trpjeti drmusanje vozila, čime se moglo ugroziti zdravlje, a doveden je u opasnost i njihov život, kao i životi svih nas radnika Hitne medicinske službe. Također, tražim od ravnatelja da se ispriča svim građanima ove županije zato što je svojom nebrigom doveo do rada s neprikladnom opremom – kazala je Simić dodajući da je riječ o opremi koja je ili zastarjela ili oštećena, a ima i one kojoj je prošao vijek trajanja.

Simić je Smoljanca pozvala i da se ispriča žiteljima Varaždinske županije što je djelatnike Zavoda r primorao na sindikalne aktivnosti te je od građana zatražila da ih podrže.

-Mi smo tu radi vas, izabrali smo ovu struku sami, struku koja je teška i zahtjevna, ali volimo to raditi, želimo biti tu za vas i svima, u Hrvatskoj i u ovoj županiji pružiti najbolji mogući standard iz hitne medicine – poručila je.

Nakon što su se okupili pred Hitnom, svi su se zajedno uputili prema varaždinskoj Županijskoj palači, gdje će s njima razgovarati župan Anđelko Stričak.

a.kučić/sjever.hr
20.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.