Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ludbrega – gradonačelnik Bilić: Deset godina punim plućima trudim se da Ludbreg postane bolje mjesto za sve i nastavit ću to činiti i ubuduće
Full Article 7 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ludbrega – gradonačelnik Bilić: Deset godina punim plućima trudim se da Ludbreg postane bolje mjesto za sve i nastavit ću to činiti i ubuduće

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u nedjelju je u prostorima Centra za kulturu i informiranje proslavljen Dan Grada Ludbrega. Iza Ludbrega je uspješna godina u kojoj su realizirani brojni projekti i započeti neki novi, uz kontinuirano ulaganje u unapređenje kvalitete življenja.

Kako je naglasio gradonačelnik Dubravko Bilić kontinuirano se ulagalo u nove ceste, javnu rasvjetu te kulturnu, obrazovnu i sportsku infrastrukturu.

– Oni koji žive u Ludbregu i dolaze u Ludbreg vide sve promjene koje naš grad doživljava, a vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća paze da te promjene budu u skladu sa željama naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Bilić istaknuvši neke od važnijih projekata realiziranih na području grada.

– Temelj na kojem počiva svako obrazovanje je predškolski odgoj i svjesni toga, prije nekog vremena završili smo dogradnju našeg gradskog vrtića, a prošle smo godine prijavili EU projekt treće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo na zgradu političkih stranaka i time simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Početak radova očekujemo krajem godine, a istovremeno pripremamo projektnu prijavu za završnu dogradnju vrtića čime bi gradski dječji vrtić bio potpuno spreman za nove izazove. Isto tako, prošle smo godine započeli s posebno vrijednim projektom, a to je izgradnja i uspostavljanje obrazovnog centra u STEM području Lori za osnovnoškolce, kojim želimo omogućiti svoj zainteresiranoj djeci da kroz matematiku, fiziku, kemiju, biologiju, ali spojeno s razvojem poduzetničkih vještina, stvorimo bazu za razvoj suvremenog tehnološkog gospodarstva na sjeveru Hrvatske – pojasnio je gradonačelnik dodavši kako je uređeno i vanjsko igralište Osnovne škole Ludbreg, a ove godine kreće unutarnje uređenje škole.

Ludbreg je nositelj i jednog projektnog cilja kojemu je namjera kroz održivi i zeleni turizam povezati tri rijeke, Dravu, Bednju i Plitvicu s poveznicom u Muzeju rijeka koji bi bio smješten na Otoku. Prilika je to za dodatnim razvojem obrazovanja, kulturne industrije i održivog cjelogodišnjeg turizma.

– Na ITU mehanizam naslanja se i još jedna važna priča, a to je integrirani javni prijevoz s razvojem prometne infrastrukture. Moram priznati da sam osobno razočaran nerazumijevanjem važnosti našeg projekta i razinom podrške, ali neću odustati dosađivati županu i svima koji u Hrvatskoj odlučuju o ovim bitnim pitanjima – poručio je gradonačelnik Bilić dodavši kako od države očekuje i prva darovanja zemljišta za razvoj novih industrijskih zona u Hrastovskom, Apatiji i Slokovcu.

– Naše gospodarstvo treba nova ulaganja u energetiku, obnovljive izvore energije i zato im kroz pripremu novih projekata želimo omogućiti prostor za nova ulaganja. Samostalno razvijamo i projekt geotermalne elektrane, solarnih elektrana te projekte agro solara. Naime, energetska kriza kroz koju prolazimo pokazuje koliko je neovisnost u energetskoj proizvodnji važna za male države, ali i za male gradove,a ovim ulaganjima omogućit ćemo novi zamah gospodarstvu i privući nove investicije – rekao je Bilić i ustvrdio kako je to samo dio izazova koji je pred njima te za kraj poručio:

– Za mene je ovo i osobna godišnjica jer će se uskoro navršiti 10 godina, kako su me Ludbrežanke i Ludbrežani birali za gradonačelnika. Deset dugih godina punim plućima i s nadom, da možemo našim malim snagama mijenjati svijet oko nas na bolje, radim za Ludbreg. Nastavit ću to činiti i u vremenu koje je ispred nas, da zajedno s onima koji vjeruju u mene, mijenjamo naš Ludbreg u bolje mjesto za sve koji su danas tu, ali i za one koji će doći poslije nas.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik ludbreškog Gradskog vijeća Darko Jagić koji je naglasio kako su bogata tradicija i prošlost Ludbregu otvorila brojna vrata, a na njima je sada da gledaju prema budućnosti i dalje razvijaju Grad.

– Gradsko vijeće prošle godine kroz svoj je rad doprinijelo uspješnom i nesmetanom funkcioniranju izvršne vlasti – rekao je Jagić dodavši kako su sve odluke donesene na dobrobit svih građana i Grada Ludbrega.

Napomenuo je i da je pred Gradom niz projekata i planova zbog čega se nadaju snažnoj podršci sa županijske i nacionalne razine.

Uz brojne uzvanike, načelnike i gradonačelnike, svečanoj sjednici povodom Dana Grada prisustvovala je i uime Varaždinske županije zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je tom prilikom istaknula kako Ludbreg i cijela ludbreška regija čine važan segment Varaždinske županije.

– Riječ je o regiji u kojoj se sustavno radi i upravo zbog takvih regija Varaždinska županija može biti županija znanja i županija poželjna za život. Svakako pohvaljujem rad vodstva Grada koje uspješno radi na realizaciji EU projekata, kao i inicijativu i organiziranje turističke zajednice u Turističku zajednicu Centar svijeta koja zajedno s ostalim turističkim zajednicama brendira turističku ponudu naše županije. Bitna je i zajednička i konstruktivna suradnja na realizaciji projekata u obrazovanju, naime Grad Ludbreg je nositelj znanstvenog STEM projekta u osnovnoškolskom obrazovanju, a u kojem mu je Županija partner. Varaždinska županija će i ove godine uložiti oko 700 tisuća eura u Osnovnu školu Ludbreg jer smatramo da svi naši učenici zaslužuju isti standard, a krenula su i ulaganja u ludbreški Dom zdravlja – pojasnila je Zagorec dodavši kako vjeruje da će uz sva ta ulaganja Ludbreg postati još kvalitetnija sredina za život.

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasivši pritom kako gradonačelnik Bilić uspješno već duži niz godina vodi Grad uspješno, realizirajući značajan broj projekata.

– Na području grada realizira se značajan broj projekata, a na nekima od njih radimo zajednički i susrećemo se kao i svi ostali, s brojnim komunalnim i društvenim problemima, kao i nedostatkom vremena i novca. Naime, nekada ljudi misle da mi ne znamo sve probleme, no znamo ih jako dobro, ali jednostavno često puta rješavanje tih problema iziskuje određeno vrijeme i sredstva koja pokušavamo vezati uz druge izvore, da što manje opterećujemo naše izvorne proračune koji nisu baš preveliki – rekao je Siniša Jenkač.

Uime Međimurske županije okupljenima se obratio međimurski župan Matija Posavec čestitavši vodstvu Grada na svim rezultatima.

– Dijeli nas ista sudbina i vrijednosti, budimo se s istim problemima, a uvijek kada ste na vjetrometini i kada nemate baš prevelike podrške drugih, a što je odlika i ovog i međimurskog kraja, onda se morate više truditi i raditi. No, kada u takvom sustavu postignete rezultate onda oni vrijede puno više. Upravo zbog toga morate biti ponosni na sve učinjeno u Ludbregu i ludbreškom kraju. Vjerujem da ćemo i dalje surađivati, potencijala je puno, kako u privlačenju i realizaciji zajedničkih projekata tako i u turističkoj promociji – rekao je župan Posavec.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu priznanja Grada Ludbrega zaslužnim građanima. Tako je počasnim građaninom Ludbrega proglašen monsinjor Josip Đurkan koji je već 2004. godine za svoj predani rad u Ludbregu dobio nagradu za životno djelo, a koji je tom prilikom naglasio kako nikada ništa nije radio zato da bude nagrađen već isključivo zbog, kako je rekao, ljubavi prema božjem narodu kojem je služio u Ludbregu 37. godina.

– Kroz to vrijeme, bilo je svakakvih situacija, nisu uvijek cvale ruže, nego je bilo i trnja, ali sve smo uspjeli uz snažnu vjeru i volju nadvladati – kazao je monsinjor Josip Đurkan.

Nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Lončariću, dugogodišnjem javnom djelatniku i bivšem ludbreškom gradonačelniku te dobrovoljnom darivatelju krvi. Plaketa Grada Ludbrega pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrastovsko koje ove godine slavi veliku stotu obljetnicu svog osnutka i Rukometnom klubu “Ludbreg” koji uspješno djeluje već 51 godinu.

Zahvalnice Grada Ludbrega dodijeljene su Jadranki Draganić, Ivani Kapusti, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer. Na svečanoj su sjednici uručene i nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz Osnovne škole Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške srednje škole.

jmiklauzic/www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.