Now Reading:
Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ludbrega – gradonačelnik Bilić: Deset godina punim plućima trudim se da Ludbreg postane bolje mjesto za sve i nastavit ću to činiti i ubuduće
Full Article 7 minutes read

Svečanom sjednicom proslavljen Dan Grada Ludbrega – gradonačelnik Bilić: Deset godina punim plućima trudim se da Ludbreg postane bolje mjesto za sve i nastavit ću to činiti i ubuduće

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u nedjelju je u prostorima Centra za kulturu i informiranje proslavljen Dan Grada Ludbrega. Iza Ludbrega je uspješna godina u kojoj su realizirani brojni projekti i započeti neki novi, uz kontinuirano ulaganje u unapređenje kvalitete življenja.

Kako je naglasio gradonačelnik Dubravko Bilić kontinuirano se ulagalo u nove ceste, javnu rasvjetu te kulturnu, obrazovnu i sportsku infrastrukturu.

– Oni koji žive u Ludbregu i dolaze u Ludbreg vide sve promjene koje naš grad doživljava, a vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća paze da te promjene budu u skladu sa željama naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Bilić istaknuvši neke od važnijih projekata realiziranih na području grada.

– Temelj na kojem počiva svako obrazovanje je predškolski odgoj i svjesni toga, prije nekog vremena završili smo dogradnju našeg gradskog vrtića, a prošle smo godine prijavili EU projekt treće faze uređenja vrtića čime ga proširujemo na zgradu političkih stranaka i time simbolično poručujemo da su djeca naša budućnost. Početak radova očekujemo krajem godine, a istovremeno pripremamo projektnu prijavu za završnu dogradnju vrtića čime bi gradski dječji vrtić bio potpuno spreman za nove izazove. Isto tako, prošle smo godine započeli s posebno vrijednim projektom, a to je izgradnja i uspostavljanje obrazovnog centra u STEM području Lori za osnovnoškolce, kojim želimo omogućiti svoj zainteresiranoj djeci da kroz matematiku, fiziku, kemiju, biologiju, ali spojeno s razvojem poduzetničkih vještina, stvorimo bazu za razvoj suvremenog tehnološkog gospodarstva na sjeveru Hrvatske – pojasnio je gradonačelnik dodavši kako je uređeno i vanjsko igralište Osnovne škole Ludbreg, a ove godine kreće unutarnje uređenje škole.

Ludbreg je nositelj i jednog projektnog cilja kojemu je namjera kroz održivi i zeleni turizam povezati tri rijeke, Dravu, Bednju i Plitvicu s poveznicom u Muzeju rijeka koji bi bio smješten na Otoku. Prilika je to za dodatnim razvojem obrazovanja, kulturne industrije i održivog cjelogodišnjeg turizma.

– Na ITU mehanizam naslanja se i još jedna važna priča, a to je integrirani javni prijevoz s razvojem prometne infrastrukture. Moram priznati da sam osobno razočaran nerazumijevanjem važnosti našeg projekta i razinom podrške, ali neću odustati dosađivati županu i svima koji u Hrvatskoj odlučuju o ovim bitnim pitanjima – poručio je gradonačelnik Bilić dodavši kako od države očekuje i prva darovanja zemljišta za razvoj novih industrijskih zona u Hrastovskom, Apatiji i Slokovcu.

– Naše gospodarstvo treba nova ulaganja u energetiku, obnovljive izvore energije i zato im kroz pripremu novih projekata želimo omogućiti prostor za nova ulaganja. Samostalno razvijamo i projekt geotermalne elektrane, solarnih elektrana te projekte agro solara. Naime, energetska kriza kroz koju prolazimo pokazuje koliko je neovisnost u energetskoj proizvodnji važna za male države, ali i za male gradove,a ovim ulaganjima omogućit ćemo novi zamah gospodarstvu i privući nove investicije – rekao je Bilić i ustvrdio kako je to samo dio izazova koji je pred njima te za kraj poručio:

– Za mene je ovo i osobna godišnjica jer će se uskoro navršiti 10 godina, kako su me Ludbrežanke i Ludbrežani birali za gradonačelnika. Deset dugih godina punim plućima i s nadom, da možemo našim malim snagama mijenjati svijet oko nas na bolje, radim za Ludbreg. Nastavit ću to činiti i u vremenu koje je ispred nas, da zajedno s onima koji vjeruju u mene, mijenjamo naš Ludbreg u bolje mjesto za sve koji su danas tu, ali i za one koji će doći poslije nas.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik ludbreškog Gradskog vijeća Darko Jagić koji je naglasio kako su bogata tradicija i prošlost Ludbregu otvorila brojna vrata, a na njima je sada da gledaju prema budućnosti i dalje razvijaju Grad.

– Gradsko vijeće prošle godine kroz svoj je rad doprinijelo uspješnom i nesmetanom funkcioniranju izvršne vlasti – rekao je Jagić dodavši kako su sve odluke donesene na dobrobit svih građana i Grada Ludbrega.

Napomenuo je i da je pred Gradom niz projekata i planova zbog čega se nadaju snažnoj podršci sa županijske i nacionalne razine.

Uz brojne uzvanike, načelnike i gradonačelnike, svečanoj sjednici povodom Dana Grada prisustvovala je i uime Varaždinske županije zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je tom prilikom istaknula kako Ludbreg i cijela ludbreška regija čine važan segment Varaždinske županije.

– Riječ je o regiji u kojoj se sustavno radi i upravo zbog takvih regija Varaždinska županija može biti županija znanja i županija poželjna za život. Svakako pohvaljujem rad vodstva Grada koje uspješno radi na realizaciji EU projekata, kao i inicijativu i organiziranje turističke zajednice u Turističku zajednicu Centar svijeta koja zajedno s ostalim turističkim zajednicama brendira turističku ponudu naše županije. Bitna je i zajednička i konstruktivna suradnja na realizaciji projekata u obrazovanju, naime Grad Ludbreg je nositelj znanstvenog STEM projekta u osnovnoškolskom obrazovanju, a u kojem mu je Županija partner. Varaždinska županija će i ove godine uložiti oko 700 tisuća eura u Osnovnu školu Ludbreg jer smatramo da svi naši učenici zaslužuju isti standard, a krenula su i ulaganja u ludbreški Dom zdravlja – pojasnila je Zagorec dodavši kako vjeruje da će uz sva ta ulaganja Ludbreg postati još kvalitetnija sredina za život.

Sjednici je prisustvovao i saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasivši pritom kako gradonačelnik Bilić uspješno već duži niz godina vodi Grad uspješno, realizirajući značajan broj projekata.

– Na području grada realizira se značajan broj projekata, a na nekima od njih radimo zajednički i susrećemo se kao i svi ostali, s brojnim komunalnim i društvenim problemima, kao i nedostatkom vremena i novca. Naime, nekada ljudi misle da mi ne znamo sve probleme, no znamo ih jako dobro, ali jednostavno često puta rješavanje tih problema iziskuje određeno vrijeme i sredstva koja pokušavamo vezati uz druge izvore, da što manje opterećujemo naše izvorne proračune koji nisu baš preveliki – rekao je Siniša Jenkač.

Uime Međimurske županije okupljenima se obratio međimurski župan Matija Posavec čestitavši vodstvu Grada na svim rezultatima.

– Dijeli nas ista sudbina i vrijednosti, budimo se s istim problemima, a uvijek kada ste na vjetrometini i kada nemate baš prevelike podrške drugih, a što je odlika i ovog i međimurskog kraja, onda se morate više truditi i raditi. No, kada u takvom sustavu postignete rezultate onda oni vrijede puno više. Upravo zbog toga morate biti ponosni na sve učinjeno u Ludbregu i ludbreškom kraju. Vjerujem da ćemo i dalje surađivati, potencijala je puno, kako u privlačenju i realizaciji zajedničkih projekata tako i u turističkoj promociji – rekao je župan Posavec.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu priznanja Grada Ludbrega zaslužnim građanima. Tako je počasnim građaninom Ludbrega proglašen monsinjor Josip Đurkan koji je već 2004. godine za svoj predani rad u Ludbregu dobio nagradu za životno djelo, a koji je tom prilikom naglasio kako nikada ništa nije radio zato da bude nagrađen već isključivo zbog, kako je rekao, ljubavi prema božjem narodu kojem je služio u Ludbregu 37. godina.

– Kroz to vrijeme, bilo je svakakvih situacija, nisu uvijek cvale ruže, nego je bilo i trnja, ali sve smo uspjeli uz snažnu vjeru i volju nadvladati – kazao je monsinjor Josip Đurkan.

Nagrada za životno djelo uručena je Ivanu Lončariću, dugogodišnjem javnom djelatniku i bivšem ludbreškom gradonačelniku te dobrovoljnom darivatelju krvi. Plaketa Grada Ludbrega pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Hrastovsko koje ove godine slavi veliku stotu obljetnicu svog osnutka i Rukometnom klubu “Ludbreg” koji uspješno djeluje već 51 godinu.

Zahvalnice Grada Ludbrega dodijeljene su Jadranki Draganić, Ivani Kapusti, Mariju Lohajneru i Tereziji Šercer. Na svečanoj su sjednici uručene i nagrade najboljim učenicima, Dariji Rusak iz Osnovne škole Ludbreg te Mariji Kokolek iz ludbreške srednje škole.

jmiklauzic/www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.