Now Reading:
Na Mađerkinom bregu predstavljena nagrada Green Destinations! „Dobili smo srebrni znak, a svakako je cilj platina”
Full Article 3 minutes read

Na Mađerkinom bregu predstavljena nagrada Green Destinations! „Dobili smo srebrni znak, a svakako je cilj platina”

Predstavljena je nagrada Green Destinations koja je Međimurskoj županiji dodijeljena na najvećem svjetskom sajmu turizma u Berlinu. Međimurska županija nosi srebrnu oznaku Green Destination čime je postala prva regija u Hrvatskoj te četvrta na svijetu koja je pristupila ovom certificiranju.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula kaže kako se Međimurje može pohvaliti s prepunim zidom turističkih i nacionalnih nagrada, međutim, da je ovaj certifikat drugačije priznanje.

Riječ je o mukotrpnom procesu u kojem morate dokazati ono što je cijela naša zajednica radila možda čak i 20 godina. I ako samo jedan segment ne odradi svoj posao profesionalno i s entuzijazmom, certifikacija nije moguća. Stoga, pazimo na svoje Međimurje i budite uvijek svjesni da ste svi vi dio ovog procesa dobivanja certifikata – rekao je Grula.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe kako ovo nije rezultat samo jedne organizacije ili čovjeka te da u svijetu postoje samo četiri Green Destinations regije među kojima je i Međimurje.

-Nije isto da vi za jedno malo područje zadovoljavate kriterije da dobijete tu titulu ili jedno područje od 730 kvadratnih kilometara gdje živi preko 115 tisuća stanovnika i gdje postoji određena dinamika i prostora, migracija i tranzita, a da jednostavno ipak sačuvate to zelenilo koje se vidi i iz aviona i iz uma svakog tko dođe u Međimurje. Ono što zapravo radimo iz godine u godinu je da ljubomorno čuvamo taj svaki segment i promičemo ga – naglasio je Posavec.

Posavec je najavio i napredak u svakoj općini i gradu koji će biti prilagođeni transformaciji prema zelenom, prema novim vrijednostima i standardima kako bi Međimurje bilo zelena kolijevka Europe.

-Želimo danas iz ovog srebra učiti pa da za dvije godine, kada zadovoljimo još neke kriterije, budemo zlatni, a nakon toga i platinasti. Želimo ići korak po korak i doći do vrha, a mislim da to zaslužuju svi naši stanovnici – zaključio je Posavec.

Generalna direktorica Termi Sveti Martin Nuša Korotaj kaže kako su Terme najveći generator turističkih noćenja te stoga i nose jako veliku odgovornost po pitanju razvoja turizma i utjecaja na okoliš. Stoga Green certifikat nije samo kruna destinacije, već ih predstavlja u svijetu kao ljude i sudionike u turizmu kojima je stalo do međimurske prirode.

Kao veliki generator turističkih noćenja, Korotaj ističe da je jako bitno razmišljati na pravi način jer upravo njihovo razmišljanje pokazuje i smjer razvoja cjelokupne turističke destinacije.

Zamjenica ravnateljice REDEA Ana Kralj kaže kako Međimurje nije neka turistička destinacija koja kao takva već dugo djeluje, ali da su svi dionici na vrijeme spoznali da je potrebno voditi računa o tome da destinacija bude održiva i da se ne ne naruši kvaliteta života stanovništva.

Upravo je to ono što danas turisti traže – netaknuta priroda i krajolik koji je očuvan te ljudi koji se tako odnose prema njemu i jedni prema drugima – izjavila je Kralj.

md/sjever.hr
16.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.