Now Reading:
DRAGE ŽENE, SRETAN VAM VAŠ DAN Evo zašto ga obilježavamo baš danas
Full Article 2 minutes read

DRAGE ŽENE, SRETAN VAM VAŠ DAN Evo zašto ga obilježavamo baš danas

Međunarodni dan žena koji se svake godine obilježava 8. ožujka, dan je posvećen slavljenju postignuća žena kroz povijest i diljem svijeta te je obično dan kada se žene iz različitih sredina i kultura udružuju u borbi za ravnopravnost spolova i ženska prava.

Što je Međunarodni dan žena?

Međunarodni dan žena slavi društvena, gospodarska, kulturna i politička postignuća žena te je značajan dan za:

-slavljenje i davanje priznanja postignućima žena,
-podizanje svijesti o ravnopravnosti žena,
-lobiranje za ubrzani rodni paritet,
-prikupljanje sredstava za dobrotvorne organizacije usmjerene na žene.

Dan, koji su zajednički osnovale žene, također skreće pozornost na ravnopravnost spolova i prava žena, donosi Klik.hr.
Naravno, globalna proslava Međunarodnog dana žena vrijeme je za razmišljanje o tome koliko su žene napredovale, zalaganje za ono što je potrebno kako bi imale prilike koje zaslužuju i prilika za istaknuto djelovanje usmjereno prema nastavku rušenja prepreka. S više od jednog stoljeća povijesti, Međunarodni dan žena rastući je pokret usredotočen na jedinstvo i snagu.

Zašto se Međunarodni dan žena obilježava 8. ožujka?

Međunarodni dan žena ima bogatu povijest. Prvi spomen ovoga dana bio je 1909. kada je Socijalistička partija Amerike proslavila 15 000 žena koje su prosvjedovale protiv dugog radnog vremena, niskih plaća i nedostatka prava glasa u New Yorku.
Izvorno nazvana Nacionalnim danom žena, monumentalna godišnja proslava proširila se svijetom i na toj razini službeno se slavi od 1911., no Rusija je nesvjesno postavila trend 8. ožujka. Iako je Međunarodni dan žena postao službeni praznik u Rusiji 1913. godine, žene su i dalje imale poteškoće uzrokovane Prvim svjetskim ratom. Dok su muškarci bili u ratu, žene su se nosile s nestašicom hrane i vladom koja ih nije htjela poslušati, piše Klik.
8. ožujka 1917. deseci tisuća Ruskinja izašle su na ulice tražeći promjenu. Jedinstveni vapaj za pomoć otvorio je put ruskim ženama da ubrzo nakon toga dobiju pravo glasa, a 8. ožujak ostao je poseban datum za žene diljem svijeta, sve do danas.

Koje boje simboliziraju Međunarodni dan žena?

Ljubičasta, zelena i bijela boje su Međunarodnog dana žena. Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo. Zelena simbolizira nadu, a bijela predstavlja čistoću, iako je ovaj koncept potencijalno kontroverzan. Boje potječu iz Ženske društvene i političke unije (WSPU) u Velikoj Britaniji 1908. godine.

foto: pixabay
sjever.hr/klik.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.