Now Reading:
Žene u Hrvatskoj i dalje su potplaćene u odnosu na muškarce – evo u kojim zanimanjima su razlike najveće
Full Article 3 minutes read

Žene u Hrvatskoj i dalje su potplaćene u odnosu na muškarce – evo u kojim zanimanjima su razlike najveće

Iako se razlika postupno smanjuje, žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca. Prema posljednjim podacima Eurostata za 2020., prosječna razlika u plaći između muškaraca i žena u Uniji bila je 13 posto, dok je godinu ranije iznosila 14,1 posto, piše tportal. Hrvatska je u grupi zemalja s manjim jazom od prosječnog, pri čemu u pojedinim djelatnostima žene u prosjeku imaju više plaće.

U 2020. prosječne bruto plaće žena po satu u EU bile su u prosjeku 13 posto niže od onih koje primaju muškarci. U razdoblju od osam godina, između 2012. i 2020., razlika u plaćama spolova u EU smanjena je sa 16,4 posto na 13 posto.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj su 2020. žene u prosjeku primale 11,2 posto manje plaće dok je godinu ranije razlika iznosila 11,5 posto. Najnoviji podaci DZS-a za posljednje tromjesečje 2022. pokazuju da se jaz nastavio smanjivati. Prosječna bruto plaća žena po satu bila je 6,5 posto niža nego plaća muškaraca.

Kako piše tportal, slična je relativna razlika i u neto plaćama. Dok su muškarci u prosjeku primali 8102 kuna neto, žene su zarađivale 7545 kuna, odnosno 6,9 posto manje. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prosječne neto plaće muškaraca porasle su za 9,6 posto, a žena za 9,7 posto.

Najveće razlike u korist muškaraca prisutne su u bankarstvu i osiguranju, djelatnostima u kojima žene u prosjeku primaju 22,6 posto nižu plaću. Veliki jaz prisutan je i u zdravstvu i socijalnoj skrbi (21,8 posto), prerađivačkoj industriji (16,5 posto), trgovini (16,2 posto) te ostalim uslužnim djelatnostima (16 posto).

Znatno manje razlike su u opskrbi električnom energijom (0,8 posto) te prijevozu i skladištenju (1,2 posto). U dvije djelatnosti žene imaju više prosječne plaće od muškaraca. Značajna razlika u korist žena je u građevinarstvu, u kojem imaju prosječnu plaću od 7021 kunu, a muškarci primaju 6284 kune. Ženska primanja su malo veća (0,5 posto) i u djelatnosti vodoprivrede i gospodarenja otpadom.

Oko 30 posto ukupne razlike u plaćama može se objasniti velikom zastupljenošću žena u sektorima s nižim plaćama i bavljenjem poslovima vezanim uz njegu, prodaju ili obrazovanje. Još uvijek postoje poslovi, primjerice u znanosti, tehnologiji i inženjerstvu, u kojima je zastupljenost muškaraca viša od 75 posto.

No, žene su u pravilu diskriminirane na dobro plaćenim upravljačkim pozicijama. Manje od 10 posto glavnih izvršnih direktorskih pozicija drže žene, a na menadžerskim pozicijama razlika u plaćama osobito je izražena jer žene po satu zarađuju dvadesetak posto manje nego muškarci na istim pozicijama, piše tportal.

www.sjever.hr / www.tportal.hr
08.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.