Now Reading:
Smotra LiDraNo Međimurske županije okupila 80 osnovnoškolaca – potvrđena kreativnost i nadarenost međimurskih učenika
Full Article 3 minutes read

Smotra LiDraNo Međimurske županije okupila 80 osnovnoškolaca – potvrđena kreativnost i nadarenost međimurskih učenika

Nakon međuopćinskih smotri održanih u Osnovnoj školi Jože Horvata u Kotoribi te u OŠ Nedelišće, probrani su učenički radovi za županijsku smotru LiDraNo, koja je održana u čakovečkom Centru za kulturu, a domaćin je ove godine Osnovna škola Donja Dubrava.

Na ovogodišnjoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva sudjelovalo je 80 učenika te 37 mentora iz 18 osnovnih škola Međimurske županije. I novi LiDraNo pokazao je maštovitost, odvažnost i kreativnost kao rezultate predanog rada u nastavi.

Smotri je cilj njegovanje materinjeg jezika i jezične baštine te se radovi u nizu kategorija ne rangiraju, već komisija iznosi mišljenja i sugestivne komentare koji djeci daju jasne smjernice za razvoj vještina.

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri predstavljeno je 11 literarnih radova među kojima je pet radova predloženo za državnu smotru LiDraNo, zatim šest samostalnih novinarski radova od kojih su tri predložena za državnu razinu smotre, četiri školska lista uz tri predložena za višu razinu, dvije radijske emisije, te četiri radijske igre među kojima su tri predložene za državnu razinu. Učenici su izveli i 21 scenski nastup.

– Uvijek je LiDraNo kruna stvaralaštva, kruna truda koji ulažu učitelji i učenici koji žive za dan smotre. Ovogodišnja županijska smotra okupila je više od 80 učenika, veliki broj radova te iznjedrila i naše kandidate za državnu razinu te mislim da svi možemo biti ponosni na učenike jer imaju entuzijazam i darovitost te volju da se posvete sadržajima koji ih obogaćuju, iako nisu usko vezani uz nastavni program. To nam je podstrek da i dalje stvaramo bolje uvjete u našim školama od jednosmjenske nastave nadalje, da koliko god možemo pomažemo učenicima i roditeljima te zajedno stvaramo sretniju sredinu – rekao je međimurski župan Matija Posavec na otvorenju županijske smotre LiDraNo u Čakovcu.

Predsjednica Povjerenstva ovogodišnje županijske smotre Suzana Karloci Kvakan naglasila je da je LiDraNo više od natjecanja.

– Ovdje se ne zbrajaju bodovi. Ovdje nema točnog i netočnog. Postoji neka linija srca jer riječi se osjećaju, one nas, pretočene u tekstove ovih mladih ljudi, izgovorene da održe i probude one koji su ih davno stvorili, dižu u neke nove visine i pobjede duha za kojima ovih, ponekad, teških dana naročito čeznemo – rekla je Karloci Kvakan.

Ravnateljica škole domaćina županijske smotre, Osnovne škole Donja Dubrava Mirjana Ribić naglasila je da nastavnici uvijek teže kvalitetnijem obrazovnom sustavu te ulažu sebe u taj put.

U kategoriji literarnog stvaralaštva za državnu razinu smotre predloženi su sljedeće učenice: Ema Fegeš, Franka Mesarić, Ramona Matotek, Beata Horvat, te Karla Novak.

U kategoriji novinarskog izraza za državnu smotru predloženi su radovi učenika Maxa Varge, Lovre Podvezanca i Neve Novak.

Za državni LiDraNo kandidirana su tri školska lista: Ivančica, tiskani list OŠ Ivanovec kojemu je urednica učenica Eva Šafarić, zatim Klopotec, list OŠ Strahoninec koji uređuje učenica Elena Vrtarić, te Prvi koraci, list OŠ Petar Zrinski Šenkovec kojemu je urednica učenica Elena Abramović.

U kategoriji radijske igre komisija je za državnu smotru predložila radove Ele Zoričić i Liv Kolarić, zatim Roka Petrovića i Filipa Lea Korenta, te radijsku igru Emili Šečić i Davida Kovačića.

Prisutne su kroz program svečanosti vodili učenici – Alex Turek i Victoria Lacković, a u kulturno – umjetničkom programu nastupila je Magdalena Horvat, školski tamburaški sastav pod vodstvom učitelja Antuna Horvata te školski folklor nižih razreda pod vodstvom učiteljice Koraljke Jakupak Popović.

www.sjever.hr
03.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.