Now Reading:
KAKAV USPJEH! Najviše nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” stiglo u Zagrebačku županiju koja zna kako se čuva izvornost
Full Article 2 minutes read

KAKAV USPJEH! Najviše nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” stiglo u Zagrebačku županiju koja zna kako se čuva izvornost

U organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ u Opatiji su dodijeljene tradicionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za 2022. godinu. Najviše nagrada osvojili su kandidati iz Zagrebačke županije, njih čak sedam.

Zlatnu povelju u kategoriji „turistička seljačka gospodarstva“ dobio je Seljački turizam Mlin iz bajke iz Samobora, a u kategoriji „craft turizam“ Destilerija Brigljević iz Velike Gorice. Srebrnu povelju u kategoriji „vinski turizam“ dobila je vinarija Litterarii – kurija Nespeš, a brončanu povelju u kategoriji „ruralno turistički projekti“ dobio je KUD „Čiče“.

Posebno priznanje za njegovanje tradicije u proizvodnji kukuruznog kruha i medenjaka u kategoriji „tradicijska (ruralna) gastronomija“ pripalo je OPG-u Robić iz Buševca, u istoj kategoriji posebno priznanje za tradicionalnu proizvodnju kruha i očuvanje autohtonog kolača rudarska greblica dobila je pekarnica Nikl iz Samobora, dok je posebno priznanje za očuvanje tradicionalne proizvodnje prirodnih rakija u kategoriji „craft turizam“ dobila kušaonica rakija Hedonica – OPG Mahović iz Samobora.

Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije koja je osvojila najviše priznanja i Osječko-baranjske županije koja je osvojila jedno priznanje manje, no zbog šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu „Suncokret ruralnog turizma“ održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Ukupno je prijavljen bio 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija te 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

-Iskrene čestitke svim dobitnicima priznanja! – poručuju iz Zagrebačke županije.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.