Now Reading:
Hoće li interesi par pojedinaca otjerati iz Bedekovčine investitora koji želi otvoriti novi pogon sa stotinjak radnih mjesta?
Full Article 3 minutes read

Hoće li interesi par pojedinaca otjerati iz Bedekovčine investitora koji želi otvoriti novi pogon sa stotinjak radnih mjesta?

Tvrtka TT Kabeli iz Širokog Brijega vodeći proizvođač niskonaponskih kabela u jugoistočnoj Europi, a koja je otprije par godina registrirana i u Hrvatskoj, želi izgraditi svoje nove pogone na području općine Bedekovčina. Kako doznajemo tvrtka je u nove pogone spremna uložiti oko 20 milijuna eura te otvoriti oko 100-tinjak novih radnih mjesta.

Značilo bi to veliki napredak za općinu budući je prosjek plaća tvrtke oko 1.000 eura, a o ozbiljnosti tvrtke govori i podatak da osim u Bosni i Hercegovini svoje pogone imaju u Njemačkoj i Litvi. TT Kabeli ima više od 350 zaposlenih i posluje u 50 zemalja svijeta.

Da bi izgradila pogone potrebnog kapaciteta TT Kabeli žele otkupiti oko 50 tisuća metara četvornih. I tu dolazimo do problema.

Naime, Općina Bedekovčina u svom vlasništvu nema potrebnu kvadraturu zemljišta zbog čega se okrenula privatnim vlasnicima.

Prema neslužbenim informacijama radi se o ukupno 19 vlasnika od kojih bi tvrtka otkupila zemljište. Prema istim tim izvorima pregovori su ispočetka pokazivali da bi tvrtka mogla naći zajednički jezik, no, nekolicina njih, točnije njih četiri traže višu cijenu nego je ponuđena.

Jedna od njih je Đurđa Mohač koja će možda ipak pristati na ponudu iako, ističe Mohač, cijena još nije službeno definirana.

-Ako je cijena ta o kojoj smo se razgovarali onda dajemo svoj pristanak – završila je Mohač. S druge strane vlasnica dijela potrebnog zemljišta, Dragica Brezak, kaže da je njoj osobno cijena premala.

-Vlasnica sam zemljišta ali osobno ne znam što će se dogoditi. Meni se ne žuri sa prodajom zemljišta a cijena mi apsolutno ne odgovara. Ponudu smatram premalom – mišljenja je Brezak.

Osim nje, više za svoje zemljište bi htio i Zvonko Peršin koji ističe da ponuđena cijena nije u skladu sa prijašnjim procjenama vrijednosti zemljišta. On osobno, iako ima manju količinu zemlje, 1.280 m2, očekuje dalje pozive na razgovor.

-S obzirom da je to industrijska zona smatram da cijena treba biti viša – poručio je Peršin. I dok svi spomenuti sugovornici očekuju da zarade što više od prodaje zemljišta, na neki način lekciju im je očitao Borislav Tadić, također vlasnik zemlje.

-Iako mi nije sila prodati, želim prodati zemlju da se nešto pokrene u općini, da se otvori nova tvrtka i nova radna mjesta. Svi mi moramo nešto dati za razvoj općine. Treba razmišljati o budućnosti svoje djece, svoje obitelji a ne samo gledati kako na brzinu dobiti nešto više novaca. U konačnici, ako protivljenje par vlasnika “potjera” investitora sve mi mještani općine Bedekovčina izgubit ćemo jako puno – upozorio je Tadić.

Kako neslužbeno doznajemo nezadovoljni ponuđenom cijenom su i Zlatko Komorčec te Silvo Čajko, no, do zaključenja ovog teksta nisu odgovarali na telefonske pozive.

Foto: Facebook Općina Bedekovčina

skalajdzija / www.sjever.hr
01.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.