Now Reading:
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ: S SOS telefonom KZŽ, Domom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Poduzetničkim klubom žena KZŽ radimo na brojnim aktivnostima
Full Article 4 minutes read

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ: S SOS telefonom KZŽ, Domom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Poduzetničkim klubom žena KZŽ radimo na brojnim aktivnostima

U srijedu je, 22.veljače, održana 3. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Uz predsjednicu i članove Povjerenstva na sjednici su bile prisutne i Vendi Keserica Tomičić iz Centra za savjetovanje, istraživanje i edukaciju te SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije, Aneta Škreblin, stručna savjetnica u Domu za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK i Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije koje su predstavile aktivnosti koje su organizirale u suradnji s Povjerenstvom.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić kao jednu od aktivnosti koje si je Povjerenstvo zacrtalo bila je vidljivost Povjerenstva u medijima što je zaključeno da se odrađuje dosta dobro i preko Facebook stranice, web stranice Županije kao i preko medija. Druga aktivnost koja je bila donešena na prošloj Sjednici bilo je motivacijsko pismo za gradove i općine za osnivanje Povjerenstva. Prema riječima predsjednice jedno Povjerenstvo osnovano je u Općini Tuhelj i u Zlataru i još se dva Povjerenstva treba osnovati.

Ono što se planira odraditi u 2023. godini je izraditi vizual Povjerenstva. Vizual će izraditi škola ŠUDIGO iz Zaboka što se planira da bi moglo biti gotovo do svibnja od obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u svibnju ove godine. Dogovoreno je da će se odraditi i četiri likovne radionice odnosno da će Povjerenstvo raspisati natječaj za literarne ilikovne radove na temu rodne ravnopravnosti gdje će se održati četiri radionice namijenjene predškolskoj djeci, osnovnoškolcima razredne nastave kao i osnovnoškolcima predmetne nastave te srednjoškolcima. Radionice bi zapravo bilo polazište za njihovo njihove osnovne pojmove o rodnoj ravnopravnosti. Svi radovi bi se izložili u Galeriji Krapina povodom Dana obitelji.

Vendi Keserica Tomičić predstavila je SOS telefoni i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije te istaknula kako su prošili lepezu pružanja usluga te sada mogu pružiti pratnju na institucije kao što su policija i sud. Kako je rekla Vendi Keserica Tomičić najveći broj korisnica usluga u prošlog godini spadalo je u skupinu od 61-70 godina i to 24,3%. Zatim dobna skupina od 41-50 godina, te dobne skupine od 31-40 godina. Ono u čemu se bilježi porast kod žrtava nasilja je seksulano zlostavljene i to od 6,2 % slučajeva. Ono što se planira provoditi u ovoj godini su terenske posjete za korisnike i korisnike koje ne mogu doći u Zabok što zbog javnog prijevoza što zbog ekonomske situacije kao i nastavak pokaznih vježbi samoobrane u srednjim školama.

Aneta Škreblin iz Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak kazala je kako od početka postojanja Doma broj korisnika je u porastu. Tako je u 2022. godini smještaj zatražilo 22 korisnika, odnosno 9 žena i 18 djece. Žrtve mogu zatražiti smještaj u bilo koje doba dana ili noći, te su u Domu bili smješteni korisnici s područja Krapinsko-zagorske županije, Varaždinske, Međimurske županije te Grada Zagreba. U slučaju potrebe smještaja, a kapaciteti su popunjeni, žrtve se smještaju u druge domove na području Hrvatske. Smještaj u Domu za sve korisnike je besplatan, a kako je rekla Škreblin korisnici imaju sve potrebno u Domu od higijenskih do prehrambenih potrepština.

Suradnju u 2022. godini s Povjerenstvom predstavila je i Snježana Leljak, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko-zagorske županije u projektu “16 dana aktivizma – proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se! gdje je 16 osoba iz javnog života ( 8 žena i 8 muškaraca) slalo poruke vezano uz diskriminaciju, stereotipe i predrasude, a ista će se nastaviti i ove godine. Ono što je planirano odraditi ove godine su Okrugli stolovi na temu Žene i politika i Žene i poljoprivreda, a prva aktivnost je na Dan žena u ožujku Žene u znanosti.

msopek/sjever.hr 23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.