Now Reading:
PRAVNA AGONIJA SE NASTAVLJA: Osmero Hrvata u Zambiji pušteno iz pritvora, ročište odgođeno za kasniji datum
Full Article 2 minutes read

PRAVNA AGONIJA SE NASTAVLJA: Osmero Hrvata u Zambiji pušteno iz pritvora, ročište odgođeno za kasniji datum

Osmero Hrvata, čija pravosudna trakavica u Zambiji traje već dva i pol mjeseca u srijedu je opet pušteno na slobodu, nakon što su ranije bili odvedeni u imigracijski ured. Odvjetnik Kelwin Silwimba potvrdio je za 24sata da su izašli iz zatvora.

Budući da im još nisu vraćeni mobiteli, osmero hrvatskih državljana još se uvijek nije čulo s obiteljima. Oni će biti prebačeni na tajnu lokaciju, jednako kao i prošli puta kada su bili pušteni da se brane sa slobode.

Ne smiju napuštati Zambiju, a rečeno im je da radi njihove sigurnosti nije poželjno ni da napuštaju privatni smještaj u kojem će boraviti. Prošli put su im osobe kod kojih su bili smješteni donosile hranu i ostale potrepštine za što su njihove obitelji plaćale, a isto će biti i sad.

Inače, u srijedu je i Visoki sud u Ndoli odobrio zahtjev Republike Zambije da se predmet prebaci s Općinskog na Visoki sud, a ročište koje je trebalo biti 1. ožujka, sad je odgođeno za kasniji datum, no još uvijek nije poznato kada.

-Ministri i državni tajnici ovaj su se tjedan sastali s obiteljima hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji – rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, Hrvati koje Zambija tereti za pokušaj trgovine djecom, ponovno su uhićeni 7. veljače u zračnoj luci u Ndoli, a osim njih se ovog puta za isti zločin sumnjiče i višu imigracijsku službenicu Gloriu Sakulengu koja je na policijskom pritvoru.

Svi su se na sudu izjasnili da nisu krivi. Hrvatski državljani prvi put su u zatvoru bili 48 dana, a sad su u njemu već gotovo tri tjedna.

www.sjever.hr / 24sata.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.