Now Reading:
Djelatnici KZŽ obilježili Dana ružičastih majica – župan Kolar: Pojavu nasilja ne smijemo ignorirati, ali se jednako tako trebamo truditi da do njega ni ne dođe
Full Article 3 minutes read

Djelatnici KZŽ obilježili Dana ružičastih majica – župan Kolar: Pojavu nasilja ne smijemo ignorirati, ali se jednako tako trebamo truditi da do njega ni ne dođe

Djelatnice i djelatnici Krapinsko – zagorske županije pridružili su se obilježavanju Dana ružičastih majica, koji se posljednje srijede u mjesecu obilježava s ciljem isticanja važnosti borbe protiv nasilja nad vršnjacima.

Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu koja je simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Ovaj je problem riješen na konstruktivan i inteligentan način, tako da su ružičaste majice počele nositi njegovi školski kolege te su tako upravo ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Hrvatski sabor je Dan ružičastih majica, odnosno posljednju srijedu u veljači, 2017. godine proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad vršnjacima. Odijevanjem ružičastih majica, građani i civilne udruge diljem Hrvatske i svijeta na simboličan način žele skrenuti pozornost na problem sve učestalijeg vršnjačkog nasilja u školama, koje može ostaviti teške psihičke posljedice.

Krapinsko-zagorska županija je preuzela ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika, s naglaskom na važnosti međuresorne suradnje u pristupu ovom problemu, a ona je u KZŽ na iznimno visokom nivou. Županija je s tim ciljem osnovala koordinativna tijela koja se, između ostalog bave i tematikom prevencije međuvršnjačkog nasilja kao što su: Vijeće za prevenciju u lokalnoj zajednici, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga čiji su članovi predstavnici svih relevantnih ustanova koje se bave prevencijom nasilja.

Velika pažnja posvećuje se senzibilizaciji i edukaciji stručnih radnika i javnosti: u Krapinsko-zagorskoj županiji redovito se obilježavaju važni datumi i organiziraju stručni skupovi za stručne radnike odgojno-obrazovnih, socijalnih i zdravstvenih ustanova, ali i širu javnost.

Županija kroz natječaj za udruge nastoji financijski poduprijeti programe prevencije – u najširem smislu (osim onih izravno usmjerenih na prevenciju neprihvatljivog ponašanja do različitih programa kvalitetne organizacije slobodnog vremena djece, sportske aktivnosti djece i sl.) te pruža svu moguću podršku ostalim provoditeljima programa prevencije nasilja – ne samo međuvršnjačkog jer se kvalitetna prevencija mora gledati u širom kontekstu prevencije nasilja.

– Moramo stvoriti društveno okruženje u kojem je bilo kakav oblik nasilja neprihvatljiv. Na pojavu nasilja nikad ne smijemo skretati glavu ni zatvarati oči, ali se jednako tako trebamo truditi da do njega nikad ni ne dođe – naglasio je ovom prilikom krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te kao jedan od korisnih preventivnih projekata izdvojio „Prepoznaj i reagiraj na nasilje! Alarmiraj se!“, koji je provela Mreža udruga Zagor u partnerstvu s KZŽ, Gimnazijom A. G. Matoša Zabok i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

www.sjever.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.