Now Reading:
Novouređena Ulica Vatroslava Lisinskog ponovno u funkciji! Bosilj: Nakon osam godina, konačno je obnovljena još jedna ulica
Full Article 4 minutes read

Novouređena Ulica Vatroslava Lisinskog ponovno u funkciji! Bosilj: Nakon osam godina, konačno je obnovljena još jedna ulica

Nakon više od pet od početka radova mjeseci, u utorak je prigodno obilježen završetak radova u Ulici Vatroslava Lisinskog u Varaždinu te je ulica otvorena za promet.

Početkom rujna 2022. godine započeli su opsežni radovi na izvanrednom održavanju kolnika i nogostupa u cijeloj dužini ulice, a projektom su izvedene nove kolničke konstrukcije sa završnim opločenjem granitnom kockom. Osim toga, novom prometnicom ponuđeno je rješenje odvodnje u novoprojektirane slivnike s ravnom rešetkom i taložnicom.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 2 400 000 kuna, a izvođač radova bilo je poduzeće Vodogradnja. Varkom je sam financirao svoj dio radova, a Grad Varaždin je iz proračuna izdvojio oko 1,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Neven Bosilj nije krio zadovoljstvo što su radovi završili, a ulica puštena u promet.

-Od 2015. godine, kada je posljednji put ulica u gradskoj jezgri obnovljena, a to je bila Habdelićeva ulica, nakon osam godina konačno je u centru grada ponovno uređena jedna ulica. Znam da je bilo ideja da se ulica završi do Dana grada, međutim ta ideja je bila nerealna – rekao je Bosilj.

Kazao je kako su obavljena arheološka ispitivanja i arheološki te konzervatorski nadzor.

-Naknadno smo uveli i Varkom koji je promijenio kompletnu vodovodnu mrežu i ugradio nadzornu stanicu za nadzor gubitaka koji radi na smanjenju gubitaka na vodoopskrbi pa smo tako riješili i kompletnu vodoopskrbnu mrežu. Zahvaljujem ekipi iz Vodogradnje koja je odradila krasan posao – dobili smo 150 metara uređene ulice po svim konzervatorskim standardima i ulice koja će biti na ponos Gradu Varaždinu – istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Dodao je da Vodogradnje radi i na Habdelićevom trgu koji će biti otvoren do kraja ožujka, a u tijeku je i obnova Gradske vijećnice.

-Radimo u centru grada, želimo vratiti život u centar. Nažalost, Cankarovu ulicu nećemo još raditi jer će ta ulica biti glavna žila za radove na obnovi i dogradnji VA-ME te nema smisla ići uređivati tako dugo dok se ne završi obnova VA-ME kazao je Bosilj dodajući da se ne radi samo u centru grada, već i u njegovim drugim dijelovima te da za realizaciju projekata treba pričekati donošenje ovogodišnjeg proračuna.

Vesna Pascuttini Juraga iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu naglasila je da ovaj Odjel daje smjernice za uređenje ulica i trgova u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada Varaždina.

-I ova je ulica, kao i ostale u centru grada, uređena na način da je napravljeno povijesno uređenje, stavljene su granitne kocke kojima su, kao i kamenim pločama, uređene ulice i trgovi i na taj se način dobiva kulturno-povijesna cjelina grada Varaždina – rekla je Pascuttini Juraga.

Bruno Ister, direktor varaždinskog Varkoma kazao je da se ono što radi Varkom rijetko vidi na površini ulice, ali da je ovoga puta tu i mali objekt koji je nastao nevezano uz ovu obnovu.

-Riječ je o nezavisnom projektu Europske unije, vrlo je značajan i već se nekoliko godina provodi na našem području, a zove se DMA zone – nadzor gubitaka. Gubici u pitkoj vodi su značajni na razini cijele Hrvatske, a u Varaždinu i na uslužnom području Varkoma ipak su manji nego u ostatku države. U narednom razdoblju, a već smo s time i počeli, radit će se na tome da se taj značajan resurs voda, pitka voda zaštiti – rekao je Ister podsjećajući da eksploatacija vode troši mnogo energije te da na taj način Varkom čuva i okoliš.

-Smanjenje gubitaka su apsolutni prioritet u narednom razdoblju, a ovo čime se Varkom uključio u obnovu ove ulice također će smanjiti gubitke. Dotrajale cijevi stare više od 30 godina zamijenjene su novima, korisnici su dobili nove priključke i ovo je još jedan integralni projekt obnove kakav bi trebali prakticirati na ostalim pravcima – kazao je Ister.
Najavio je da slijede slični radovi u Istarskoj ulici u Varaždinu.

Voditelj radova Dražen Petrina podsjetio je da su još u tijeku radovi na Habdelićevom trgu, a i ti bi radovi uskoro trebali biti završeni, ovisno o vremenskim prilikama.

a.kučić/sjever.hr
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.