Now Reading:
Novouređena Ulica Vatroslava Lisinskog ponovno u funkciji! Bosilj: Nakon osam godina, konačno je obnovljena još jedna ulica
Full Article 4 minutes read

Novouređena Ulica Vatroslava Lisinskog ponovno u funkciji! Bosilj: Nakon osam godina, konačno je obnovljena još jedna ulica

Nakon više od pet od početka radova mjeseci, u utorak je prigodno obilježen završetak radova u Ulici Vatroslava Lisinskog u Varaždinu te je ulica otvorena za promet.

Početkom rujna 2022. godine započeli su opsežni radovi na izvanrednom održavanju kolnika i nogostupa u cijeloj dužini ulice, a projektom su izvedene nove kolničke konstrukcije sa završnim opločenjem granitnom kockom. Osim toga, novom prometnicom ponuđeno je rješenje odvodnje u novoprojektirane slivnike s ravnom rešetkom i taložnicom.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 2 400 000 kuna, a izvođač radova bilo je poduzeće Vodogradnja. Varkom je sam financirao svoj dio radova, a Grad Varaždin je iz proračuna izdvojio oko 1,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Neven Bosilj nije krio zadovoljstvo što su radovi završili, a ulica puštena u promet.

-Od 2015. godine, kada je posljednji put ulica u gradskoj jezgri obnovljena, a to je bila Habdelićeva ulica, nakon osam godina konačno je u centru grada ponovno uređena jedna ulica. Znam da je bilo ideja da se ulica završi do Dana grada, međutim ta ideja je bila nerealna – rekao je Bosilj.

Kazao je kako su obavljena arheološka ispitivanja i arheološki te konzervatorski nadzor.

-Naknadno smo uveli i Varkom koji je promijenio kompletnu vodovodnu mrežu i ugradio nadzornu stanicu za nadzor gubitaka koji radi na smanjenju gubitaka na vodoopskrbi pa smo tako riješili i kompletnu vodoopskrbnu mrežu. Zahvaljujem ekipi iz Vodogradnje koja je odradila krasan posao – dobili smo 150 metara uređene ulice po svim konzervatorskim standardima i ulice koja će biti na ponos Gradu Varaždinu – istaknuo je varaždinski gradonačelnik.

Dodao je da Vodogradnje radi i na Habdelićevom trgu koji će biti otvoren do kraja ožujka, a u tijeku je i obnova Gradske vijećnice.

-Radimo u centru grada, želimo vratiti život u centar. Nažalost, Cankarovu ulicu nećemo još raditi jer će ta ulica biti glavna žila za radove na obnovi i dogradnji VA-ME te nema smisla ići uređivati tako dugo dok se ne završi obnova VA-ME kazao je Bosilj dodajući da se ne radi samo u centru grada, već i u njegovim drugim dijelovima te da za realizaciju projekata treba pričekati donošenje ovogodišnjeg proračuna.

Vesna Pascuttini Juraga iz Konzervatorskog odjela u Varaždinu naglasila je da ovaj Odjel daje smjernice za uređenje ulica i trgova u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini grada Varaždina.

-I ova je ulica, kao i ostale u centru grada, uređena na način da je napravljeno povijesno uređenje, stavljene su granitne kocke kojima su, kao i kamenim pločama, uređene ulice i trgovi i na taj se način dobiva kulturno-povijesna cjelina grada Varaždina – rekla je Pascuttini Juraga.

Bruno Ister, direktor varaždinskog Varkoma kazao je da se ono što radi Varkom rijetko vidi na površini ulice, ali da je ovoga puta tu i mali objekt koji je nastao nevezano uz ovu obnovu.

-Riječ je o nezavisnom projektu Europske unije, vrlo je značajan i već se nekoliko godina provodi na našem području, a zove se DMA zone – nadzor gubitaka. Gubici u pitkoj vodi su značajni na razini cijele Hrvatske, a u Varaždinu i na uslužnom području Varkoma ipak su manji nego u ostatku države. U narednom razdoblju, a već smo s time i počeli, radit će se na tome da se taj značajan resurs voda, pitka voda zaštiti – rekao je Ister podsjećajući da eksploatacija vode troši mnogo energije te da na taj način Varkom čuva i okoliš.

-Smanjenje gubitaka su apsolutni prioritet u narednom razdoblju, a ovo čime se Varkom uključio u obnovu ove ulice također će smanjiti gubitke. Dotrajale cijevi stare više od 30 godina zamijenjene su novima, korisnici su dobili nove priključke i ovo je još jedan integralni projekt obnove kakav bi trebali prakticirati na ostalim pravcima – kazao je Ister.
Najavio je da slijede slični radovi u Istarskoj ulici u Varaždinu.

Voditelj radova Dražen Petrina podsjetio je da su još u tijeku radovi na Habdelićevom trgu, a i ti bi radovi uskoro trebali biti završeni, ovisno o vremenskim prilikama.

a.kučić/sjever.hr
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.