Now Reading:
Hrvati u Zambiji vraćeni u pritvor zbog jedne rečenice? Poznato je što im je presudilo
Full Article 2 minutes read

Hrvati u Zambiji vraćeni u pritvor zbog jedne rečenice? Poznato je što im je presudilo

Zambijske vlasti našle su upute odbjeglog šefa sirotišta Hrvatima zbog čega su opet uhićeni zajedno s imigracijskom službenicom Glorijom Sakulenge, piše Jutarnji, a prenosi N1.

Naime, kako je Jutarnji neslužbeno doznao iz visokih političkih izvora, jedna je rečenica presudila tome da četiri hrvatska bračna para drugi put budu uhićena u zračnoj luci u Ndoli baš kada su napuštali Zambiju.

Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve riješiti – glasi ova rečenica.

Nanovo su optuženi da su četvero mališana iz DR Konga pokušali posvojiti krivotvorenim dokumentima, a s njima i Gloria Sondoyi Sakulenga, viša imigracijska službenica u Ndoli, pograničnom gradu između Zambije i DR Konga, sada devetooptužena za trgovinu ljudima.

Autor sporne poruke je Emmanuel Kabonga, ravnatelj doma za nezbrinutu djecu u DR Kongu iz kojeg su Hrvati, uhićeni u Zambiji, ali i mnogi drugi posvojitelji u Hrvatskoj, posvajali djecu i on je, koliko je poznato sugovornicima Jutarnjeg i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima.

Sporni, moguće inkriminirajući sadržaj poruke, upute ravnatelja doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gdje će preuzeti djecu koju su željeli posvojiti, dio je korespondencije osmero hrvatskih posvojitelja s ravnateljem Emmanuelom Kabongom.

Zambijske vlasti su ovo pronašle neposredno prije nego što su četiri hrvatska para trebala napustiti Zambiju na osnovi odluke suca da se postupak obustavlja, ali uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu.

www.sjever.hr / jutarnji.hr / n1
21.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.