Now Reading:
Europa se sprema za sve prijetnje – u Hrvatskoj će biti smješteno europsko skladište s protuotrovima, plinskim maskama, cjepivima…
Full Article 1 minutes read

Europa se sprema za sve prijetnje – u Hrvatskoj će biti smješteno europsko skladište s protuotrovima, plinskim maskama, cjepivima…

Hrvatska je jedna od četiri zemlje članice Europske unije koje će na svom tlu imati strateške rezerve materijala i opreme u slučaju kemijske, biološke, radiološke i nuklearne prijetnje, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, a prenosi tportal.

Naime, Europska komisija gradi strateške rezerve kapaciteta za odgovor na takve prijetnje putem mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu i Tijela za hitnu zdravstvenu pripravnost i odgovor (HERA) kako bi poboljšala pripravnost i odgovor na kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) prijetnje.

Komisija je objavila da su se u ponedjeljak tri zemlje – Hrvatska, Francuska i Poljska – pridružile Finskoj i u te četiri zemlje bit će smještene zalihe ukupne vrijednosti 545,6 milijuna eura.

Rezerve će uključivati protuotrove, antibiotike, cjepiva, sedative, profilaktičke tretmane i specifičnu opremu za CBRN odgovor, kao što su detektori i pribor za dekontaminaciju i osobna zaštitna oprema, poput plinskih maski i zaštitnih odijela.

Komisija navodi da je ruski agresivni rat protiv Ukrajine dodatno naglasio potrebu strateških zaliha ključnih medicinskih protumjera i CBRN opreme za odgovor kako bi se zaštitili građani EU-a, posebno u slučaju CBRN napada ili nesreća.

www.sjever.hr / tportal.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.