Now Reading:
NE PROPUSTITE Brechtova iznimno zahtjevna drama premijerno na daskama varaždinskog HNK-a šalje snažnu poruku: JE*EŠ RAT!
Full Article 3 minutes read

NE PROPUSTITE Brechtova iznimno zahtjevna drama premijerno na daskama varaždinskog HNK-a šalje snažnu poruku: JE*EŠ RAT!

Prva ovogodišnja dramska i vrlo značajna predstava „Majka hrabrost i njezina djeca”, najpoznatije djelo njemačkog književnika Bertolta Brechta bit će premijerno izvedena na daskama varaždinskog HNK ovog petka 24. veljače u 19,30 sati.

Epska drama rađena u koprodukciji sa Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku smještena u sedamnaesto stoljeće donosi priču o strašnim ratnim sudbinama tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Slavni Brechtov antiratni komad, tužan, ciničan, poetičan govori o strahovima i tjeskobi kao rezultatu uznemirujućih misli o razlozima rata.

Intendantica Senka Bulić naglasila je kako je ova predstava u skladu s njenim repertoarnim izborom velikih dramskih predstava s velikim redateljima i velikim temama, a upravo je takav Brecht čije je vrijeme bilo nesigurno poput ovog u kojem danas živimo.

-Vrijeme u kojem se osjećamo jako isfrustrirano, nelagodno, vrijeme koje je stalno pod opterećenjem rata. Na momente izgleda kao da živimo u predahu između ratova. Upravo stoga, možemo se poistovjetiti s Brechtovim likovima koji donose tu nesigurnost, osjećaj depresije, rata i svega što zapravo danas živimo. Drago mi je da Krešo otvara naš dramski ciklus ove godine i stvarno ću se potruditi dovoditi u Varaždin ljude koje ja volim i poštujem, ljude za koje znam da će se baviti ozbiljnim teatrom – kazala je Bulić te dodala kako je su za Brechta potrebni glumci koji su sposobni odigrati takvu zahtjevnu predstavu.

-Ako nemate tu ‘mutter courage’ u ansamblu, ne možete raditi tu predstavu. Mi imamo veliku, sjajnu glumicu Ljiljanu Bogojević, a osim što morate biti velika dramska glumica, morate znati i pjevati. Osim Ljiljane koja je fantastična, tu je i Hana Hegedušić koja je briljantna i pjevački i dramski. Mislim da bi ovo mogla biti jedna od najzanimljivijih premijera – zaključila je intendantica, ponosna na svoj ansambl.

Redatelj predstave Krešo Dolenčić naglasio je kako se Brecht malo igra u Hrvatskoj „jer je za to potrebna silna disciplina i radeći na tome moraš stalno biti na sto posto”, a posao dodatno otežava užasno teška glazba.

– U mnogim kazalištima se ti songovi ne izvedu jer glumci ne mogu, a ovdje ćemo uspjeti izvesti kompletnu glazbu i dodati još neke spojeve koje smo radili. Rijetkost je da se ovo radi – naglasio je Dolenčić navevši primjer londonskog kazališta koji je radio potpuno novu glazbu jer im je ova bila prekomplicirana – rekao je.

Možda netko nakon ovakve predstave prestane željeti da bi se išao tući i misliti da se s nečim tako blesavim kao što je tenk nešto može riješiti. To je jedan od najblesavijih ljudskih izuma – završio je Dolenčić.

Glumica Ljiljana Bogojević koja utjelovljuje Mutter Courage naglasila je kako osjeća strašno veliku odgovornost s obzirom da je riječ o velikom autoru, a i velikoj ulozi.

– Izgleda jednostavno, ali nije i mislim da smo kao ekipa stvarno svi jedni za druge, bez čega se ne može i to se onda zove velika ansambl predstava i drago mi je da imamo veselje i čast imati tu predstavu – kazala je.

Na najavi premijere svaki od glumaca dao je svoj kratki osvrt predstave ili svoje uloge u njoj, ali svi su se složili u činjenici kako se nadaju da će publika izaći iz dvorane pjevajući: JE*EŠ RAT!

abrkic/sjever.hr
20.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.