Now Reading:
Krapinsko – zagorska županija za rad županijskih komora osigurala 26,6 tisuća eura
Full Article 4 minutes read

Krapinsko – zagorska županija za rad županijskih komora osigurala 26,6 tisuća eura

U prostorima Krapinsko – zagorske županije u Krapini održano je potpisivanje ugovora o dodjeli 26.600 eura bespovratnih sredstava Obrtničkoj komori Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Krapina.

Kako je tom prilikom naglasio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ovim županijskim sufinanciranjem promocije i edukacije gospodarstvenika i obrtnika KZŽ vraća im se djelić onoga što su oni omogućili da se slije u proračun Županije.

– Nama je osnovni i najveći prihod porez na dohodak koji se uplaćuje iz plaća koje isplaćuju naši poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici. Sjajni rezultati našeg gospodarstva u proteklih nekoliko godina bilježe, bez obzira na pandemiju, epidemiju, potres i rat, kontinuirani rast i kontinuirano povećanje izvoza, što nam je omogućilo bolje punjenje proračuna i sufinanciranje naših strateških projekata za koje bi se bez tih prihoda morali dodatno zadužiti. Stoga veliko hvala gospodarstvenicima na sjajnim rezultatima – poručio je župan Kolar.

Prema službenim podacima za 2021. godinu, Krapinsko – zagorska županija po prvi je puta zabilježila prihode veće od 15 milijardi kuna, a potvrdio je to i sam krapinsko – zagorski župan.

– Razgovarajući s direktorima naših najvećih poduzeća i predsjednicima komora, rezultati u 2022. godinu trebali bi biti još bolji. Ono što nas u 2023. godini čeka je olakšana proizvodnja i izvoz našeg gospodarstva jer smo ušli u Schengen, a imamo i euro. Ne treba pričati koliko će to olakšati poslovanje našeg gospodarstva koje je izvozno orijentirano. Naime, mi imamo pokrivenost izvoza uvozom negdje oko 180 posto, a Republika Hrvatska ima ispod 70 posto – pojasnio je župan Kolar dodavši kako je pohvalna i činjenica da na području županije postoji više od tri tisuće obrtnika.

– Dugo vremena nije bilo takvog rezultata što samo znači da i obrtništvo, koje je jedna vrlo žilava ekipa na području naše županije već godinama također bilježi rast i to je ono što nas posebno veseli – rekao je Kolar.

Ugovor u ime Obrtničke komore KZŽ sa županom Kolarom potpisao je njezin predsjednik Nenad Kučiš, istaknuvši pritom kako će dobivena sredstva Županije omogućiti kontinuitet aktivnosti kojima se želi očuvati, unaprijediti i razviti obrtništvo KZŽ. Zahvalio je Županiji na dobivenim sredstvima za poticanje i razvoj tradicijskih umjetničkih obrta u 2023. godini.

– Županija nam je zaista potpora i bez nje bi teško funkcionirala Obrtnička komora i nadam se daljnjoj dobroj suradnji – rekao je Kučiš.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek naglasio je pak kako će dobivena sredstva svakako iskoristiti kako bi standardne usluge i proizvode u okviru Hrvatske gospodarske komore mogli što bolje primijeniti i prilagoditi specifičnostima zagorskog gospodarstva.

– Želimo promovirati važnost industrije, proizvodnje i robnog izvoza, po čemu smo prepoznatljivi i među vodećima u Republici Hrvatskoj. Sigurno će nam i ova sredstva pomoći da u ovoj godini kreiramo i prilagodimo svoje aktivnosti aktualnim temama poput demografije, potrebe imigracije te zelene i digitalne transformacije naših članica – objasnio je Švaljek.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša koja je zahvalila Županiji na potpori aktivnostima Poduzetničkog centra i gospodarskih pomaka. Podsjetila je na ugovor s Obrtničkom komorom gdje se za 3000 obrtnika omogućavaju povoljnije usluge koje nudi Poduzetnički centar.

– Te se usluge odnose na pripremu i provedbu projektnih prijedloga, odnosno realizaciju investicija kroz neka nacionalna potporna sredstva ili potporna sredstva Europske unije. Uvijek smo otvoreni za suradnju koja se temelji na prilagodbi specifičnostima našeg gospodarstva i stojimo uz bok Gospodarskoj komori kako bismo poduzetnicima s područja Krapinsko – zagorske županije omogućili čim lakšu realizaciju njihovih investicija – kazala je Matuša te dodala:

– Poduzetnički centar koji upravlja Inkubatorom Krapinsko – zagorske županije pozicionira se kao centralno mjesto za dobivanje svih informacija za pokretanje poslovanja i realizaciju investicija, pogotovo što se tiče priljeva nekog stranog kapitala i tu vidimo nastavak suradnje s našim gospodarskim komorama gdje bismo u jednu kontakt točku objedinili sve gradove i općine koje upravljaju svojim poslovnim zonama i Županiju kao jednu krovnu instituciju – zaključila je Matuša.

jmiklauzic/www.sjever.hr
17.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.