Now Reading:
Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok dobiva modernu dvoranu i sportsko igralište na krovu zgrade, Kolar: Ovaj centar bit će na razini 22., a ne 21. stoljeća! To još nije viđeno!
Full Article 5 minutes read

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok dobiva modernu dvoranu i sportsko igralište na krovu zgrade, Kolar: Ovaj centar bit će na razini 22., a ne 21. stoljeća! To još nije viđeno!

Ugovor o izgradnji sportske dvorane i sportskog igrališta za potrebe uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrijedan 3,3 milijuna eura potpisan je u četvrtak nakon obilaska gradilišta.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar konstatirao je kako radovi napreduju više nego odlično.

-Ovaj objekt, naš centar, odnosno škola, bit će na europskoj, ali i svjetskoj razini i ovo je 22., a ne 21. stoljeće. Vjerujem da će učenici koji će pohađati ovu školu, ali i ljudi koji će dolaziti na cjeloživotno učenje, što radimo u suradnji s našim gospodarstvom, kao i profesori koji će ovdje predavati te gosti, vidjeti objekt, uvjete i kvalitetu koji dosad u ovom sektoru u Republici Hrvatskoj još nisu viđeni – rekao je Kolar dodajući kako sve ide prema planu s obzirom da je riječ o europskom projektu gdje se rokovi moraju strogo poštovati.

-Sve radimo i pripremamo da na prvi dan školske godine 2023./24. ovaj prostor bude pun naših učenica i učenika. Još je puno posla pred nama, međutim organizacija gradilišta, pristup i angažman su garancija da ćemo se rokova pridržavati i da će sve biti gotovo na vrijeme – ustvrdio je Kolar i naglasio kako je ovo treći, zadnji ugovor koji se tiče izgradnje cijelog ovog kompleksa, a odnosi se na izgradnju sportske dvorane koja je vrlo specifična.

-Naime, na njezinom krovu nalazit će se igralište jer drugog rješenja nije bilo. Iako je procijenjena vrijednost radova bila 15 milijuna kuna, Krapinsko-zagorska županija bila je prisiljena provesti javni natječaj dva puta jer je na prvi stigla ponuda od vrtoglavih 30 milijuna kuna. Na drugi natječaj stigle su dvije ponude, skoro pa iste – 25 milijuna i 30 milijuna što znači da su to realne cijene na tržištu i tada smo s najboljim ponuđačem potpisali ugovor. Prilikom posjeta premijera Plenkovića Krapinsko-zagorskoj županiji razgovarali smo o izgradnji ove sportske dvorane i tada sam zamolio premijera da osiguraju sredstva za njezinu izgradnju, s obzirom da smo se mi za dovršetak cijelog ovog kompleksa zadužili 35 milijuna kuna i da smo ove godine osigurali dodatnih 7 milijuna kuna za trafostanicu i neke VTR-ove koji su se dogodili, da bismo mogli uredno isplaćivati ZNS-ove prema izvođaču i bili gotovi na vrijeme – pojasnio je Kolar.

Budući da sredstva nisu dolazila, Kolar je pojasnio kako je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić podnio amandman koji je i prihvaćen, no u iznosu od 14 milijuna kuna.

-Poslao sam zahtjev premijeru Plenkoviću i ministru Fuchsu za dodjelu dodatnih 1,5 milijuna eura. Štoviše, razgovarao sam s njima i na moje veliko zadovoljstvo, pozitivno su reagirali na moju zamolbu te očekujem da u idućih 2, 3 tjedna dobijemo novu odluku kojom će biti osiguran kompletan iznos za izgradnju dvorane – rekao je Kolar.

Naglasio je i kako su u svom proračunu, s obzirom na to da ne mogu čekati i da ne smiju potpisati ugovor prije nego što imaju osiguran kompletni iznos sredstava, osigurali razliku sredstava kako bi mogli krenuti radovi. To znači da su ostale planirane investicije vezane uz obrazovanje morali ostaviti po strani.

-Kada nam se odobre ova dodatna sredstva, oslobodit će nam se sredstva koja su u proračunu planirana za druge investicije u obrazovanju – dodao je Kolar.

Voditelj projekta gradnje Srećko Vrček istaknuo je prilikom obilaska gradilišta kako su se radovi intenzivirali ulaskom u konstruktivnu rekonstrukciju i izgradnju novog dijela dogradnje Centra gdje radovi ulaze u samu zgradu.

-Intenzivno se izvode obrtnički radovi unutra od pregradnih zidova, gips-kartonskih radova, instalaterskih radova, prvenstveno strojarskih radova, ventilacije, grijanja, hlađenja, plinskih instalacija, elektroinstalacija sa sustavom vatrodojave. S vanjske strane zgrada se izolira te će zgrada u budućnosti trošiti vrlo malo energije koja će se dobivati iz obnovljivih izvora putem dizalica topline i fotonaponske elektrane – izjavio je Vrček dodavši kako se radovi izvode sukladno terminskom planu bez kašnjenja.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec potpisala je ugovor s izvođačem radova, MDK građevinar, odnosno direktorom Krunoslavom Pavlinićem.

-Iznimno sam sretna što se uspjelo tako nešto ostvariti i što će biti gotovo, kako vele naši izvođači, na vrijeme. Da to nije bio lagan posao govori i vrijednost ove investicije. Osigurati 3,6 milijuna eura, dakle 25 milijuna kuna je veliki pothvat, plus uz sve troškove koji su već prije bili na ovom djelu u izgradnji. Polovica je došla iz državnog proračuna, a drugu polovicu nam je osigurao naš osnivač. Moram reći, u svih 25 regionalnih centara koliko ih je u 5 sektora u Hrvatskoj, uz Split koji je možda mrvicu veći od nas, ovo je najveća investicija što se tiče infrastrukture. Moramo znati da smo samo 30 milijuna kuna dobili iz europskih projekata, a drugo sve je pokrivala i financirala naša Županija – istaknula je Jurec uz zahvalu Krapinsko-zagorskoj županiji što je pronašla način da se to uspije sagraditi.

abrkic/sjever.hr
16.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.