Now Reading:
EVO KOLIKO SU SKOČILE CIJENE HRANE Jedan proizvod zabilježio ogroman rast
Full Article 3 minutes read

EVO KOLIKO SU SKOČILE CIJENE HRANE Jedan proizvod zabilježio ogroman rast

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), tijekom siječnja se, prema zadnjem tjednu 2022., bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća.

Riječ je o kelju, mrkvi, grahu, blitvi i jabuci, dok je za preostalo voće i povrće uočen blagi rast, piše Hina, a prenosi portal N1.

-U odnosu na godinu ili dvije prije može se reći da su u odnosu na siječanj 2022. najviše rasle cijene banana, rajčice, luka, mrkve i krumpira, a u zadnje dvije godine najviši rast cijena je kod krumpira i luka, odnosno 120 posto su rasle veleprodajne cijene krumpira u odnosu na siječanj 2021., a luka 77 posto – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kada se govori o žitaricama i uljaricama, u odnosu na kraj 2022. bilježi se stagnacija ili lagani pad najznačajnijih žitarica u veleprodaji – pšenica za devet posto, kukuruz 15,5 posto. Prema godini prije (siječanj/siječanj), cijene pšenice su više 11,11 posto, a kukuruza 12 posto, dok su cijene soje niže za 4,76 posto.

Veleprodajne cijene brašna u petom tjednu 2023. su više u odnosu na kraj 2022. i to kod glatkog brašna za 1,89 posto, a kod oštrog za 14,75 posto.
Vučković je izjavila i da se tijekom siječnja i početkom veljače otkupne cijene svinjskog i goveđeg mesa nisu osjetnije razlikovale od onih krajem 2022.. Navela je kako je u petom tjednu ove godine veleprodajna cijena junećih trupova viša za 15,09 posto u odnosu na godinu prije, a približno ista u odnosu na kraj 2022., dok je otkupna cijena svinjskih trupova na godišnjoj razini viša za 50,36 posto, prenosi N1.

Ukoliko se uspoređuju veleprodajne cijene u petom tjednu ove godine s prosjekom EU može se reći da je veleprodajna cijena junećih trupova niža za 4,31 posto, a svinjskih trupova gotovo identična. Cijene janjećih trupova nešto su više, dok su cijene pilećih trupova u opadanju i prema prosjeku EU su niže za 1,15 posto u petom tjednu ove godine.

Najveći rast, kako je kazala Vučković, bilježi se kod veleprodajne cijene jaja i on se kreće kontinuirano od ožujka/travnja 2022. i trenutno je na rekordno visokim razinama.
U petom tjednu ove godine veleprodajna cijena jaja A klase niža je za 1,05 posto u odnosu na zadnji tjedan 2022., a značajno viša u odnosu na godinu prije, kazala je napominjući kako su hrvatske veleprodajne cijene jaja više prema prosjeku EU.

sjever.hr/n1info.hr
16.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.