Now Reading:
Ovo je trenutno TOP 10 studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor
Full Article 2 minutes read

Ovo je trenutno TOP 10 studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor

studenti

Stanje na tržištu rada mijenja se iz dana u dan pa tako i interes maturanata za pojedini studij. Prema posljednjim dostupnim podacima vidljivo je kako maturanti u Hrvatskoj više naginju društvenim smjerovima.

Tako na listi prioriteta prvo mjesto zauzima Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. S obzirom da na tržištu kronično nedostaje medicinskih sestara dobra je vijest da se u samom vrhu, odnosno na drugom mjesto našao studij Sestrinstva (izvanredni, stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Visoko treće mjesto drži studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Maturanti pokazuju i interes za umjetnost, preciznije film pa se studij Animiranog filma i novih medija zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti smjestio na četvrto mjesto nakon kojeg slijedi studij Dizajna kao i studij Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Izvanredni stručni studij Fizioterapije pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu našao se na sedmom mjestu. Na osmom je mjestu Visoka policijska škola smjer Kriminalistika, a slijedi Aeronautika – modul vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Posljednje 10. mjesto ove rang liste zauzeo je i jedini „nezagrebački” studij, odnosno Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci smjer Grafički dizajn i vizualne komunikacije.

abrkic/sjever.hr
16.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.