Now Reading:
Ovo je trenutno TOP 10 studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor
Full Article 2 minutes read

Ovo je trenutno TOP 10 studija među maturantima prema omjeru broja kandidata i broja onih kojima je to prvi izbor

studenti

Stanje na tržištu rada mijenja se iz dana u dan pa tako i interes maturanata za pojedini studij. Prema posljednjim dostupnim podacima vidljivo je kako maturanti u Hrvatskoj više naginju društvenim smjerovima.

Tako na listi prioriteta prvo mjesto zauzima Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. S obzirom da na tržištu kronično nedostaje medicinskih sestara dobra je vijest da se u samom vrhu, odnosno na drugom mjesto našao studij Sestrinstva (izvanredni, stručni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Visoko treće mjesto drži studij Psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Maturanti pokazuju i interes za umjetnost, preciznije film pa se studij Animiranog filma i novih medija zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti smjestio na četvrto mjesto nakon kojeg slijedi studij Dizajna kao i studij Arhitekture i urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Izvanredni stručni studij Fizioterapije pri Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu našao se na sedmom mjestu. Na osmom je mjestu Visoka policijska škola smjer Kriminalistika, a slijedi Aeronautika – modul vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Posljednje 10. mjesto ove rang liste zauzeo je i jedini „nezagrebački” studij, odnosno Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci smjer Grafički dizajn i vizualne komunikacije.

abrkic/sjever.hr
16.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.