Now Reading:
Bačić vjeruje da će ubrzati obnovu, otkrio kako građani mogu doći do 3300 eura
Full Article 2 minutes read

Bačić vjeruje da će ubrzati obnovu, otkrio kako građani mogu doći do 3300 eura

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je u srijedu da će novi Zakon o obnovi ubrzati obnovu potresom pogođenih područja te upozorio kako još nisu svi građani podnijeli zahtjev za obnovu svojih kuća.

Bačić je istaknuo da će se sve zahtjeve koji su podneseni riješiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega slijedi izlazak na teren, obilazak tih kuća, nalaz, projektiranje te onda radovi na obnovi, piše Hina, a prenosi Poslovni dnevnik.

-Mi smo s ovim načinom to maksimalno skratili i ubrzali. Nadam se da ćemo provedbom zakona sada puno, puno prije doći do mogućnosti početka radova. To je najvažnije i to je jedina poruka koju ovaj zakon može poslati iz Hrvatskog sabora – rekao je Bačić.

Kazao je i kako će se novim zakonom poboljšati model samoobnove te pojasnio da će se novim modelom unaprijed svakom sugrađaninu kojemu slijedi konstrukcijska obnova ili izgradnja zamjenske kuće u startu isplatiti cjelokupni iznos za izradu projekta, za obnovu konstrukcijsku ili za izgradnju njegove zamjenske kuće.

Tako će mu se sredstva u cijelosti uplatiti na njegov poseban račun u njegovoj poslovnoj banci. No, uvjet je da će svaka isplata podrazumijevati potpis nadzornog inženjera i prolaziti kroz trijažu ministarstva jer se radi o javnom novcu i nužna je tu kontrola kako ne bi došlo do nenamjenskog korištenja, prenosi Poslovni dnevnik.

-Svaki naš sugrađanin koji ide u samoobnovu za potrebe vlastitog angažmana na uređenju svoje kuće, bilo konstrukcijske obnove, bilo zamjenske, dobit će 3300 eura – rekao je Bačić.

sjsver.hr/poslovni.hr
15.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.