Now Reading:
Prošlo je 20 tužnih godina od tragične pogibije policajca Željka Murka – Župan Posavec: Nismo zaboravili vrijednosti koje je on živio, a koje mi nastavljamo
Full Article 3 minutes read

Prošlo je 20 tužnih godina od tragične pogibije policajca Željka Murka – Župan Posavec: Nismo zaboravili vrijednosti koje je on živio, a koje mi nastavljamo

Punih je 20 godina prošlo od tragične pogibije policijskog službenika Policijske uprave međimurske Željka Murka, a tužna je obljetnica njegove smrti obilježena u petak.

Podsjetimo, tragične srijede 12. veljače prije 20 godina Željko Murk je izgubio život prilikom potjere za pljačkašem tadašnje Varaždinske banke u Nedelišću koji je u njega ispalio smrtonosni metak.
Murk se u Ministarstvu unutarnjih poslova RH zaposlio 1991. godine u tadašnjoj stanici policije Čakovec. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno redarstvenoj akciji Oluja na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je spomenicama Domovinskog rata i domovinske zahvalnosti.

Iza Murka ostala je neutješna supruga, trojica sinova, roditelji, prijatelji te brojni kolege policajci koji ga se još uvijek sjećaju s poštovanjem.

Na Gradskom groblju Čakovec u Mihovljanu na Murkov su grob vijenac položila izaslanstva Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, PU međimurske te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Međimurske županije.

Na nemili događaj u kojem je Murk izgubio život podsjetio je Ivan Sokač, načelnik PU međimurske.
-Počinitelj se nakon pljačke udaljio vozilom prema Varaždinu, a ophodnja Postaje prometne policije Čakovec, koja je tada bila najbliže, uputila se za njim. Pravovremena blokada spriječila je daljnji bijeg razbojnika vozilom, ali se dao u bijeg pješke, s automatskom puškom. Policajci su izašli iz auta za njima, a on ih je sačekao u zasjedi i pucao – objasnio je Sokač koji o Murku ima samo riječi hvale.
-Možemo reći da je Željko Murk primjer hrabrog i odličnog policajca koji daje primjer svima nama policajcima diljem Lijepe naše kako policija mora postupati prilikom obavljanja službene dužnosti – rekao je Sokač.

Činjenica je da čovjek dva puta umire – prvi put kada fizički umre, a drugi put kad ga zaboravimo, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

-Dvadeset godina obilježavamo komemorativnu uspomenu na Željka Murka koji je zahvaljujući svojoj hrabrosti, požrtvovnosti i ljubavi prema svom poslu nažalost izgubio ono najvrjednije što ima – svoj život.. Bez obzira na to što ga fizički nema, živjet će dokle god ga se mi sjećamo, a to činimo svake godine 10. veljače. Od strane Međimurske županije i Grada Čakovca nismo zaboravili niti na njegovu obitelj, niti njegove roditelje, ali niti na sve one vrijednosti koje je on živio, a koje mi nastavljamo – kazao je Posavec.

Da i današnji događaji, odnosno događanja u Međimurju pokazuju da nekima ni život nije toliko svet koliko su to neke druge stvari, ustvrdila je gradonačelnica Ljerka Cividini te dodala:

-Ono što smatram bitnim, da ova obitelj koja je danas ovdje, je uspjela u naumu majke da djeca stanu na zdrave noge i postanu zdrava i sretna obitelj, unatoč tome što su ostali bez oca. Ovo je dan u kojem se sjećamo na taj nemili događaj i vjerujemo da ih više neće biti.

Nakon što je vijenac položen i podno Spomen ploče Murku na Društvenom domu u Mihovljanu, održan je i komemorativni skup.

a.kučić/sjever.hr
10.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.