Now Reading:
U obnovljenoj kući obitelji Andročec održana tematska konferencija, Bosilj: Moj je cilj da ovakvih objekata imamo što više
Full Article 4 minutes read

U obnovljenoj kući obitelji Andročec održana tematska konferencija, Bosilj: Moj je cilj da ovakvih objekata imamo što više

U ponedjeljak je održana tematska konferencija o programima sanacije i obnove pročelja i krovova građevina u Varaždinu. Konferencija je prikladno održana u obnovljenoj kući koja je u vlasništvu Zorana i Vladimira Andročeca na Trgu bana Jelačića u Varaždinu.

Zoran i Vladimir Andročec, vlasnici kuće istaknuli su zadovoljstvo obnovom s kojom je otac Vladimir započeo prije 14,15 godina.

-Namjera nam je da se ponovno vrati život u ovu kuću, da dolje bude biznis, a gore stanovanje kao što je to uvijek bilo u zadnjih 220 godina – rekao je Z. Andročec.

Dodao je da mu je želja da se i preostali objekti u ovoj ulici obnove kako bi ponovno živnula te bila puna obrtnika i ljudi koji žive sretan život u centru grada.

Vladimir Andročec naglasio je kako je riječ o građevini koja je prije 220-ak godina bila izgrađena kao rodilište, a kroz povijest bila više puta prenamijenjena.

– Ove kuće, koje su građene starim metodama, kamen, cigla, stara tehnologija, zahtijevaju obnovu. Ona je polako zastarijevala i prije 14 godina napravili smo prvu obnovu. Uredili smo podrum kao veliki prostor koji može imati više namjena i iza toga gornji dio, a sada smo napravili i značajnu obnovu i izvana i iznutra – opisao je V. Andročec.

Istaknuo je i kako je ova obnova zahtijevala značajna sredstva, a izvedena je uz sufinanciranje Grada Varaždina i u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj ističe kako sređivanje objekta starog više od 200 godina iziskuje velika sredstva i zbog toga Grad svake godine raspisuje natječaje. Prošle godine odobreno je 14 projekata koji su realizirani u centru grada, Kranjčevićevoj ulici, Dućanskoj, Preradovićevoj

– Moj osobni cilj je da ovakvih objekata imamo čim više. Prije nekoliko dana dobili smo građevinsku dozvolu za Varaždinsku kuću u Gajevoj ulici koja takva kakva je stoji već 20 godina. Tamo bi trebao biti lijep prolaz između Uske i Gajeve ulice, turističko-interpretacijski centar Grada Varaždina – utvrdio je Bosilj.

Bosilj je ukazao na to kako se provode radovi i na uređenju Gradske Vijećnice, kako se uređuju ulice u centru grada te da se završava Habdelićev trg u središtu grada.

Jagoda Bistrović, koja je u projektu provodila stručni nadzor, rekla je kako je ovo druga rekonstrukcija i sanacija ove kuće. Prva se odnosila na prostor podruma i rješenje vlage u samom prostoru.

– Nakon pozitivnog rješenja o sufinanciranju, počeli smo s adaptacijom i sanacijom u suradnji s Konzervatorskim odjelom. Sve se radilo prema pravilima struke. Glavni izvođač bila je tvrtka Kontura, a počeli smo raditi u najgore vrijeme – žarko ljeto pa smo radove prolongirali te su se opet izvodili u velikoj hladnoći. No, uspjeli smo postići rezultate i što se tiče svih materijala, kvalitete i najveće moguće zaštite kuće – objasnila je Bistrović.

Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu istaknula je kako je obnova ove obiteljske kuće polučila jedan lijepi rezultat.

– Ministarstvo kulture i medija, Konzervatorski odjel u Varaždinu uključuje se po službenoj dužnosti u obnovu svih zaštićenih objekata kulturne baštine na području Varaždinske i Međimurske županije. Tako se uključuje i u obnovu objekata na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline Grada Varaždina – objasnila je Pascuttini Juraga.

Dodala je kako je ova obnova školski primjer dobre i uspješne suradnje. Naime, prvo je napravljena projektna dokumentacija, istraživanja pročelja te specifikacija koju je potrebno napraviti prije početka radova.

– Kad se takva dobra dokumentacija pripremi, nije teško izvesti radove kvalitetno. U ovom slučaju moram reći da su radovi stvarno dobro izvedeni, u duhu struke – poručila je Pascuttini Juraga, naglasivši kako su svakodnevnom bili u kontaktu i sa stručnim nadzorom.

mdjak/sjever.hr
06.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.