Now Reading:
Iza Varaždinske županije rekordna je turistička godina, a s preko 172.000 eura potiče daljnji razvoj turizma – Zagorec: Ovo je poticaj za buduće obaranje rekorda
Full Article 5 minutes read

Iza Varaždinske županije rekordna je turistička godina, a s preko 172.000 eura potiče daljnji razvoj turizma – Zagorec: Ovo je poticaj za buduće obaranje rekorda

Varaždinska županija u 2023. godini osigurala je preko 172.000 eura za bespovratne potpore u turizmu, a mjere kojima će, nakon rekordne turističke godine, poticati daljnja ulaganja u turizmu te njegov razvoj predstavljene su u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec te pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darka Majhena, predstavljanju su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško te domaćin, vlasnik seoskog domaćinstva Grešna pilnica u Klenovniku Izidor Gladović.

Zamjenica Zagorec poručila je kako su upravo zajednički pristup i suradnja između javnog i privatnog sektora ključ uspjeha županijskog turizma, a bit će i poticaj za buduće obaranje rekorda.

– Iza nas je rekordna godina s više od 206 tisuća noćenja i 89 tisuća dolazaka gostiju. To potvrđuje našu želju i namjeru da Varaždinsku županiju i nadalje razvijamo kao održivu, pametnu i nadasve sigurnu turističku destinaciju. Vrhunska eno i gastro ponuda, bogata kulturna i prirodna baština zasigurno pridonose prepoznatljivosti naše županije, ali mi moramo i dalje kontinuirano raditi na podizanju kvalitete infrastrukture i sadržaja turističke ponude – rekla je Zagorec.

Upravo kroz javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za što je Varaždinska županija ove godine osigurala ukupno 172.540 eura potiče se daljnji razvoj turizma s ciljem unapređenja postojeće turističke infrastrukture i uspostavljanja nove.

-U odnosu na prethodnu godinu otvorili smo 50-ak novih smještajnih objekata, 11 novih kuća za odmor s pričom te 39 kuća za odmor, što čini sveukupno više od 300 novih ležajeva. Do sada ni jedna ruralna kuća za odmor nije zatvorena. Naprotiv, otvaraju se nove i svaki javni poziv donosi novo iznenađenje i nove ideje – poručila je Zagorec zaključivši kako će rezultati ovog javnog poziva sasvim sigurno biti vidljivi u budućnosti.

Pročelnik Majhen pojasnio je kako se županijske potpore dodjeljuju kroz četiri mjere. Prva se odnosi na već postojeće iznajmljivače koji imaju rješenje o kategorizaciji objekta pri čemu sufinanciranje iznosi od 1500 do 4000 eura, a ovisi o broju prijava i ostvarenim bodovima.

Druga mjera tiče se fizičkih i pravnih osoba koje svoju registriranu poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju turističkim djelatnostima poput kušaonica, agro turizma, izletišta za što je Županija osigurala iznos od po 3000 eura za pet najbolje ocijenjenih projekata. Treća mjera također je namijenjena fizičkim i pravnim osobama i to onima koji su svoju registriranu turističku djelatnost obogatili dodatnim razvojem interaktivnih vizualnih ili umjetničkih atrakcija. Za nju je Županija također osigurala 3000 eura i to za pet najbolje ocijenjenih projekata.

Četvrta mjera namijenjena je početnicima, odnosno fizičkim i pravnim osobama koje tek stvaraju uvjete za početak obavljanja turističke djelatnosti, a javljaju se s ciljem registracije novih smještajnih kapaciteta. Njih će Županija sufinancirati s minimalno 1500, a maksimalno 4000 eura.

-Kao i prošle godine, prihvatljivi troškovi su manji građevinski i zemljani radovi, ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, uređenje i opremanje interijera objekta, ulaganje u bazene, saune, hidromasažne bazene, promociju, trošak restauracije i obnove autohtonih objekata ili namještaja, trošak izgradnje ekološkog dječjeg igrališta, ulaganja u obnovljive izvore energije, uvođenja centralnog grijanja, trošak hortikulturnog uređenja okoliša, uređenja kupaonica i sanitarnog bloka te opremanja pješačke ili poučne staze na vlastitom imanju – objasnio je Majhen.

Načelnik Klenovnika Mladen Blaško potvrdio je kako je u tri kuće za odmor na području njihove općine potražnja velika, a kapaciteti su posebno popunjeni tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Iako u Klenovnik pretežno dolaze domaći gosti, stižu i oni iz zemalja članica Europske unije, a cilj Općine je u narednom razdoblju turistima ponuditi što više sadržaja.

– Naša je općina bogata kulturnom baštinom. Imamo kapelu sv. Wolfganga sagrađenu 1508. godine, naš najveći dvorac u Republici Hrvatskoj je sagrađen u Klenovniku 1616. godine, a tu je i Marijin put te nekoliko spilja od kojih je najpoznatija Mačkova pećina – rekao je Blaško dodavši kako se jedna mještanka na području Općine već 80 godina bavi licitarstvom koje je zaštitio i UNESCO.

Domaćin Izidor Gladović pojasnio je kako na svom seoskom imanju nastoje promovirati starinska jela, običaje i etnologiju te sve to približiti posjetiteljima. Istaknuo je i kako su bespovratne mjere Županije itekako velika pomoć i poticaj na daljnja ulaganja.

-Tri puta sam bio korisnik programa, prvi put je bila sauna u pitanju. Mnogi ne znaju da imamo saunu koja se jako lijepo koristi. Isto tako napravili smo ekološko dječje igralište. Zadnje što smo imali bilo je sufinanciranje energetski obnovljivih izvora gdje smo dobili značajna sredstva koja su nam pomogla da taj projekt radimo – rekao je Gladović istaknuvši kako je u ovim mjerama vidljiva briga Varaždinske županije i Turističke zajednice za ljude na terenu.

tklopotan / www.sjever.hr
06.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.