Now Reading:
Sjever ponovno predvodi: ove županije apsolutni su rekorder prema broju maturanata koji upisuju fakultet i dokaz da se višemilijunska ulaganja u obrazovanje isplate
Full Article 3 minutes read

Sjever ponovno predvodi: ove županije apsolutni su rekorder prema broju maturanata koji upisuju fakultet i dokaz da se višemilijunska ulaganja u obrazovanje isplate

Prema podacima e-Rudnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, najveći broj upisanih maturanata na visoko učilište u ovoj akademskoj godini dolazi iz Zagreba, nakon kojeg su, uz Dubrovačko-neretvansku i četiri sjeverne županije – Zagrebačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska i Varaždinska, piše portal župan.hr.

Tako je iz Zagreba čak 80,64 posto učenika upisalo neko od visokih učilišta, iz Zagrebačke županije njih 77,24 posto, Koprivničko-križevačke 76,74 posto, Međimurske 75,91 posto te Varaždinske 74,68 posto.

Prosjek za cijelu Hrvatsku je 74,44 posto, odnosno 19.099 maturanata upisalo je neko od visokih učilišta od ukupno 25.667 prošlogodišnjih maturanata što znači da su ove četiri sjeverne županije i Grad Zagreb iznad hrvatskog prosjeka.

Najviše ih je upisalo zagrebački Ekonomski fakultet, pa Sveučilište Sjever u Koprivnici, a slijede zagrebački Pravni fakultet, FER i Filozofski fakultet.

Inače, učenici iz Međimurske županije prema rezultatima državne mature 2020. i 2021. postigli su najvišu prosječnu ocjenu na obaveznim predmetima u Hrvatskoj. Međimurskoj županiji ulaganja u obrazovanje ostaju na samom vrhu prioriteta, pa tako u narednom razdoblju u preostalim osnovnim školama planira stvoriti potrebne uvjete za prelazak na jednosmjensku nastavu, graditi sportske školske dvorane tamo gdje ih još nema i nastaviti investicije u vrtiće i područne škole.

Uz obrazovnu infrastrukturu, Županija nastavlja i s mjerama za pomoć u obrazovanju, od besplatnog prijevoza za osnovnoškolce i srednjoškolce, neograničenih besplatnih putovanja vlakom po Hrvatskoj za redovne studente, pa do besplatnih udžbenika, pomoći roditeljima u nabavci radnih materijala, jednokratnih pomoći studentima i nagrada dobitnicima rektorovih i dekanovih nagrada te stipendiranja djece branitelja i učenika u deficitarnim obrazovnim programima, a važno je naglasiti i da jedina u Hrvatskoj financira asistente i u školama i vrtićima za djecu s poteškoćama u razvoju.

Varaždinska županija više od polovice svog proračuna izdvaja za obrazovanje, a ove godine značajno su povećana sredstva za stipendiranje i nagrade učenicima i studentima i to za gotovo 32 posto. Drugu godinu zaredom povećane su i stipendije, a uz to, Županija učenicima i studentima sufinancira prijevoz.

Jedan od važnih programa je i produženi boravak, koji je organiziran u čak 25 od 33 osnovne škole. Županija nastavlja i s provođenjem programa „Školski dizel – DIgitalno i ZELeno” s ciljem da sve škole imaju određeni vid energetske samodostatnosti.

Uz 13 postojećih centara izvrsnosti, grade se dva nova, u poljoprivredi i zdravstvu, a od važnijih ulaganja u obrazovnu infrastrukturu u planu su dogradnja i energetska obnova Glazbene škole u Varaždinu, energentska obnova dvorca Šaulovec te izgradnja školskih sportskih dvorana u sklopu osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama i Bisagu.

www.sjever.hr / zupan.hr
05.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.