Now Reading:
VELIKA FOTO I VIDEO GALERIJA Čak 1500 najoriginalnijih maski prodefiliralo ulicama Sračinca
Full Article 3 minutes read

VELIKA FOTO I VIDEO GALERIJA Čak 1500 najoriginalnijih maski prodefiliralo ulicama Sračinca

Čak 1500 sudionika iz deset država stiglo je na 7. međunarodni Srakarski fašnik. Ulice Sračinca preuzela je kreativa, a u originalnim i zabavnim maskama i velikoj fašničkoj povorci koja je krenula u subotu od Osnovne škole prema parku Velika graba uživali su brojni građani.

Pohvalivši Udrugu Črna Sraka na uspješnoj organizaciji još jednog Srakarskog fašnika, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec poručio je kako se nakon tri pandemijske godine napokon vraćaju u normalu.

-Danas je ovdje između tisuću i 1500 sudionika iz 10 država, i ponosan sam što se unatoč ovakvom vremenu okupio ovako veliki broj ljudi. Imamo i jedan projekt, a to je Europa za građane koji provodimo s našim pobratimljenim gradom Ljuboškim, a sve to zahvaljujući našoj udruzi i Slobodanu Drožđeku koji obilaze čitavu Republiku Hrvatsku i brojne zemlje Europe – rekao je Novoselec.

Naglasio je i kako je Sračinec postao prepoznatljiv po svom tradicionalnom fašniku, a od svih hrvatskih gradova i općina ispred njega su jedino Rijeka i Samobor.

-Ovako veliku manifestaciju s ovako velikim brojem sudionika ima samo Rijeka – kazao je Novoselec istaknuvši kako Općina maksimalno podupire ovu manifestaciju te kako mu je drago što je prepoznata i na razini Varaždinske županije.

Slobodan Drožđek, predsjednik Udruge maškara Črna Sraka rekao je kako svake godine nastoje napraviti još bolji i još veći fašnik.

– Trenutno imamo 50 grupa, nažalost neke nismo ni mogli prihvatiti zbog samog smještaja. Vjerujem da će nam se svake godine javljati i sponzori te da će nas podržati i Varaždinska županija. Mi smo kao udruga također gostovali u brojnim zemljama povodom zimskih, ali i ljetnih karnevala, tako da godišnje obiđemo 20 karnevala – poručio je Drožđek.

Fantastične dojmove na Srakarskom fašniku stekao je i Josip Silov, potpredsjednik Europske federacije karnevalskih gradova koji ga je posjetio i 2019. godine.

– Ovaj je karneval našao svoje mjesto na velikoj karti Europe i ovo je svakako veliki uspjeh cijele županije i veoma bitna stvar za turizam – rekao je Silov.

U Sračinec je stigao i predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova, jedne od najbrojnijih u ovom dijelu Europe, Ivan Prpić koji je istaknuo zadovoljstvo što su sudionici svojim maskama pokazali svu ljepotu i kreativnost.

– Danas smo došli ovdje da bi, kao što to karnevalisti čine, otvorena srca dali potporu i veliko poštovanje karnevalu u Sračincu – rekao je Prpić.

tklopotan / www.sjever.hr
04.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.