Now Reading:
Zbog investicijskog „booma” Varaždinska županija ide u 4. izmjene i dopune Prostornog plana
Full Article 4 minutes read

Zbog investicijskog „booma” Varaždinska županija ide u 4. izmjene i dopune Prostornog plana

Predstavljanje nacrta Odluke o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana Varaždinske županije, kako povećati odaziv žena iz Varaždinske županije na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, održavanje županijskih prometnica, integracija stranih radnika, uređenje prostora koje koristi Dom zdravlja Varaždinske županije, bile su teme radnog sastanka načelnika i gradonačelnika sa županom Anđelkom Stričakom i njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec.

– S obzirom na niz pokrenutih investicija na području naše županije, nužno je pristupiti četvrtim izmjenama i dopunama Prostornog plana Varaždinske županije. Da bismo donijeli što kvalitetnije izmjene i dopune, a u isto vrijeme poštovali svu zakonom propisanu proceduru, molim vas da se kod postupka izrade sa svojim prijedlozima i inicijativama uključite svi – rekao je župan Stričak.

Nositelj izrade izmjena i dopuna Prostornog plana je Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, a stručni izrađivač je Zavod za prostorno uređenje Varaždinske županije.

– Glavni razlozi za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana su usklađenje s Planom razvoja Varaždinske županije za razdoblje do 2027. godine, osiguranje prostorno-planskih uvjeta za realizaciju novih i izmijenjenih projekata, zatim programa i mjera državnog i županijskog značaja, kao i usklađenje s osnovanim inicijativama i zahtjevima jedinica lokalne samouprave te javnopravnih tijela, odnosno usklađenje sa zakonima i podzakonskim propisima i ažuriranje pojedinih podataka u Prostornom planu. Nakon što je nacrt Odluke bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, prijedlog o pokretanju četvrtih izmjena i dopuna Prostornog plana bit će upućen Županijskoj skupštini na usvajanje – izvijestila je ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Tanja Martinec.

U cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Varaždinskoj županiji povećava se broj žena oboljelih od raka dojke, no odaziv na preventivne mamografske preglede istovremeno pada. Na to su upozorile predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet-Piskač zajedno sa specijalisticama radiologije iz Opće bolnice Varaždin, doktoricama medicine Sandrom Banek i Ivanom Cujzek.

– Odaziv na mamografske preglede je u Varaždinskoj županiji s oko 70 posto pao na 55 do 60 posto. Iako smo po tome u hrvatskom prosjeku, nužno je povećati odaziv žena budući da je incidencija karcinoma dojke u porastu. Jedan o načina je organizirati edukativna predavanja i radionice u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, na kojima bi se ženama ukazalo na važnost odziva na preventivne preglede kako bi se karcinom dojke otkrio u što ranijem stadiju kada ga je moguće izliječiti – rekla je Kiđemet-Piskač.

Dr. Banek je navela da pacijentice napominju da se teško odazivaju na zakazane termine zbog nemogućnosti javnog prijevoza.

– Apeliram na vas da tim ženama organiziramo prijevoz do Opće bolnice Varaždin, gdje bi ih dočekali naši djelatnici i obavili preglede. Mi smo s odazivom od 50 posto na sredini među hrvatskim županijama, ali želimo biti bolji jer se 50 posto karcinoma sada ne otkrije – rekla je dr. Banek.

Iako je bilo prijedloga da se preventivni pregledi obavljaju mobilnim mamografom, dr. Cujzek je napomenula da to nije dobra opcija budući da je riječ o uređaju manje osjetljivosti u odnosu na mamograf s kojim raspolaže Opća bolnica Varaždin.

– Prošle godine je u Općoj bolnici 100 žena s karcinomom dojke pristupilo terapiji. S obzirom da je odaziv na preventivne preglede 50-ak posto, još sigurno 100 žena iz naše županije ima karcinom, no to ne zna – navela je dr. Cujzek.

Kiđemet-Piskač je pozvala načelnike i gradonačelnike da se sa svojim prijedlozima i mogućnostima jave u nadležni županijski Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

– Naši radiolozi su spremni raditi jednu subotu u mjesecu kako bi se preventivnim pregledima obuhvatilo što više žena, pri čemu je važno da pacijentice telefonskim putem potvrde da će se doista odazvati. Na sve vas gradonačelnike i načelnike apeliram da razmislite o mogućnosti osiguranja prijevoza i održavanja edukacija te da nas o tome izvijestite kako bi se svi zajedno udružili i povećali odaziv na mamografske preglede – rekla je Kiđemet-Piskač.

Župan Stričak je podsjetio da se 2023. godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja sadašnjeg sustava lokalne i područne samouprave te je pozvao prisutne da se uključe u obilježavanje ove obljetnice. Sustav je uspostavljen donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi 1992. godine, a njegovim stupanjem na snagu uređen je teritorijalni ustroj, samoupravni djelokrug, izborni sustav i način financiranja lokalne samouprave.

www.sjever.hr
30.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.