Now Reading:
Sutra i službeno završava pandemija?? Evo što će to značiti za Hrvatsku
Full Article 2 minutes read

Sutra i službeno završava pandemija?? Evo što će to značiti za Hrvatsku

Hitni odbor za covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) procjenjivat će u petak situaciju i sva nova globalna saznanja o koronavirusu, potvrdila je dr. Iva Pejnović Franelić, predstavnica SZO-a za Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Hoće li IHR predložiti Glavnoj skupštini ukidanje pandemije gotovo tri godine od njezina proglašenja ovisit će o aktualnim informacijama. Ako se procjeni da virus više ne predstavlja globalnu javnozdravstvenu ugrozu, koronavirus bi se mogao početi tretirati kao endemska bolest što i dalje traži dodatno praćenje virusa u svakoj zemlji kako bi se moglo na vrijeme reagirati u slučaju mogućeg pogoršanja situacije.

Ocjena da je došlo do smanjenja ugroze bi značila ukidanje preostalih mjera koje su globalno uvedene 2020., a u nekim zemljama još nisu ukinute, kao na primjer nošenje maski.

Ovo bi značilo i promjene u Hrvatskoj. Tako bi prestalo produljenje važenja dokumenata kojima je istekao rok, poput osobnih iskaznica, vozačkih dozvola ili putovnica.

Podsjetimo, na početku pandemije MUP je odlučio da istekli dokumenti vrijede sve dok se ne ukine pandemija. Maske u zdravstvenim ustanovama bi, pak, i dalje bi mogle ostati na snazi, barem dok ne završi sezona gripe.

Epidemiolozi upozoravaju da ukidanje pandemije ne znači da koronavirus neće i dalje biti u fokusu, odnosno pod budnom pozornošću stručnjaka. Naglašavaju da je cijepljenje i preboljenje značajno povećalo otpornost na zarazu, a novi sojevi, nasreću, nisu bili gori od delte i izvornog wuhanskog soja kad je riječ o simptomima, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Njemački virolog Christian Drosten tvrdi da se pandemija može smatrati završenom te da će nakon ove zime imunitet u populaciji biti toliko rasprostranjen i otporan da će virus s toplijim vremenom imati slabe šanse.

Prema podacima WHO-a, u svijetu je zabilježeno 664 milijuna oboljelih te 6,7, milijuna umrlih od korone, a potrošeno je 13 milijardi doza cjepiva. Ipak, i dalje se upozorava da postoje dijelovi svijeta u kojima ima premalo cijepljenih, što je potencijalni izvor opasnosti od novih sojeva virusa.

www.sjever.hr / 24sata.hr
26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.