Now Reading:
Na prvom ovogodišnjem Kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije jedne od tema su natječaji za komesaciju poljoprivrednog zemljišta i izgradnja dječjih vrtića, te izgradnja, dogradnja i proširenje škola za jednosmjensku nastavu
Full Article 3 minutes read

Na prvom ovogodišnjem Kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije jedne od tema su natječaji za komesaciju poljoprivrednog zemljišta i izgradnja dječjih vrtića, te izgradnja, dogradnja i proširenje škola za jednosmjensku nastavu

Prvi ovogodišnji Kolegij gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji održan je u četvrtak na kojem je međimurski župan Matija Posavec najavio kako će se svi projekti koji su važni za svaku općinu i svaki grad objediniti, a to je dokumentacija za MPO koji se očekuje da se uskoro otvori vezano uz obrazovanje.

-Cilj je da sve naše škole budu u jednosmjenskoj nastavi. Zaključili smo da 16-17 škola treba dograditi, obnoviti, proširiti ili izgraditi dvorane – rekao je Posavec dodavši kako će se omjer sufinanciranja naknadno utvrditi, a on se kreće od 70-100%.

Župan je ujedno naglasio kako se u Nedelišću ide u izgradnju nove osnovne škole za koja su osigurana sredstva iz Eu fondova za 90% dokumentacije i jedan park u vojarni prema Pribislavcu te nekoliko projekata koja se odnose na zdravstvenu zaštitu.

-U zdravstvu idemo sa dva velika projekta. U turizmu želimo da nam u mreži Eko muzeja svaka vrijednost koja se nalazi u općinama bude pretvorena u interpretacijski centar, naprimjer o Feštetiću u Pribislavcu, svetom Jeronimu u Štrigovi, u Murskom Središću, Prelogu, u Donjoj Dubravi Popevka, Zlatarski dom u Vidovcu i da ih prijavimo na natječaje Ministarstva turizma, jer i za njih je potrebna projektna dokumentacija – rekao je Posavec.

Župan je napomenuo kako se nastoji izgraditi veliki distributivni centar za poljoprivredu, a još je dodao da za sve natječaje gradonačelnici i načelnici imaju podršku u Razvojnoj agenciji REDEA kao i u energetskoj agenciji MENEA za energetsku obnovu javnih zgrada.

Jedna od tema Kolegija bila je i način kako da se općine i gradovi prijave na natječaj za provođenje komesacije te hoće li biti natječaja preko kojeg će se moći graditi dječji vrtići.

Predsjedavajuća Kolegija Đurđica Slamek kao glavnu temu naglasila je komesaciju zemljišta budući je Međimurje rascjepkano malim parcelama, a upravo bi provođenje projekta komesacije trebalo okrupniti zemljišta.

-Ministarstvo je raspisalo javni poziv i mi smo danas podrobnije upoznali gradonačelnike i načelnike sa sadržajem spomenutog poziva – kazala je Slamek te pojasnila da se radi o komesaciji poljoprivrednog zemljišta. Inače, na natječaj se mogu prijaviti sve jedinice lokalne samouprave s područja Međimurja.

-Ne mora se čak ni cijela općina prijaviti već samo dio poljoprivrednog zemljišta – dodatno je pojasnila Slamek. Dobra vijest je da će država sufinancirati provođenje komesacije za općine koje će se prijaviti na natječaj.

Dodala je i kako svi gradovi i općine s nestrpljenjem iščekuju ostale natječaje, posebice one iz Kohezijskog fonda. Dotaknula se teme i dječjih vrtića koji bi se također trebali graditi pomoću sredstava iz EU fondova.

Svi očekujemo kakav će biti natječaj i tko će se sve moći prijaviti odnosno koje jedinice lokalne samouprave će se moći javiti kako bi malo ublažili udar na vlastite proračune – izjavila je Slamek.

msopek/sjever.hr 26.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.