Now Reading:
Noć muzeja u znaku poludragog kamenja iz gotovo cijelog svijeta – dođite u Lepoglavu i razgledajte jednu od najbogatijih zbirki u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Noć muzeja u znaku poludragog kamenja iz gotovo cijelog svijeta – dođite u Lepoglavu i razgledajte jednu od najbogatijih zbirki u Hrvatskoj

Ove će se godine održati 18. po redu manifestacija Noć muzeja. Među brojnim izložbenim prostorima koji će 27. siječnja, tijekom večernjih i noćnih sati, diljem Hrvatske otvoriti vrata za besplatne razglede postava koji se u njima nalaze, bit će i izložbeni prostor u Domu kulture u Lepoglavi u kojem će se moći razgledati izložba “Svijet poludragog kamenja”.

Posjetitelji će, od 18 sati pa sve do ponoći, imati prigodu razgledati jednu od najbogatijih zbirki poludragog kamenja u Hrvatskoj koju čine uzorci minerala iz Lepoglave, Hrvatske i šire regije kao i minerali, poludrago i drago kamenje s gotovo svih kontinenata. Predstavljeni će biti najbolji primjerci poludragog kamena ahata pronađeni na lepoglavskim nalazištima kao i najveći ahat ikad pronađen u Hrvatskoj.

Ova će izložba biti jedinstvena prigoda vidjeti dijamante, safire, rubine, smaragde te više od 90 vrsti obrađenog poludragog kamenja. Izložba će ponuditi i nekoliko svjetskih rariteta – izuzetno rijetku vrstu ahata razvijenog u okamenjenom drvetu (nalaz s Fruške Gore); rijedak primjerak kamenja s lokaliteta Long Island (USA) iz kojeg su Indijanci izrađivali ratničke boje; kristal hijalofan iz Busovače (BIH) i u svijetu jedinstvena kombinacija minerala s Pohorja (Slovenija).

Kroz izložbu posjetitelje će voditi članovi udruge „Lepoglavski ahat“. Posjetitelji izložbe imat će prigodu, od 18 do 22 sata, sudjelovati na radionicama koje će se tom prigodom održavati: “Zlatna groznica” (radionica ispiranja zlata), “Po čemu hodamo” (proučavanje strukture komadića stijena i minerala pod mikroskopima) i “Gledanje minerala ispod UV lampi”.

Raspored:

18:00 – 00:00 – razledavanje izložbe „Svijet poludragog kamenja“

18:00 – 22:00 – sudjelovanje u radionicama

18:00 – 00:00 – druženje posjetitelja i organizatora uz tople napitke

www.sjever.hr / lepoglava.hr
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.