Now Reading:
Kolinda sasvim iskreno: Hrvatska nije drugačija od Afganistana. Kada pričam o ženama u politici onda sam feministička kokoš
Full Article 3 minutes read

Kolinda sasvim iskreno: Hrvatska nije drugačija od Afganistana. Kada pričam o ženama u politici onda sam feministička kokoš

Gostujući u Točki na tjedan N1 televizije, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako u Hrvatskoj postoji nekoliko sustavnih i sistemskih problema – prvo je to da se postavlja gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu. Ne možete svoje dijete zaštititi kad dođe u školu, poručila je Grabar Kitarović za N1, prenose 24sata.

U razgovoru za N1 prokomentirala je i ostavku i oproštajni govor sada već bivše premijerke Novog Zelanda poručivši kako je to doživjela kao hrabru i odgovornu odluku.

-Razumijem je, svojevremeno sam razmišljala želim li ili ne želim izaći na sljedeće izbore. Nekako je prevladao osjećaj da će ljudi to doživjeti da sam im okrenula leđa i priznala poraz prije nego što sam ušla u utrku – dodala je Kolinda osvrnuvši se i na stereotipizaciju žena na višim funkcijama koja, kaže, njihovu ulogu čini puno težom.

-Da je ženi teže na poziciji liderstva, doista jest. Žene se gleda kroz izgled, minorizira se njihovo obrazovanje, postignuća i očekivanja su u skladu s onim gdje je ženi mjesto… Politika se doživljava muškim svijetom – rekla je Grabar Kitarović.

Kolinda je osvrnula i na stereotipizaciju u društvu u kojem se postavlja gdje je mjesto ženi, a gdje muškarcu.

-Cijela ta ‘podjela rada’ koja postoji u društvu se i dalje njeguje i utječe na same žene da doživljavaju neka zanimanja muškim poslovima i da dva ili više puta razmisle hoće li se upustiti u to područje… Drugo je pitanje jezika koje je iznimno bitno u društvu i koje izražava te stereotipe kojih nekad nismo svjesni. Vrlo banalne izjave, koje postoje u svakom jeziku i kulturi, kad je netko hrabar, kažemo da ima muda, a kad nije hrabar ili osjeća strah ili nedoumice, onda mu kažemo ‘e, nemoj bit, da ne kažem sad što…’ – istaknula je.

Naglašava da se za žene odmah lijepi stigma, pišu 24sata.

-Imam puno poziva diljem svijeta raspravljati o poziciji žena u društvu i politici, a u Hrvatskoj, kad o tome progovorim, onda sam ili feministička kokoš ili neki epitet karakterističan za domaće životinje koje smatramo nižima od ljudskih bića. U tom smislu nismo drugačiji od Afganistana koji je definirao da je život žene manje vrijedan od domaće životinje – rekla je bivša hrvatska predsjednica.

www.sjever.hr / 24sata.hr / N1
22.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.