Now Reading:
HVALEVRIJEDNA AKCIJA Dođite u Centar svijeta i uz cvijet mimoze podržite borbu protiv raka!
Full Article 1 minutes read

HVALEVRIJEDNA AKCIJA Dođite u Centar svijeta i uz cvijet mimoze podržite borbu protiv raka!

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. U organizaciji Udruge Narcisa obilježavanje će se održati u Ludbregu i to u ove subote od 9.30 do 11.30 sati na Trgu Svetog Trojstva.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice, rodnice, penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice kod oba spola.

Iako sprečava preko 80 posto perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice.

Treba naglasiti i da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

www.sjever.hr / ludbreg.hr
20.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.