Now Reading:
Više od 50 investicija vrijednih preko 350 milijuna eura promijenit će vizuru Varaždinske županije, razviti poduzetništvo i unaprijediti kvalitetu života!
Full Article 3 minutes read

Više od 50 investicija vrijednih preko 350 milijuna eura promijenit će vizuru Varaždinske županije, razviti poduzetništvo i unaprijediti kvalitetu života!

Nacrt plana razvoja Varaždinske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji je u javnoj raspravi sve do 29. siječnja predstavljen je u četvrtak u varaždinskom Hotelu Turist. On predviđa više od 50 investicija čija vrijednost prelazi 350 milijuna kuna, a kako kaže župan Anđelko Stričak, realizacijom ovih projekata Varaždinska će županija dobiti novu vizuru.

-Ovaj plan, osim što ističe kojim to dobrima Varaždinska županija raspolaže, predviđa preko 50 investicija, projekata čija vrijednost prelazi 350 milijuna eura. Realizacijom tih investicija, osim što će Varaždinska županija dobiti novu vizuru, a samim time i dušu, našim građanima će se omogućiti da osim kvalitetnijeg života razvijaju i svoj poduzetnički duh i zarade koju kunu više – poručio je župan Stričak.

Dodao je i kako je ovo prilika da predstave sav potencijal Varaždinske županije, od vulkana Gaveznica, Erike – vunastog nosoroga, špilje Vindija, arheološkog parka Gomila, brojnih arheoloških lokaliteta, crkava, kurija, dvoraca, poduzetničkih zona, zdravstvenih usluga, pa sve do današnjeg doba, odnosno do digitalnih tehnologija.

-Mogli bismo reći da govorimo o vremenu od erupcije, pa sve do umjetne inteligencije – zaključio je župan.

Informativno-edukativno događanje organizirala je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije u sklopu provedbe projekta „Suradnja za razvoj“, koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a cilj je bio potaknuti javnost na uključivanje u postupak savjetovanja o jednom od najvažnijih strateških dokumenata Varaždinske županije.

-Proces izrade ključnog dokumenta razvoja naše županije trajao je sveukupno intenzivnih godinu i pol dana. S tim je dokumentom definiran budući razvoj Varaždinske županije, te je strateški povezan s nacionalnim dokumentom “Nacionalna razvojna strategija 2030“ – rekao je Mladen Jakopović, ravnatelj JURA-e pozvavši sve građane Varaždinske županije da se uključe u savjetovanje o nacrtu plana jer, kako kaže, ipak se radi o našoj budućnosti u narednih pet i više godina.

Inače, u postupku pripreme nacrta plana razvoja sudjelovalo je 6 tematskih skupina – gospodarstvo, turizam i kultura, poljoprivreda i zaštita okoliša, infrastruktura i prostorno uređenje, obrazovanje i sport, zdravstvo i socijalna skrb te Partnersko vijeće Varaždinske županije, što je zahtijevalo angažman sveukupno stotinjak sudionika.

Nacrt plana razvoja obuhvaća pet područja – očuvanje kulturne baštine i razvoj turizma, odgoj i obrazovanje, osiguranje kvalitete sustava zdravstva i socijalne skrbi, okoliš, smanjenje utjecaja klimatskih promjena i zaštitu okoliša te održivi razvoj gospodarstva i prometne infrastrukture.

Među projektima koje nacrt plana razvoja sadrži je i uspostava prezentacijskog centra i arheološkog parka Gomila u Jalžabetu, a voditelj projekta Saša Kovačević rekao je kako je to jedan od najznačajnijih arheoloških istraživanja u Varaždinskoj županiji.

-Varaždinska županija obiluje iznimno vrijednim, u svjetskim razmjerima, spomenicima arheološke i kulturne baštine koje treba povezati i predstaviti kao jedan turistički program. Mogu reći da ljudi koji dolaze u varaždinsku regiju imaju priliku u dan, dva, tri posjetiti spomenike i lokalitete za koje bi u svijetu trebali proputovati nekoliko zemalja – naglasio je Kovačević te dodao kako su sve to uspavani potencijali koje treba probuditi.

Nositelj izrade Plana razvoja je Varaždinska županija, dok je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije koordinator cjelokupnog procesa izrade. Plan razvoja predstavlja okvir za usklađivanje razvojnih potreba u Županiji te se njime osigurava poveznica između europskih, nacionalnih i lokalnih razvojnih planova.

tklopotan / www.sjever.hr
19.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.