Now Reading:
HRVATSKA STVARNOST Nepokretan starac već je tjednima sam u kući bez grijanja: “Nemam nikoga. Po psa su došli prije nego mene”
Full Article 3 minutes read

HRVATSKA STVARNOST Nepokretan starac već je tjednima sam u kući bez grijanja: “Nemam nikoga. Po psa su došli prije nego mene”

75-godišnji Mijat Čorluka u studenom je pao i ostao nepokretan. Odveden je na hitnu i smješten u zdravstvenu ustanovu, no nakon nekoliko tjedana vratili su ga kući. I liječnica i susjedi mjesec dana mole nadležni centar za socijalnu skrb da ga hitno zbrinu. Centar šalje dopise, ali pomaka nema, donosi Provjereno, a prenosi Index.

Obilazi ga samo mještanin Marijan Komušanac, naloži mu vatru i donese hranu. Sustav je Mijatovog psa zbrinuo za dva dana, dok on leži nepokretan već gotovo mjesec dana. U njegovoj kući nema vode ni sanitarnog čvora.

Nemam nikoga. Da imam ikoga, lako bi bilo. Nemam nikoga – kaže Mijat te dodaje kako bi umro da nema mještanina Marijana koji ga obilazi.

-Psa mi je žao, a kamoli čovjeka! Zovem Dumovec, za dva dana dolaze po psa, a on je tu 21 dan – rekao je Marijan za Provjereno.

Mijat je u studenom pao iza kuće i tako ležao satima na hladnoći. Na travi ga je našao upravo Marijan i pozvao hitnu pomoć, koja ga je odvela na Rebro, kasnije je bio u Klenovniku, a onda su ga vratili u kućicu bez vode i grijanja što nisu nikome javili. Nije imao ni ključ pa je sanitet zvao vatrogasce da obiju vrata.

Mijat nema primanja, oduvijek je teško živio, uz pomoć nećaka koji je sada bolestan i ne može se skrbiti o njemu, a supruga mu je preminula prije 10 godina. U otpusnim pismima stoji da je odbio smještaj u udomiteljsku obitelj, no on tvrdi suprotno, a sve i da je odbio misleći da će se već nekako snaći, u više od 20 dana moglo se ustanoviti da čovjek ne može samostalno živjeti.

Liječnica obiteljske medicine Nataša Vukojević odmah je pokušala stupiti u kontakt s nadležnim centrom za socijalnu skrb, ali nije dobila nikakvu povratnu informaciju koja bi ukazivala da će se nešto riješiti. Marijan i njegova obitelj obavijestili su mjesni odbor i pučku pravobraniteljicu te pisali posvuda ne bi li se Mijatu pomoglo jer treba 24-satnu skrb.

On bi želio u dom jer je situacija sada bezizlazna, no čeka već gotovo mjesec dana zbog čega se susjedi pitaju nema li Centar neki hitan smještaj za takve slučajeve. Iako je Provjereno postavilo to pitanje centru, nisu dobili odgovor.

Mijat je dobivao hranu i materijalnu potporu Centra za socijalnu skrb, ali sada mu ni dostava obroka ne može pomoći s obzirom na to da nepokretan ne može do nje.

-Patronažna sestra je bila par puta, pisala je izvještaje, ja sam tražila njegu u kući. Na kraju nas je ta kućna njega ustanove odbila jer je trenutno sestra koja izlazi na teren bolesna – rekla je liječnica koja je konačno dobila odgovor specijalne bolnice koja bi ga primila na maksimalno 30 dana, no to nije rješenje jer će, ako mu centar ne pronađe smještan, opet završiti nemoćan u nehumanim uvjetima.

-Intenzivnim savjetodavnim radom s korisnikom napokon je pribavljena njegova suglasnost za smještaj tek krajem prosinca 2022. godine. Po dobivanju iste upućeni su žurni zahtjevi za smještaj na više od 50 ustanova – domova za stare i nemoćne osobe u cilju što brže realizacije smještaja te očekujemo da će se adekvatna skrb osigurati prije njegovog otpusta iz zdravstvene ustanove – kazali su iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad za Provjereno.

Foto: screenshot Provjereno
www.sjever.hr / index.hr / dnevnik.hr
20.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.