Now Reading:
Sezona je virusa, a u Hrvatskoj je došlo do nestašice nekih lijekova: Provjerite kojih sve nema
Full Article 3 minutes read

Sezona je virusa, a u Hrvatskoj je došlo do nestašice nekih lijekova: Provjerite kojih sve nema

Sezona je virusa, a Hrvatskoj se već duže vrijeme građani žale da je nestašica lijekova. Naime, kako piše N1, čitatelji javljaju da u ljekarnama trenutno nije moguće nabaviti neke lijekova, poput Maxflua koji se najčešće koristi u ublažavaju simptoma prehlade i gripe.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za N1 je potvrdila da je trenutno nestašica Maxflua u Hrvatskoj.

Coldrex je još jedan od lijekova koji pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripe, a kako navodi HALMED, nema problema u nabavi ovog lijeka.

Kako su im pak kazali iz Hrvatske ljekarničke komore, na popisu lijekova koji trenutno nisu dostupni su, osim Maxflua i dva oblika Coldrexa, i neki drugi koji se koriste za liječenje simptoma prehlade, gripe i drugih infekcija.

Tablični popis lijekova za koje je HALMED zaprimio prijavu nestašice lijeka dostupan je OVDJE. Na popisu je gotovo 300 lijekova, pri čemu bi neki trebali biti ponovno dostupni već u siječnju, a za neke se ne zna do kada će trajati razdoblje nestašice.

– Unatoč navedenim nestašicama, na tržištu je registriran veći broj lijekova za to terapijsko područje tako da postoje druge terapijske opcije za naše pacijente – rekla je za N1 Ana Soldo, predsjednica Komore.

Soldo također ističe da su se problemi s nestašicama lijekova “višestruko povećali nakon covida i situacije s ratom u Ukrajini te mnoge članice EU-a uvode različite sustave za praćenje nestašica te pokušavaju organizirati mehanizme za lakše premoštavanje problema sa nestašicama lijekova”.

Na HALMED-ovom popisu lijekova u nestašici je i Lupocet 1000 šumeće tablete koji sadrži djelatnu tvar pseudoefedrin koja smanjuje oteknuće sluznice nosa i sinusa te pomaže otkloniti začepljenost nosa i čini sinuse prohodnima te time olakšava disanje. Lupocet se koristi i za snižavanje temperature, ublažavanje glavobolje, gripoznih stanja itd. Na popisu se navodi da ovog lijeka nema od siječnja 2022. godine i ne zna se kad će ponovno biti dostupan.

Daleron 500 mg tablete sadrži paracetamol pa se također koristi za snižavanje povišene tjelesne temperature. Isto vrijedi i za Daleron 120 mg/5 ml (oralna suspenzija). Niti jedan od ovih lijekova nije dostupan od ljeta prošle godine, a kao razlog nestašice navode se komercijalni razlozi.

Nestašica je i određenih antibiotika poput nekih vrsta Klavocina, Ospamoxa, Augmentina, Betaklava, Zinnata itd. Nedostaje i Decortina koji se, između ostalog, koristi kod bolesti pluća i bronha (npr. bronhialna astma), piše N1.

www.sjever.hr / www.n1info.hr
13.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.