Now Reading:
Petek o prehrani u zagorskim školama: Svi osnovnoškolci dobili su besplatne obroke i dobivat će ih i dalje
Full Article 3 minutes read

Petek o prehrani u zagorskim školama: Svi osnovnoškolci dobili su besplatne obroke i dobivat će ih i dalje

Učenici su se u ponedjeljak nakon zimskih praznika vratili u svoje škole gdje je započeo i projekt dijeljenja besplatnog obroka svim osnovnoškolcima u cijeloj Hrvatskoj. Mjera je to koju je Vlada odlučila uvesti nakon inicijative “Pravo svakog djeteta na školski obrok”, a mi smo provjerili kakvo je stanje na području Krapinsko – zagorske županije po tom pitanju.

Prema riječima zamjenice krapinsko – zagorskog župana Jasne Petek stanje u KZŽ je odlično.

Svi zagorski osnovnoškolci prvog i drugog dana drugog polugodišta dobili su besplatne obroke za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, u našoj županiji zaista imamo uređen sustav školskih kuhinja i blagovaonica. Već duži niz godina mi sustavno ulažemo u opremu i zaista se možemo pohvaliti da s tim dijelom nemamo problema – objasnila je zamjenica Petek dodavši kako ipak nije sve idealno.

– S obzirom na to da su neke škole stare građevine, pogotovo područne škole, neke stoga nemaju blagovaonice, a i dvije naše područne škole nemaju ni školske kuhinje. No bez, obzira na to, osigurava se, kao što se i do sada osiguravao topli obrok za tu djecu, na način da je u ove dvije područne škole vožena hrana iz matične škole, a u školama koje nemaju blagovaonice, osigurava se obrok u učionicama na primjeren način – istaknula je Petek.

Od 30 osnovnih škola kojima je Krapinsko – zagorska županija osnivač, a u sklopu kojih djeluje i 47 područnih škola, u 15 njih nema blagovaonice i to u dvije osnovne škole, a to su Osnovna škola Lobor i Veliko Trgovišće i 13 područnih škola.

– U tim školama se prije, pa i sada osigurava topli školski obrok za vrijeme trajanja nastave na način da se određeni prostori za vrijeme blagovanja naprosto prenamjene u blagovaonicu. Za područne škole Hromec i Macelj već se i od ranije kuha topli obrok i on se u posebnim posudama i posebnim automobilom prevozi u područne škole i tako to funkcionira od prije – rekla je Petek.

Dodala je i da problema u osiguravanju obroka nema, no da postoje manji problemi u smislu zanavljanja neke opreme, primjerice stolica.

– To su sve stvari koje se zaista brzo i u hodu mogu riješiti, a ono što nam predstoji u budućem razdoblju je da u ovim školama pogotovo u matičnim školama koje nemaju svoju blagovaonicu, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te škole prijavimo na natječaj koji osigurava jednosmjensku cjelodnevnu nastavu i uvjete koji su za to potrebni pa tako i izgradnju blagovaonica. U svakom slučaju, najvažnije je da su sva djeca dobila obrok i dobivat će ga i dalje, a preostale radove i sitnije nabavke ćemo riješiti u narednom razdoblju – zaključila je zamjenica župana Petek.

www.sjever.hr
12.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.