Now Reading:
Velika financijska injekcija Grada Krapine svojim vatrogascima: Potpisan sporazum o financiranju Vatrogasne zajednice vrijedan 75 000 eura
Full Article 4 minutes read

Velika financijska injekcija Grada Krapine svojim vatrogascima: Potpisan sporazum o financiranju Vatrogasne zajednice vrijedan 75 000 eura

Vatrogasna zajednica Grada Krapine mlado je i plemenito udruženje koje je s radom počelo tek prije godinu dana, a snažan vjetar u leđa stiže im iz Grada Krapine koji će pomagati Zajednicu s 75 000 eura.

Potvrđeno je to potpisivanjem sporazuma o financiranju djelatnosti Vatrogasne zajednice Grada Krapine, a sporazum su potpisali gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Krapine Vjekoslav Kranjčec.

Iznosom od 75 tisuća eura financirat će se Zajednica i četiri DVD-a, i JVP Grada Krapine. Vatrogasna zajednica Grada Krapine obuhvaća četiri dobrovoljna vatrogasna društva, a to su DVD-ovi Krapina, Škarićevo, Lepajci i Donja Šemnica.

Gradonačelnik je objasnio kako se za njih sredstva osiguravaju direktno u gradskom proračunu, što iz minimalnih financijskih standarda i centraliziranih funkcija, ali i direktno dodatnim sredstvima iz gradskog proračuna u iznosu od oko 32 tisuće eura.

– Iako smo i prijašnjih godina sufinancirali vatrogasnu djelatnost, to smo radili kroz ugovore s DVD-ovima. Sad potpisujemo sporazum s Vatrogasnom zajednicom koja će onda dalje svojim članicama raspodijeliti sredstva. Sredstva koja se izdvajaju značajno su veća od onoga što je propisano zakonom, a prijašnjih godina smo, sukladno potrebama, osiguravali i veća sredstva. Tako ćemo i ove godine kroz izmjene proračuna, ukoliko će to biti potrebno, osigurati dodatna sredstva – rekao je Gregurović.

Grad Krapina je unazad nekoliko godina za sva svoja dobrovoljna vatrogasna društva, kao i JVP osigurao opremu koja im je potrebna, nabavljena su i nova vozila, a uređeno je i nekoliko vatrogasnih domova.

-U vatrogasnom domu u Krapini je zamijenjeno krovište i uređen dom, a to ne bi bilo moguće bez značajne pomoći Grada. DVD Škarićevo uredilo je garažu, prilaz i dom, a kroz zadnje dvije godine uređen je Vatrogasni dom u Lepajcima, gdje je zamijenjen dio stolarije i napravljena je fasada. U Donjoj Šemnici je nakon niza godina zamijenjena stolarija i napravljena fasada na domu – pobrojio je gradonačelnik realizirane projekte te istaknuo kako su u ovogodišnjem proračunu osigurali 600 tisuća kuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, odnosno otkup zemljišta za potrebe izgradnje budućeg Vatrogasnog centra u Krapini.

– Nadam da ćemo ove godine uspjeti riješiti imovinsko-pravne odnose i otkupiti zemljište, kako bismo u godinama koje su pred nama, kroz ITU mehanizam koji nam je na raspolaganju, krenuli s izgradnjom novog Vatrogasnog centra u Krapini, čime bi bio riješen problem i JVP i DVD-a, ali i osigurano vježbalište koje naši vatrogasci trenutno nemaju. To nam je želja koja se provlači već godinama i sad smo konačno došli do faze kada bi mogli krenuti u realizaciju – kazao je Gregorović.

Zahvalio je svim vatrogascima koji su uvijek prvi, neovisno o tome radi li se o požar, potresu, poplavi ili nekoj drugoj elementarnoj nepogodi, a posebice dobrovoljnim vatrogascima koji to rade jer to vole i žele pritom riskirajući svoje živote.

-To su ljudi koji su uz naše Gradsko društvo Crvenog križa bili prvi u Glini i Petrinji i tamo proveli dva mjeseca na saniranju problema. Mislim da tu treba prvenstveno sve naše sugrađane osvijestiti o važnosti vatrogasne djelatnosti, a isto tako pozvati sve one koji se žele priključiti vatrogascima da su uvijek dobrodošli – zaključio je Gregurović.

Predsjednik Kranjčec ističe kako se kao mlada zajednica koja djeluje tek godinu dana još uhodavaju, ali da je zahvaljujući velikim ulaganjima od strane Grada vatrogastvo u Krapini u jako dobrom stanju što se tiče operative, opreme i vozila.

-Naša oprema je jako skupa i naše su intervencije sve zahtjevnije. Naš vatrogasac mora biti dobro opremljen i educiran, a sve to košta i sve to nažalost moramo sami financirati. Svom srećom naš gradonačelnik Gregurović već godinama ima sluha za nas pa tako od Grada dobivamo sve ono što nas slijedi zakonom, ali i mnogo više, ovisno o mogućnostima – rekao je Kranjčec.

DVD-u Krapina je nedavno na natječaju Europske unije za dodjelu bespovratnih sredstava za kupnju opreme koja je oštećena ili uništena za vrijeme intervencija na potresom pogođenim područjima dodijeljeno skoro pola milijuna kuna. Podaci su koji dokazuje koliko je ta oprema skupa, stoga im je, ističe Kranjčec, svaka potpora Grada itekako dobro došla.

– Što se pak tiče novog vatrogasnog centra, i mi kao DVD Krapina i Javna vatrogasna postrojba Krapina radimo u dosta lošim uvjetima što se tiče prostora, tako da bi taj Vatrogasni centar bio kruna svega, a mi ćemo i dalje davati sve od sebe i biti uvijek tu za građane Krapine i okolice – kazao je Kranjčec.

www.sjever.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.