Now Reading:
IZGLEDA DA JE KOD SUSJEDA SVE JEFTINIJE Evo koliko ćete uštedjeti odete li u nabavku namještaja i bijele tehnike u Sloveniju
Full Article 2 minutes read

IZGLEDA DA JE KOD SUSJEDA SVE JEFTINIJE Evo koliko ćete uštedjeti odete li u nabavku namještaja i bijele tehnike u Sloveniju

Osim što su brojni Hrvati nahrlili u slovenske trgovine kako bi jefitinije nabavili prehrambene namirnice, izgleda da to nije jedino što se isplati nabavljati u susjednoj nam Sloveniji. Naime, kako donosi RTL Danas preko granice isplati se otići i po namještaj za cijeli stan i to bez carine, poreza ili nekog drugog davanja.

Ista kutna garnitura u slovenskoj poslovnici jedne tvrtke povoljnija je gotovo 600 eura. Hladnjak 100, staklokeramička ploča 30 eura. Samo na ova tri proizvoda ušteda je 730 eura.

– Iskreno, rekao bih da nije čest slučaj i da su kod nas u prosjeku sigurno povoljniji artikli jednaki – kazao je za RTL Danas direktor marketinga i prodaje Matija Mandić.

Na one koji nisu, kaže, utječu razni faktori.

– Već u osnovi je sam porez, PDV je drugačiji, niži, i u Austriji, recimo u Njemačkoj i u Sloveniji, svagdje je tu osjetna razlika, drugo su još davanja za djelatnike cijene energenata, transport, ovisi o stvarima od kuda dolazi roba – dodaje Mandić.

Što se kupaca tiče, nema nikakvih ograničenja odlučite li cijeli stan opremiti namještajem iz Slovenije. Tako je još od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

– I od tada, a i sad nakon ulaska Hrvatske u Schengen naši državljani slobodno mogu u susjedne zemlje ili čak i nesusjedne zemlje države članice Europske unije i tamo za svoje osobne potrebe slobodno kupovati robu i dovest tu robu kod sebe u Hrvatsku bez da je bilo kome prijave i bez da bilo kome plate što za to – rekao je za RTL Danas pomoćnik ravnatelja Sektora za carinski sustav Bosiljko Zlopaša.

Foto: ilustracija

www.sjever.hr / www.danas.hr
10.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.