Now Reading:
Novi CRO Demoskop: HDZ pao, ali i dalje uvjerljivo vodi. Ponovo se spominje i Kolinda – evo zašto!
Full Article 2 minutes read

Novi CRO Demoskop: HDZ pao, ali i dalje uvjerljivo vodi. Ponovo se spominje i Kolinda – evo zašto!

Prošli mjesec Hrvatska je živjela na optimizmu kojeg su donijeli nogometaši, a RTL Danas donosi odgovor na pitanje je li se i zadržao.

Kad je riječ o rejtingu stranaka, HDZ je i zadržao veliku prednost pred političkom konkurencijom i njega bira više od četvrtine birača (26,4 posto) – nakon dva mjeseca rasta (studeni 24,7 posto – prosinac 26,9 posto) – sada pada za pola postotna boda.

SDP žonglira mjesecima na drugom mjestu s oko 15 posto (siječanj 14,8 posto – prosinac 15,4 posto), a Možemo iako s negativnom tendencijom (prosinac 10,2 posto) i ovog mjeseca drži treće mjesto (10,1 posto) ispred MOSTa, koji blago raste (siječanj 9,1 posto – prosinac 9,0 posto) i Domovinskog pokreta (siječanj 6,1 posto – prosinac 5,9 posto) za koji treba reći da u odnosu na prošlogodišnji siječanj bilježi najveći rast u odnosu na konkurenciju – od oko 2 i pol postotna boda.

Najpozitivniji političar

Predsjednik Zoran Milanović i dalje je najpozitivniji političar (16,4 posto). Blago se oporavlja nakon prošlomjesečnog pada (15,8 posto) – ali u odnosu na početak prošle godine (20,2 posto) popularnost mu se topi za 4 postotna boda. Na drugom mjestu je premijer Andrej Plenković. Pozitivnim ga vidi 15 posto građana. Malo se oporavlja na ovoj ljestvici u odnosu na prosinac (14,9 posto). Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević drži treće mjesto (siječanj 4,9 posto – prosinac 4,2 posto), a slijedi ga gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (siječanj 3,6 posto – prosinac 3,5 posto) kojem raste popularnost – gotovo 3 postotna poena u odnosu na siječanj prošle godine (0,9 posto).

Možda Hrvati više ne pričaju o nogometnim uspjesima, ali navijačka popularnost Kolindu Grabar Kitarović ponovno je gurnula u top pet pozitivaca (siječanj 2,3 posto – prosinac 1,1 posto), donosi RTL Danas.

Najnegativniji političar

Nije novost ni poredak na listi najnegativnijih političara. Premijer je na čelu (siječanj 27,8 posto – prosinac 28,6 posto), slijedi ga predsjednik Milanović (siječanj 15,5 posto – prosinac 13,9 posto). Zatim dugo nitko do zastupnika Hrvoja Zekanovića (siječanj 3,6 posto – prosinac 3,5 posto). Kombinacija je ovo koja se mjesecima ne mijenja. Na posljednjim mjestima prvih pet izmjenjuju se šef Sabora Gordan Jandroković (siječanj 2,5 posto – prosinac 2,9 posto) i Milorad Pupovac (siječanj 2,8 posto – prosinac 2,1 posto).

sjever.hr/danas.hr
09.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.