Now Reading:
Pitanje koje zanima sve Hrvate – Hoće li plaće pratiti rast cijena? Evo što kaže hrvatski ekonomski analitičar
Full Article 3 minutes read

Pitanje koje zanima sve Hrvate – Hoće li plaće pratiti rast cijena? Evo što kaže hrvatski ekonomski analitičar

euro

Osim što nam stiže nova valuta, mnogi misle da nam iduće godine stiže i recesija. HNB je objavio analizu na temu te naglašava da za konačnu odluku o tome kakva će biti i koliko će trajati treba pričekati službenu statistiku, a na tu je temu za Danas.hr RTL-a govorio Damir Novotny.

Kako je objasnio, većina ekonomskih instituta u Njemačkoj prognozira blagu recesiju, no potvrdio je kako to ne znači da će se ponoviti scenarij iz 2008. godine.

– Na tržištima vidimo nedostatak radne snage. Potražnja na tržištima EU je ogromna. To nije bio slučaj 2008. Tad je bio nagli pad ekonomske aktivnosti, Hrvatska je tad prvi put doživjela snažnu recesiju, ako isključimo 80. godine prošloga stoljeća. Sada vidimo da postoji manjak radne snage, a to znači da je zapravo ekonomija još uvijek robusna i žilava i da kućanstva koja dobivaju plaće imaju dohodaka koji će trošiti. Koliko? To ćemo vidjeti. Vidimo da se troši više nego ikad – kazao je Novotny, a prenosi portal net.hr.

Na pitanje očekujemo li da će inflacija, koja je u studenom bila 13,5 posto u prosincu biti manja, odgovorio je: “Postotak rasta cijena će se usporiti, ali će cijene ostati na visokoj razini i tu će se uspostaviti nova ravnoteža. I plaće će rasti. U proteklih 20 godina plaće su se u Hrvatskoj utrostručile.”

Odgovorio je potom na pitanje koje sve zanima, hoće li plaće pratiti rast svega ostaloga.

– Već su porasle ove godine zbog velike potražnje gotovo na svim tržištima, ali pogotovo koje su konkurentne na europskom tržištu. Turizam, građevinski sektor, vidi se nedostatak radne snage i rast plaća. Međutim, u logističkom sektoru, vozači koji ne žele raditi u Zagrebu za nižu plaću odlaze u Sloveniju i to će se ubrzati nakon ulaska u Schengen. Dnevne migracije će učiniti svoje tako da će doći do približavanja plaća za istu razinu produktivnosti između slovenskih i hrvatskih – kazao je pa dodao:

– Nema mjesta kataklizmi, nema govora. Bit će usporavanja ekonomske aktivnosti. Rekao bih da bi bilo dobro da dođe do naglog pada ekonomske aktivnosti jer smo u 2021. godini imali značajan rast – kazao je Novotny pa dodao da su se stvorila nova radna mjesta i povećale plaće, prenosi net.hr.

www.sjever.hr / www.net.hr
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.