Now Reading:
TUŽNA OBLJETNICA Prije dvije godine Baniju je pogodio razoran potres – Država dosad obnovila tek šest kuća
Full Article 2 minutes read

TUŽNA OBLJETNICA Prije dvije godine Baniju je pogodio razoran potres – Država dosad obnovila tek šest kuća

Prije dvije godine, u utorak 29. prosinca, u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2, koji je slijedio još niz potresa. Potres je uzeo živote sedmero ljudi, ostavljajući za sobom tužne prizore razrušenih kuća, gospodarskih objekata i javnih zgrada u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima.

Stanovnicima koji su u trenu ostali bez kuća istog dana pohrlili su u pomoć brojni građani iz čitave Hrvatske, koji su prikupljali i donirali hranu, pripremali obroke te pomogli mještanima u raščišćavanju terena.

Kako piše Index, dvije godine kasnije posljedice potresa vidljive su u velikom broju neobnovljenih kuća po brojnim selima te u Glini i Petrinji, gdje obnova gradske jezgre nije krenula, već se početkom sljedeće godine očekuju postavljanje skela i radovi na prvoj od 26 zgrada. Na području Gline razmješteno je 700 kontejnera u kojima ljudi iz zgrada s crvenim i žutim naljepnicama čekaju konstrukcijsku obnovu ili zamjensku gradnju, a među njima ima onih koji nemaju svoje nekretnine, pa čekaju neki drugi oblik odgovarajućeg smještaja.

Na petrinjskom području, koje je od zadnjeg popisa izgubilo 5000 stanovnika, u kontejnerskim naseljima i kontejnerima uz kuće također je veliki broj stradalnika. Trenutno ih je na području čitavog grada oko 1600 te 212 u tri kontejnerska naselja. Tek su rijetki imali sreće vratiti se u svoje domove jer je dosad na području čitave županije pod palicom države sagrađeno tek šest zamjenskih kuća, a 109 ih se gradi. U izgradnji je i 16 višestambenih zgrada u sklopu operativnog programa konkurentnosti i kohezije, piše Index.

U konstrukcijskoj organiziranoj obnovi nije obnovljen nijedan objekt, a Središnji državni ured, koji je nadležan za tu županiju, završio je postupak javne nabave za 50 konstrukcijskih obnova.

Kako piše Index, prema izjavama s terena, većina objekata obnovljena je zahvaljujući donacijama. Primjerice, na području Gline iz donacija je kupljeno ili sagrađeno 45 objekata, dok je država u čitavoj županiji dosad napravila šest kuća, od kojih je samo jedna na području Gline.

www.sjever.hr / www.index.hr
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.