Now Reading:
Grad Zagreb ne odustaje od novogodišnjeg vatrometa – evo što je Tomašević odgovorio na apel Prijatelja životinja
Full Article 2 minutes read

Grad Zagreb ne odustaje od novogodišnjeg vatrometa – evo što je Tomašević odgovorio na apel Prijatelja životinja

Iako niz gradova u Hrvatskoj otkazuje vatromete i odlučuje se za druge načine proslave Nove godine koji su tiši i manje škode ljudima i životinjama, njima se neće pridružiti i Zagreb. Naime, Prijatelji životinja pozvali su Grad da odustane od vatrometa, no iz ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića stigao je negativan odgovor.

-Posve smo svjesni činjenica da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, ponajprije pticama. Jednako tako, smo svjesni da svake godine tijekom proslava radi snažnih eksplozija vatrometa veliki broj kućnih ljubimaca panično bježi i izgubi veze sa svojim vlasnicima, da hitne veterinarske ambulante zaprimaju tih dana velik broj životinja, kao i da veliki broj ptica stradava i ugiba – odgovorili su iz Grada Zagreba.

Dodali su i da će iduće godine poduzeti sve potrebne radnje, no ove će se godine vatromet održati zbog već provedenog postupka javne nabave. Ipak, kako stoji u odgovoru, navedeno će imati u vidu tijekom organizacije dočeka sljedeće godine te će razmotriti opcije alternativnih tihih vatrometa prihvatljivih za kućne ljubimce.

www.sjever.hr / n1
29.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.