Now Reading:
Pomoćnicima u nastavi Međimurska županija i Grad Čakovec od 1. siječnja osiguravaju dodatnih 500 kuna potpore mjesečno – “Njihova su primanja niska, a uloga u obrazovanju naše djece velika”
Full Article 4 minutes read

Pomoćnicima u nastavi Međimurska županija i Grad Čakovec od 1. siječnja osiguravaju dodatnih 500 kuna potpore mjesečno – “Njihova su primanja niska, a uloga u obrazovanju naše djece velika”

Pomoćnicima u nastavi koji rade s učenicima s teškoćama na području Međimurske županije i Grada Čakovca od 1. siječnja, uz njihovu plaću isplaćivat će se dodatnih 500 kuna potpore mjesečno, a potvrđeno je to na konferenciji za medije održanoj u petak u maloj vijećnici Međimurske županije.

Naime, kako je istaknuo međimurski župan Matija Posavec od 1. siječnja na satnicu od 25 kuna koju imaju po ugovorima, iz proračuna Grada i Županije svakog će se mjeseca svakom asistentu osigurati dodatnih 500 kuna i taj je model dogovoren do lipnja iduće godine, a tada će ići novi natječaj preko EU fondova.

– Jedan od projekata koje radimo s razine Međimurske županije, Grada Čakovca i Udruge osoba s invaliditetom je osiguravanje pomoćnika u nastavi. S jedne strane, suština naše politike u Međimurskoj županiji, ali i u Gradu Čakovcu, je da svako dijete, svaki učenik mora imati osiguranog asistenta u nastavi. To nije nadstandard, to je civilizacijski standard za koji moramo osigurati sve uvjete da ne dijelimo djecu, da svatko ima jednake šanse za školovanje i za život – rekao je župan Posavec dodavši kako Županija vodi računa o tome da ti asistenti rade predano i odgovorno.

– Oni nisu djelatnici u odgoju i obrazovanju po svojoj formi i zakonu, ali smatramo da daju veliki doprinos da se ta djeca u školi osjećaju sigurno i lakše prate plan i program. Proteklih tjedana smo se suočavali sa željom da tu suradnju oplemenimo na način da asistentima osiguramo bolje uvjete. Njima svakako treba povećati materijalna prava pa smo gradonačelnica Cividini i ja odlučili zajedno pokriti dodatne materijalne troškove za sve naše asistente – objasnio je Posavec te dodao kako je isto tako odlučeno da svi pomoćnici prime i božićnicu u iznosu od 750 kuna, a koja im je već isplaćena.

– Sveukupno je riječ o 178 asistenata u nastavi, 67 njih ima Međimurska županija, 56 Grad Čakovec i udruge imaju 56. Uz taj dodatak, za sljedeću će im godinu biti osiguran dar za djecu, regres i božićnice – poručio je Posavec dodavši kako oni to zaslužuju.

– Mi smo tu da osiguramo sredstva da se oni mogu kvalitetno baviti svojom strukom. Odmah poslije Nove godine, budući da imamo asistente i u vrtićima, razgovarat ćemo i o njihovom boljem materijalnom statusu. Oni su u malo drugačijoj poziciji, ali i za njih ćemo pronaći rješenje – najavio je župan.

Gradonačelnica Čakovca, Ljerka Cividini objasnila je kako Grad Čakovec ima 78 pomagača, od čega je njih 52 angažirano preko projekta Europskog socijalnog fonda dok je njih četvero isključivo na proračunu Grada Čakovca.

– Mislim da je bespovratno govoriti i naglašavati koliko je niska razina primanja naših pomagača, a koliko je njihova uloga bitna u samom školstvu i u suradnji sa samim nastavnicima te koliko pomažu djeci, ali i roditeljima u cijelom tom sustavu. Raspisom novog natječaja Europskog socijalnog fonda koji bi trebao krenuti na proljeće 2023. godine trebalo bi se razmatrati o visini cijene primanja tih ljudi koji rade u sustavu i kojima je svrha da se djeca s posebnim potrebama integriraju u razred i da normalno funkcioniraju u zajednici – rekla je Cividini.

Objasnila je i kako čak 22 pomagača djeluju u Centru za odgoj i obrazovanje što je kako je rekla, mnogo, s obzirom na to da su pomagači prvenstveno osmišljeni za djecu koja pohađaju osnovne škole.

Predsjednica Udruge za autizam “Pogled”, Jasenka Martinčević zahvalila je Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu što su prepoznali potrebu podrške pomoćnika u nastavi.

Položaj pomoćnika u nastavi je nezavidan jer na razini sustava još uvijek nije kvalitetno riješena njihova pozicija i njihova kompletna uloge u odgoju i obrazovanju. Njihova uloga i zadatak su nemjerljivi i nezamjenjivi u integraciji i inkluziji djece s teškoćama u redovan sustav odgoja i obrazovanja. Pozdravljamo ovu inicijativu koja će puno značiti pomoćnicima u nastavi u smjeru razumijevanja njihove pozicije i položaja – rekla je Martinčević dodavši kako su svjesni da je to samo privremeno rješenje te da se nada da će se uspjeti uspjeti utjecati na sustav i donošenje nekog kvalitetnog rješenja na razini sustava i nadležnih ministarstava.

jmiklauzic/www.sjever.hr
23.12.2022.

Input your search keywords and press Enter.